Dört ayaklı çalışmalarKültepe, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor. Özellikle Kayseri Büyükşehir Belediyesi, şehirde devam ettirdiği diğer kültür ve turizm odaklı çalışmalarla Kültepe’yi anlamlı bir senaryo ile birbirine bağlamak istiyor.
7.Ulusal Mimari Koruma Proje ve Uygulamaları SempozyumuMimarlar Odası, kültürel mirası oluşturan yapı ve yapı gruplarının bilimsel ölçütler gözetilerek onarılması ve günlük yaşamımıza katılması süreçlerini değerlendirmek amacıyla 2010 yılından beri ulusal ölçekte Mimari Koruma Proje ve Uygulamaları Sempozyumları düzenliyor.
Milas’ın tarihi geleceğe taşınacak“Milas’ın Kültürel Mirasını Koruma Projeleri” tanıtıldı. Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ın açılış konuşmasıyla başlayan bilgilendirme toplantısında, projelerin sunumunu İmar ve Şehircilik Müdürlüğü KUDEB Şefliği Birim Sorumlusu Arkeolog İsmail Ernur Öztekin yaptı.“
Kültürel mirasımızı beraber KORUyacağızKentimiz İzmir Derneği tarafından hayata geçirilen KORU mobil uygulaması ile kültür varlıklarına yapılan olumsuz müdahaleler tek tuşla ilgili birimlere bildirilebiliyor.
Şİşli'de tarihi yapı olarak tescillenmesi istenen binayı yıktılarŞişli'de, erken Cumhuriyet dönemine ait olduğu tespit edilen ve tarihi bina olduğunun tescillenmesi için çalışmalar yapılan binanın izinsiz olarak kepçeyle yıkımı tepki çekti. Bir inşaat firmasınca kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binanın inşaat sahası mühürlendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, izinsiz yıkma karşı sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu.
Asırlık anıt yapı ayağa kaldırılıyorBir asrı geride bırakan tarihiyle Büyükada’nın en önemli sembollerinden olan dünyanın ikinci büyük ahşap yapısı; Rum Yetimhanesi için Bakanlık, İBB ve Patrikhane harekete geçti... 1964’ten beri atıl durumda olan anıt yapıt, restorasyonla eski ihtişamına kavuşturulacak. 6 binden fazla yetime yuva olan yapının nasıl kullanılacağı ise daha sonra belirlenecek...
‘Bodrum’u işbirliğiyle koruyacağız’Bodrum Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) tarafından başlatılan Bodrum kültür envanteri çalışmasına Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği de destek verecek.
Asker dev kayayı havadan görüntüleyince fark etti! Hemen oraya koştuElazığ'ın tarihi Harput Mahallesi'nde "Ejderha Taşı" olarak bilinen ve efsaneye konu olan, koruma altındaki dev kaya bloğunun bulunduğu alanda izinsiz kazı yapan 3 kişi drone ile tespit edilerek suçüstü yakalandı.
Asker dev kayayı havadan görüntüleyince fark etti! Hemen oraya koştuElazığ'ın tarihi Harput Mahallesi'nde "Ejderha Taşı" olarak bilinen ve efsaneye konu olan, koruma altındaki dev kaya bloğunun bulunduğu alanda izinsiz kazı yapan 3 kişi drone ile tespit edilerek suçüstü yakalandı.
Mavi Konak canlanacakDenizli Büyükşehir Belediyesi, Çivril ilçesindeki yaklaşık 100 yıllık geçmişe sahip olan Mavi Konak’ta restorasyon çalışması başlattı.
3 bin yıllık Kaya Mezarları gün yüzüne çıkarılıyorElazığ’ın tarihi Harput Mahallesinde bulunan 3 bin yıllık 'Kaya Mezarlıkları'nın gün yüzüne çıkartılması için çalışmalar başlatıldı.Harput’un tarihi mirasını canlandırmak için Elazığ Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) tarafından başlatılan çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda Urartular döneminden kalan 3 bin yıllık Kaya Mezarlıkları’nın kazı çalışmalarına başlandı. 1 ay sürecek olan kazı çalışmalarının ardından 5 kaya mezarının bulunduğu yerde rekreasyona geçileceği öğrenildi. Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz da çalışmaların sürdüğü yerde inceleme yaparak Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. İsmail Aytaç ve KUDEB sorumlusu Kadir Atıcı'dan bilgi aldı.
Kapalıçarşı’da tepki çeken tabela kaldırıldıİstanbul’da tarihi Kapalıçarşı’nın ‘Sandal Bedesteni Kapısı’na asılan Nusr-Et lokantasına ait tabela, sosyal medyadaki tepkilerin ardından kaldırıldı.
Osmanlı dönemine ait Dabakhane Mescidi ibadete açılacakElazığ'da Harput Kalesinin Kuzeydoğusunda yer alan ve Osmanlı döneminde inşa edilen 450 yıllık Dabakhane mescidinde restorasyon çalışması yapılıyor. Yok olmaya yüz tutmuşken restorasyona alınan mescidin tekrar ibadete açılacağı belirtildi. Harput’un tarihi mirasını canlandırmak için Elazığ Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) tarafından projelendirilen Osmanlı döneminden kalan 17. yüzyıla ait Dabakhane Mescidinin restorasyon projelerine yönelik çalışmalar başlatıldı. Harput kalesinin Kuzeydoğusunda yer alan ve dönemin İpek Yolu güzergahında bulunan 450 yıllık tarihi mescidin, aslına uygun şekilde yapılması için başlatılan restorasyon ve çevre düzenlemesi hızlı bir şekilde ilerliyor. Eski kayıt ve fotoğraflardan yola çıkılarak aslına uygun olarak restore edilme çalışmaları süren mescidin, tekrar ibadete açılacağı belirtildi. Elazığ Belediyesi olarak Dabakhane Mescidinin röleve ve restorasyon projelerine yönelik kazılarının 2016-2017 yılı içerisinde tamamladıklarını belirten KUDEP Birim Sorumlusu Kadir Atıcı, “Bu çalışmalar neticelendikten sonra Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından projeler onaylandı. Onaylanma aşamasından sonra da biz belediye olarak 2017 yılının Aralık ayı içerisinde Dabakhane Mescidinin uygulama ihalesine çıktık. Burada Dabakhane Mescidinin restorasyon çalışmalarını başlatmış bulunmaktayız” dedi. "Döneme de sadık kalarak restore ediyoruz" Dabakhane Mescidi’nin restoresi ve çevre düzenleme çalışmasının ardından yeniden ibadete açılacağını aktaran Atıcı, “Dabakhane Mescidi 17. yüzyıl yapısıdır. 1600’lü yıllara tekabül etmektedir. 450 yıllık bir mescidi biz belediye olarak yeniden ayağa kaldırmış olacağız. O dönem için İpek yolu güzergahında bulunan mescit, gelen kervan yolcularının burada dinlenip, ibadetlerini yaparak tekrar yollarına devam etmesini sağlanması için inşa edilen bir yapıdır" dedi.
Erzurum’un tarihi dokusunu koruyarak şehri yeniden inşa ediyoruzKültür Yolu Projesi ile şehrin tarihi dokusunu koruyan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Bizimle birlikte kentimiz tabiri yerindeyse değişim ve dönüşümü adeta hücrelerinde yaşadı” dedi
5. Murat'ın av köşkü ve hamamının restorasyonu tartışma yarattıV. Murad’ın av köşkü ve hamamının restorasyonu sonrası bambaşka bir yapı ortaya çıktı. Tarihi taş yapının duvarı sıva ve boya, zemini parke, tavanı ise cam ile kaplandı. Üstelik klima ve kalorifer peteği bile takıldı.