Dünya İran sandık başında

İran sandık başında

19.05.2017 - 09:11 | Son Güncellenme:

Reformist ve muhafazakar adayların yarıştığı seçimde sandıklar yerel saatle akşam 20.00'a kadar açık olacak. İlk sonuçların yarın gelmesi beklenen seçimde, ılımlı din adamı Hasan Ruhani ve muhafazakarların adayı İbrahim Reisi kozlarını paylaşıyor.

İran sandık başında

İran, yeni cumhurbaşkanını belirlemek için sandık başında. Oy verme işlemi yerel saatle 08.00'da başladı. Seçmenler, akşam 20.00'ye kadar oy kullanabilecek. Ülkedeki 56 milyon kayıtlı seçmen için 130 bin sandık kuruldu. İlk sonuçların yarın gelmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı yarışı, reformistler ve muhafazaklar arasında geçiyor. Reformistler ve ılımlı muhafazakarların adayı, halihazırda cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan Hasan Ruhani. Dört yıl önce cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturduğunda çok sayıda özgürlük vaadinde bulunan Ruhani henüz sözlerini tutamamış olsa da bu seçimin de en büyük favorisi.


İran sandık başında

Dört yıl önceki büyük farkla kazanan Ruhani'yi daha fazla özgürlük ve Batı'yla uzlaşma sözü zafere götürdü. Özellikle genç seçmenler ve kadınların desteğini alan ılımlı aday, vaat ettiği kadınlardan sorumlu Aile Bakanlığı'nı kuramadı, kadın bakan seçemedi. Kadınların giyiminin kontrol edildiği ülkede, Ruhani sokaktaki baskıyı sona erdireceğini söylemişti ancak bu da gerçekleşmedi.

Haberin Devamı

Muhafazakarların güçlü adayı ise İbrahim Reisi. İran'ın dini lideri Ali Hamaney'e yakın ismi, Razavi Vakfı'nı yöneten muhafazakâr kanat destekliyor. Ülkenin en büyük ticari işletmesi sayılan vakfa İran ve yurt dışından para akıyor.

Yarıştaki diğer adaylar Mustafa Mirselim ve Mustafa Haşimiteba, radikal olarak biliniyor.

İran'ın dini lideri Ali Hamaney, sabah erken saatlerde oyunu ullandı ve halktan sandığa gitmesini istedi. Hamaney, "Cumhurbaşkanlığı ve il meclis seçimleri önemli seçimlerdir. Halkımızı oy vermeleri için sandığa davet ediyorum" dedi.

İran İslam Cumhuriyeti’nin hayat boyu lideri olan Hamaney’in sözleri, yasa sayılıyor. Seçilen cumhurbaşkanı, savunma, haberleşme, içişleri, kültür ve dışişleri gibi önemli bakanlıkları dini liderin onayı ile seçebiliyor.

Yazarlar