Siyaset IŞİD esas mücadele yapılması gereken güç

IŞİD esas mücadele yapılması gereken güç

25.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile görüşmesinde, başta okullar olmak üzere FETÖ konusunda Türkiye’den gelen her türlü teklifi değerlendireceklerini ve işbirliği içinde olacaklarını söyledi.

IŞİD esas mücadele yapılması gereken güç

Barzani, Ankara temasları çerçevesinde dün Meclis Başkanı Kahraman’a geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Barzani, ABD Başkan Yardımcısı Biden’dan yaklaşık 2 saat sonra geldiği Meclis’te Başkanlık Makamı girişinde Kahraman tarafından karşılandı. Kahraman’ın makamında gerçekleşen basına kapalı görüşmede, Kahraman ve Eker’in yanı sıra CHP’li TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Ak Partili Taha Özhan, Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu ve HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar da hazır bulundu.
Biden ile yapılan görüşmede dört partiden temsilci yer almasına karşın, Barzani görüşmesine MHP’den katılım olmadı.
FETÖ ve IŞİD konuşuldu
Yaklaşık 45 dakika süren görüşmede Barzani, darbe girişiminden duyduğu üzüntüyü ifade etti, Kahraman ve beraberindekilere geçmiş olsun dileklerini iletti. FETÖ ve IŞİD ile mücadelenen ana gündem maddeleri olduğu sohbet sırasında taraflar “Türküyle, Kürtüyle, Arabıyla bölgede herkesin canını yaktığını” belirterek, IŞİD’e karşı ortak mücadele gerekliliğine vurgu yaptı. Barzani “IŞİD esas mücadele yapılması gereken güç” derken, Kahraman da aynı görüşte olduğunu belirtti.
Görüşmede, Türkiye’nin FETÖ ile mücadelesi ve FETÖ’nün bölgedeki okulları da ele alındı. Barzani, “Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi olarak FETÖ okullarıyla ilgili çalışmayı en kısa sürede yapacağız. Bu konuda Türkiye’den gelecek her türlü teklifi ciddiyetle ele alıp, değerlendireceğiz ve işbirliği içerisinde olacağız.
Eker mihmandarlık yaptı
Görüşmenin ardından Barzani, darbe girişiminde Meclis’in hasar gören bölümlerini gezdi. Barzani’ye Kürtçe olarak o gece yaşananları anlatan Eker, kendisi de dahil onlarca milletvekilinin bombalar atıldığı sırada Meclis’te olduğunu söyledi. Oldukça şaşıran Barzani’nin, “Bombalar altında çok büyük bir tehlike atlatmışsınız. Sizi Allah korumuş” dediği öğrenildi.
Barzani’yi uğurladıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan HDP’li Sancar da, görüşmede PKK ve PYD’nin gündeme gelip gelmediği soruya, “Bunlarla ilgili hiçbir şey konuşulmadı” yanıtını verdi.

Barzani: DAEŞ ile ortak mücadele konusunda mutabakata vardık

Bölgede büyük değişim kapıda


Ankara’yı ziyaret eden Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) ait okulların faaliyetleri konusunda Türkiye ile anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Barzani, Türkiye ziyaretinde DAEŞ ile ortak mücadelenin nasıl yürütüleceği konusunda Ankara ile mutabakata vardıklarını belirterek, “Bölgede büyük değişimler kapıda” dedi.

Barzani, Ankara ziyaretinin ikinci gününde IKBY’deki medya organlarıyla basın toplantısı düzenleyerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile yaptığı görüşmeler hakkında açıklamalarda bulundu. Erdoğan ve Yıldırım ile yaptığı ayrı görüşmelerde IKBY’de FETÖ’ye ait okulların durumunun da ele alındığını belirten Barzani, “Toplantıda Gülen’e ait Kürdistan’daki okulların durumunu konuştuk. Orada eğitim alan öğrencilerin zarar görmeden sorunun çözülmesi konusunda anlaşmaya vardık” dedi.

Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile yaptığı görüşmenin çok önemli olduğuna vurgu yapan Barzani, bu konuda şunları söyledi:

Hassas süreç

“Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım ile çok önemli görüşmelerim oldu. Hepimiz çok hassas bir süreçten geçiyoruz ve önemli konuların ele alınması için iyi bir fırsattı. Aynı zamanda hükümet yetkililerini bir ay önce meydana gelen başarısız darbe girişimini sorunsuz bir şekilde atlatmalarından dolayı tekrar tebrik edip, hayatını kaybedenler için başsağlığı diledim.”

Mutabakat sağlandı

Toplantının en önemli maddeleri arasında terör örgütü DAEŞ ile mücadelenin yer aldığını aktaran Barzani, “Terör örgütü DAEŞ ile nasıl ortak mücadele edileceğine ilişkin anlaşmaya vardık. Çünkü bölgede büyük değişimler kapıda. Bu yüzden dayanışmanın ve yakınlaşmanın daha fazla olması gerekiyor” diye konuştu.

Umutsuz değiliz

Türkiye’deki barış sürecinin de masaya yatırıldığını dile getiren Barzani, “Türkiye’de barış süreci çok önemlidir ancak bunun için daha fazla çalışma ve zamana ihtiyaç var. Umutsuz değiliz ve girişimlerde bulunmaya devam edeceğiz. Maalesef geçen süre zarfında kötü şeyler meydana geldi. Barış sürecinin bir gün tekrar başlamasını temenni ediyorum” dedi.
Barzani görüşmenin diğer bir bölümünde ikili ticari, siyasi ve güvenlik ilişkilerinin geliştirilip güçlenmesinin yanı sıra Erbil-Bağdat arasındaki ilişkilerin de konuşulduğunu kaydetti. ANKARA Milliyet

Yazarlar