Dünya İsrail, Şimon Peres’i uğurladı

İsrail, Şimon Peres’i uğurladı

01.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İsrail’in simge siyasetçilerinden Şimon Peres son yolculuğuna uğurlandı. Obama, Peres’in henüz tamamlanmamış barış idealine dikkat çekerken törene katılan Mahmud Abbas’ı kutladı

İsrail, Şimon Peres’i uğurladı

Geçirdiği felç sonrası çarşamba günü hayatını kaybeden eski İsrail cumhurbaşkanı ve başbakanı Şimon Peres, dünyanın önde gelen liderlerinin de katılımıyla dün son yolculuğuna uğurlandı. İsrail polisinin şehirdeki birçok yolu kapatarak geniş güvenlik önlemi aldığı ve binlerce kişinin hazır bulunduğu törende ABD Başkanı Barack Obama’nın sözlerinin yanı sıra Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun el sıkışması dikkat çekti. Obama konuşmasında Peres’in, “Yahudiler başka bir halkı yönetmek için doğmadı” sözlerini hatırlatarak, “O her zaman, ‘bizler kölelik ve efendiliğe karşıyız’ derdi” dedi. Obama aynı zamanda, Peres’in kendisine “Nelson Mandela gibi 20’nci yüzyılın diğer devlerini hatırlattığını” belirtti. Obama, Abbas’ın cenazeye katılmasının “bir jest ve henüz tamamlanmamış barış konusunun hatırlatıcısı” olduğunu vurguladı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise konuşmasında, Peres ile başlarda rakip olduklarını vurgularken, çok geçmeden iyi birer dosta dönüştüklerini ifade etti. Netanyahu, Peres’in hem ülkesi hem de dünya için “büyük bir insan” olduğunu vurguladı ve mirasının umut verici olduğunu söyledi.
İsrail’in Haaretz gazetesi, Abbas’ın cenazeye kendi isteğiyle katıldığını yazarken Abbas’ın Filistinlilerin barış isteği ve Peres gibi barış yanlılarının çabalarını takdir ettiği yönünde güçlü bir mesaj göndermek istediği yorumu yapıldı.
Dünya liderleri cenazede buluştu
Türkiye’yi Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu’nun temsil ettiği törene katılan liderler arasında ABD Başkanı Barack Obama, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, eski ABD başkanı Bill Clinton ve eski İngiltere başbakanı Tony Blair da yer aldı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Demokrat Parti başkan adayı Hillary Clinton, İspanya Kralı 6. Phillip, İngiltere Veliaht Prensi Charles, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de törene katılan isimler arasındaydı.

Yazarlar