Siyaset İskenderun’da ‘Ya sev ya terk et’ afişi tartışması sürüyor

İskenderun’da ‘Ya sev ya terk et’ afişi tartışması sürüyor

04.12.2008 - 19:20 | Son Güncellenme:

.

İskenderun’da ‘Ya sev ya terk et’ afişi tartışması sürüyor

MHP Hatay İl Başkanı Şefik Çirkin, İskenderun Belediye Başkanı DP'li Mete Aslan tarafından billboardlara astırılan ‘Ya sev ya terk et’ sloganı bulunan afişler nedeniyle DTP'nin ilçede yapacağı yerel seçim gezisinin provoke edilebileceğini ileri sürerek iptal edilmesi veya ertelenmesi gerektiğini savundu.
İskenderun Gazeteciler Cemiyeti Basın Merkezi’ni ziyaret eden İl Başkanı Şefik Çirkin, ‘Ya sev ya terk et’ afişinin yanlış bir yaklaşım olduğunun yapılan değerlendirmelerle ortaya çıktığını söyledi. Hatay Cumhuriyeti’nin meclisinde farklı dillerden, mezheplerden milletvekilleri olduğunu ve anavatana katılma yönünde hep beraber oy kullandıklarını hatırlatan Çirkin, şöyle dedi:
“Hatay bir hoşgörü kentidir. Kişilerin vatanseverliğini ölçen bir alet henüz icat edilmedi, yoktur da. 2 polisimizi teröre şehit verdik. DTP gezisi hassas dönemde yapılacak. Belediye Başkanı Mete Aslan, ‘Ya sev ya terk et’ afişini astırmak için kötü bir zaman seçmiştir.”
MHP İl Başkanı Çirkin, MHP’nin ‘Ya sev ya terk et’ sloganını bugüne kadar benimsemediğini, kullanmadığını ve üzerine almadığını da kaydetti. Bir belediye başkanının kendi parasıyla da olsa bile istediği yere böyle bir slogan içeren afiş asamayacağını da ileri süren Çirkin, “Asmak isterse ancak evinin oturma duvarına asar. Sorumluk sahibi siyasetçiler ülkenin birlik ve bütünlüğünü derinlemesine düşünmelidir. Biz DTP’nin İskenderun mitinginin karanlık mihraklarca provoke edileceğini tahmin etmekteyiz. Sorumlu bir siyasetçi olarak hoşgörü ve barış içerisinde yaşanılan Hatay’da provokasyona müsait olan mitingin yapılmaması veya başka bir zamana ertelenmesi için sayın Valimize çağrımızı yaptık. DTP’nin hoşuna gidiyor bu mitingler. Türkiye’yi karıştırmak ve toplumu etnik ayrışmaya yönlendirme amaçlı kullanıyorlar ya da bu mitingler bu amaçla yapılmasa bile bu hale getiriliyor. DTP’ye bir görev düşüyor. İskenderun mitingini yeniden değerlendirmeleri gerekir diye düşünüyorum” diye konuştu.

DTP: DUYARLI OLALIM
DTP İl Başkanı Fatoş Yener ise, cumartesi günü İskenderun’a gelecek olan DTP heyetinin yapacağı miting için halkı duyarlı olmaya davet etti. Mitingin provoke edilmeye çalışıldığını ileri süren Yener, “Bir şehrin Belediye Başkanı’nın bütün şehre ‘Ya sev ya terk et’ afişleri asmasını şiddetle kınıyoruz” diye konuştu.

ELEŞTİRİLERE TEPKİ GÖSTERDİ
DP’li Belediye Başkanı Mete Aslan, billboardlara astırdığı afişler nedeniyle yapılan eleştirilere tepki gösterdi. Afişler yüzünden hedef bazı çevreler tarafından hedef gösterildiğini bildiren Aslan, Türkiye’nin, üzerinde kanlı ve kirli oyunlar oynandığını, dışarıdan kuşatma, içerden çökertme operasyonlarının hedefi halinde olduğunu öne sürdü. Kıskacın bir kolunun, siyasi ve psikolojik saldırılar, ikinci kolunun bölücü terör saldırıları olduğunu kaydeden Aslan, yaptığı yazılı açıklamada, şöyle dedi:
“Bunlara karşı çıkan herkesi susturmak, her sesi boğmak için, hemen hücum kampanyaları tezgahlanmaktadır. Bu kampanyalardan birisi, şimdi İskenderun’a yönelmiştir. Şehrimizde astığımız afişler yüzünden bazı çevreler tarafından hedef seçildik. Vatan, bizim alıp satacağımız toprak parçası değildir. Dedelerimizin emaneti ve torunlarımızın mirasıdır. Vatanseverlik, anamızı sevmek kadar doğal, anamızı sevmek kadar borçtur. Anasını sevmeyen bir insanda bir bozukluk, bir yamukluk vardır. Her normal insan anasını sever, her normal insan vatanını sever. Vatanseverlik, politika değildir, ideoloji değildir.”
Kişileri, kurumları, partileri, politikaları, ideolojileri, rejimleri, fikirleri sevip sevmemenin insanın kendi seçimi olduğunu, vatanı sevip sevmeme konusunda ise seçme hakkının o vatanda yaşayan hiç kimseye tanınamayacağını belirten Aslan, şöyle konuştu:

SÖZÜMÜZ AÇIK: YA SEV YA TERKET
“Ben, İskenderun Belediye Başkanı’yım. Bir siyaset adamı ve bir halk temsilcisiyim. Bir kanaat önderiyim. Her konuda düşüncelerimi ve inandıklarımı söylerim. Bölücü ihanet hareketinin tırmandığı bir dönemde, vatan dediğimiz büyük değer üzerine olan düşüncelerimi ve duygularımı da açıkça ifade ediyorum. Hoşlanmayanlar, gocunanlar varsa, ‘vatansever değilim’ desinler. Yalana, dolana, sözü sapıtıp saptırmaya çalışmasınlar. Kendine, ‘vatansevmez’ sıfatını layık görenler, vatan bölücülüğüne girişenler, kısacası vatan hainleri terk edecek. Bütün Türk milletinin ve hemşerilerimin, benimle aynı düşünce ve duygulara sahip olduğundan zerre kadar şüphe duymuyorum. Bizim sözümüz çok açık, bu vatan bizim, ya sev ya terk et.”
Aslan, Diyarbakır’ın Yenişehir Belediyesi tarafından düzenlenen kavşakta sözde PKK’nın bayrağındaki yıldızın yer almasını örnek göstererek, “Bu bölücülük olmuyor da, Türk Bayrağı’nı asmak mı bölücülük oluyor? Esas bölücü bu ülkeyi sevmeyendir” dedi.

SOYLU: KENDİ FİKRİ
DP Genel Başkanı Süleyman Soylu da, düzenlediği basın toplantısında tartışılan Mete Aslan’ın bireysel olarak fikrinin, ifade hürriyetinin sonuna kadar arkasında olduklarını açıkladı. DP’nin demokrasi testinin içinde yer almayacak parti olduğunu, tarihi derinliği içinde demokrasi sınavını bir çok kez verdiğini, bundan da başarılı çıktığını belirten Soylu, “Bu, belediye başkanımızın kendi fikridir. Ancak belediye başkanımıza yönelik ortaya konulan izlenimler beni rahatsız etmektedir. Bir insan kendi bireysel düşüncesini ifade edebilme yeteneğine her zaman sahip olmalıdır. Demokrasi, vatanseverliğin alternatifi değildir” dedi.