Siyaset 'İsrail hesap vermeli'

'İsrail hesap vermeli'

18.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün TRT Haber’de gündemi değerlendirdi.

İsrail hesap vermeli

Gazze’de yaşanan İsrail katliamı konusunda Türkiye olarak bir duruş sergilediklerini, adım attıklarını ancak bunun tek başına Türkiye’nin meselesi olmadığını ve sadece Türkiye’nin çabalarının yeterli olmayacağını vurguladı. BM’nin rolünün önemine dikkati çeken Çavuşoğlu, yaşananlar konusunda Erdoğan’ın liderleri aradığını belirterek, hem Başbakan Binali Yıldırım hem de kendisinin muhataplarını aradığını söyledi.

Haberin Devamı

‘Tek tek arıyoruz’

Çavuşoğlu bugün İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirvesine katılacak bazı liderlerin istemeleri halinde Yenikapı’da yapılacak büyük mitinge de katılacaklarını dile getirdi. Çavuşoğlu, Kahire’de Arap Ligi Dışişleri Bakanları Toplantısı olacağını ve cuma günü de Cenevre’de “İnsan Hakları Konseyi”nin toplanacağını aktararak, bu toplantılarda, ABD ve İsrail’e güçlü mesaj vermek bakımından güçlü kararların çıkmasının önemine işaret etti. “Ama sadece yarınla yetinirsek olmaz. Sonraki adım BM Güvenlik Konseyi’ne bu konuyu gündeme getirmek” diyen Çavuşoğlu, bu çerçevede üyeleri tek tek aradıklarının altını çizdi. Sonraki adımın ise Genel Kurul olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Burada bir karar çıkarmamız lazım. Dün (önceki gün) Güney Afrika Dışişleri Bakanı ile görüştüm ve kendisiyle hem Afrika Birliği hem de BM’de işbirliği yapacağız ki Filistin konusunda sesini en çok çıkartan bir ülke olarak Filistin acısını en iyi anlayanlardan. Fakat buralardan karar çıkması önemli değil artık, hesap verebilirlik önemli. Bunun Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne götürülmesi gerekiyor ve bunu tabii Filistin götürebiliyor, üçüncü bir ülke götüremiyor. Yarın (bugün) Cenevre’de İnsan Hakları Konseyi toplanacak ve burada bağımsız bir soruşturma yapılması için karar çıkacak. İnsanlığa karşı işlenen bu suçun bağımsız bir komisyon tarafından incelenmesi gerekiyor ve bu rapor doğrultusunda da İsrail’in artık hukuk önünde de cevap vermesi gerekiyor.”

Haberin Devamı

‘Parasını ödeyip VIP’ten geçebilirdi’

İsrail’in Ankara Büyükelçisi Eitan Naeh’in attığı tweetlerle ortamı tahrik ettiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, üzeri aranan, ayakkabıları çıkarılan büyükelçinin Dış Hatlar Gidiş Terminali’ni kullanıp VIP salonunu kullanmamasını eleştirdi. Kendisine normal ve gerekli prosedürün uygulandığını belirten Çavuşoğlu, “Eğer buna tabi olmak istemiyorsa parasını ödeyip VIP’ten geçeceksin. ‘Beni mağdur ettiler’ demek istedi ama ucuz bir politika. Tam bunlara yakışan bir politika” dedi.

İdlib’de kurulan 12 gözlem noktası için Genelkurmayı tebrik eden ve bunların yapılmasının kolay olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, bu gözlem noktalarını amacının ihlallerin önüne geçmek olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Selçuk Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Girişimci ve İnsani Boyutlarıyla Türk Dış Politikası’ konulu konferansta konuşma yaptı.