Gündem İnternette online vergi borcu sorgulama dönemi

İnternette online vergi borcu sorgulama dönemi

25.03.2015 - 13:57 | Son Güncellenme:

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan vergi borcu sorgulama işlemi artık online olarak da yapılabilmektedir. Vergi borcu sorgulama işleminin yapılışı ve vergi borcu sorgulama da tüm gerekli bilgiler bu haberde!

İnternette online vergi borcu sorgulama dönemi

Bir ülkenin gelişebilmesi ve kalkınabilmesi için kesinlikle vergiye gereksinimi bulunuyor. Günümüz modern çağının en gelişmiş ülkelerinde dahi vatandaşlara uygulanmakta olan birbirinden farklı sistemlerde vergiler bulunuyor. Vatandaşlar tarafından verilen bu vergiler ile ülkenin kalkınması ve vatandaşa sunulan sosyal hizmetler ile refah seviyesinin daha yüksek olması sağlanabiliyor. Bu neden ile her ülkenin kendi koşullarına göre farklı vergi sistemleri bulunuyor.

Haberin Devamı

VERGİ BORCU SORGULAMA

Türkiye’de de vergi sistemleri aktif olarak uygulanmaya devam ediyor. Bu neden ile de her vatandaş devlete vergi ödeme yükümlülüğüne sahiptir. Türkiye’de vergi işlemlerine yönelik olarak vatandaşların göstermekte oldukları yoğun ilgi sonucunda artık Vergi Daireleri son derece kalabalık ve yoğun işlem trafiği ile karşı karşıya kalıyor ki bu durumda vatandaşların vergi işlemlerini çok daha uzun süreler içerisinde gerçekleştirebilmelerine ve dolayısı ile de günlük yaşamın önemli ölçüde aksamasına yol açıyor.

Vergi Dairelerinde ortaya çıkan bu iş yükü ve yoğunluk nedeni ile de Gelir İdaresi Başkanlığı gelişen internet teknolojisini kullanarak dijital ortamda online vergi borcu sorgulama hizmetine başladı. Vatandaşlar artık internete ulaşabildikleri her noktadan Gelir İdaresi Başkanlığı’nın İnternet Vergi Dairesi internet sayfasına erişim sağlayarak vergi borcu sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilme kolaylığından yararlanabiliyor.

Haberin Devamı

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet platformu üzerinde yer alan şubesi olarak gösterilen İnternet Vergi Dairesi internet sayfası üzerinden ‘Borç Bilgilendirme Servisi’ ekranına ulaşabilir ve kolay bir şekilde vergi borcu sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Vergi borcu sorgulama işlemi için öncelikli olarak ekranda bulunan bilgileri eksiksiz ve hatasız olarak doldurmanız gerektiğini unutmamalısınız. GİB İnternet Vergi Dairesi internet sayfasında bulunan ‘Borç Bilgilendirme Servisi’ ekranında vergi borcu sorgulama işlemi için ‘T.C. kimlik no’, ‘Nüfus cüzdan seri/no’, ‘annenizin/babanızın/eşinizin/çocuğunuzun T.C. kimlik no’ su’ veya ‘annenizin kızlık soyadı ilk iki harfi’ bilgilerini girmelisiniz.

İnternet fırsatlarından yararlanılarak Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sunulan online vergi borcu sorgulama hizmetleri ile birlikte devlete olan vergi borçlarınız ile ilgili olarak detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Vergi borcu sorgulama işlemi sayesinde MTV, ÖTV, Yurt-Kur harcı ve yargı harcı gibi vergi borçlarınızın ayrıntılarına ulaşabilirsiniz.