Siyaset İran’da Irak ve Suriye zirvesi

İran’da Irak ve Suriye zirvesi

04.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak ve Suriye ile ilgili yeni yol haritasını belirlemek üzere bugün İran’da temaslarda bulunacak. Erdoğan, Tahran’a yapacağı günü birlik ziyarette İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney ile bir araya gelecek.

İran’da Irak ve Suriye zirvesi

Erdoğan’ın çantasındaki en önemli konulardan biri Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin yaptığı referandum olacak. Kuzey Irak yönetiminin bir an önce yanlıştan dönmesi için ve sonrasına yönelik İran ile ortak yol haritasını konuşacak olan Erdoğan, Irak’ın toprak bütünlüğünden yana olduklarını tekrarlayacak. Kuzey Irak yönetiminin yanlışının bölgede yeni huzursuzluklara ve çatışmalara yol açacağını vurgulayacak olan Erdoğan, bölge ülkelerinin ortak tavır alması üzerinde duracak.
İdlib de konuşulacak
Erdoğan, İran yönetimi ile Astana görüşmelerinde benimsenen Suriye’deki çatışmasızlık bölgelerinin işlerliğini de gündeme getirecek. İdlib’e yönelik Rusya ile yapılan görüşmelerin de ele alınacağı ziyarette Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması da etraflıca masaya yatırılacak. Temaslarda İdlib’e yönelik yapılan saldırılar da değerlendirilecek.
Erdoğan, İran yönetimi ile ortak sınır güvenliğini ve terörle mücadeleyi de ele alacak. Erdoğan’dan önce İran’da temaslarda bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da özellikle sınır güvenliği ve terörle mücadele konularını İran askeri yetkilileriyle ele almıştı. Akar’ın ziyaret öncesi gelinen son noktayı Erdoğan’a da aktaracağı ve bugünkü ziyarette alınan kararların değerlendirileceği öğrenildi.
Erdoğan, İran gezisiyle ilgili soruya “Kuzey Irak konusunu da görüşeceğiz. Bu görüşmelerden sonra süreç için ciddi bir yol haritasını belirlemiş olarak dönmüş olacağız” demişti. Ziyarette Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantısının da yapılacağı ziyarette başta ticari olmak üzere ikili ilişkilerin nasıl artırılacağı ele alınacak.

Haberin Devamı


Yazarlar