Teknoloji İnternet tarihinin en büyük sahte reklam operasyonu ortaya çıktı

İnternet tarihinin en büyük sahte reklam operasyonu ortaya çıktı

27.11.2017 - 13:41 | Son Güncellenme:

Bir reklam teknoloji firması, sahte web sitelerinin ve enfekte bilgisayarların, reklamverenler ile yayıncıları günde yüzbinlerce dolardan fazla dolandırmak için kullanıldığı geniş çaplı reklam dolandırıcılık operasyonunu keşfettiğini belirtti.

İnternet tarihinin en büyük sahte reklam operasyonu ortaya çıktı

Onur Binay/miliyet.com.tr

Haberin Devamı

Danimarka merkezli ve programın tanımlayıcısı olan Adform, merkezi ABD’de olan ve dünyanın her köşesine yayılan bir reklam sahteciliğini ortaya çıkarttığını belirtti. "Hyphbot" olarak adlandırılan bot, en az Ağustos ayından beri devam ettiği tahmin ediliyor.

Adform'e göre, Hyphbot planının arkasındaki dolandırıcılar, reklamverenleri, Economist, The Economist gibi büyük isim yayıncılarından reklam envanteri satın aldıklarını düşünmek için kandırmaya çalışmak üzere 34 binden fazla farklı alan adı ve bir milyondan fazla farklı URL oluşturdu. Bu yöntem, markaların ve ajanslarının sitelerde var olmayan veya satıcıların erişimi olmayan reklam boşlukları satın almalarına sebep oluyor. Bu reklamlar, artık sitenin orijinal sürümünde bulunan reklamların yayıncıya para kazandırmalarını engelliyor.

Haberin Devamı

Failler daha sonra çoğunlukla video reklamlar vasıtasıyla para kazanan hileli siteleri yükleyen insanlık dışı veya "bot" trafiği dalgası yarattı. Video reklamlar, diğer çevrimiçi görüntülü reklamlara kıyasla daha yüksek oranlara sahip oldukları için kârlı.

Sahte trafik, reklamverenler için ciddi bir sorun. Çünkü ürün satın almaya devam edebilecek gerçek kişiler yerine, bilgisayar programlarına sunulan reklamları satın alanlara para harcamış oluyorlar.

Adform, yayıncıların ve reklam teknolojileri şirketlerinin etki sahtekârlığını ortadan kaldırmak için tasarlanmış Ads.txt adlı yeni bir endüstri girişimi ile güncel ve güncel tutmaları durumunda, programın etkisinin büyük kısmının engellenebileceğini belirtti.

Adform'in araştırması, Hyphbot'taki kişilerin, sahte sitelerin ağındaki gerçek tarama davranışını taklit etmek için kötü niyetli yazılım bulaşmış kötü niyetli tüketicilerin bilgisayarlarını, çoğunlukla ABD'den gelen, yarım milyondan fazla IP adresine erişmek için bir veri merkezi ağını kullandıklarını ileri sürdü.

Şüpheli URL'ler, reklam verenlere günde en fazla 1,5 milyar taleple en az 14 farklı reklam değişimi yoluyla reklam açık artırmalarında sunuluyordu.

Adform, analize başlamasından iki gün sonra 28 Eylül'de etkilenen reklam borsalarının çoğunu bilgilendirmeye başladı. Hyphbot'un halen faal olduğu düşünülse de, o zamandan beri hileli trafikte bir azalma görüldü. Adform, ayrıca ABD'deki Soruşturma Federal Bürosu ve İngiltere'de Metropolitan Polisi bilgilendirdi. Adform'in tüm bulguları, teknik raporun yayınlanmasından önce iki endüstri uzmanı tarafından bağımsız olarak gözden geçirildi.