Gündem Istanbul suya doydu

Istanbul suya doydu

17.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’daki barajların ortalama yüzde 83 doluluk seviyesine ulaştıran aşırı yağışların heyelan ve taşkın riskini de beraberinde getirdiği uyarısı yapıldı

Istanbul suya doydu

Kuraklık nedeniyle geçtiğimiz yıl susuzluk tehlikesi yaşanan İstanbul, şimdi de fazla yağış tehlikesiyle karşı karşıya. Uzmanlar, böyle devam ederse Nisan ayında barajlardaki kapasitenin aşılabileceğini söyledi.
Devlet Su İşyeri eski Daire Başkan Yardımcısı ve su politikaları uzmanı Dursun Yıldız, İstanbul barajlarındaki yüzde 83 seviyesine ulaşan doluluk oranının Sakarya Nehri’nden çekilen suyla ilintili olabileceğini belirterek, “İstanbul’un Avrupa yakasındaki barajların hacmi küçük olduğundan doluluk oranı kapasitenin üstüne çıkabilir. Bu durumda baraj kapakları açılır, fazla su kontrollü olarak nehir yataklarına bırakılır” dedi.

‘Toprak suya doydu’
İSKİ’den yapılan açıklamada ise “Geçen yıl bugün İstanbul’daki barajların doluluk oranı yüzde 33.9 seviyesindeydi. Bu oran günümüzde yüzde 83.4’e çıkmış durumda. Rezervlerde 721 milyon 891 bin metreküp su bulunuyor” ifadelerine yer verildi.
İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Orhan Şen ise, sert bir kış yaşandığını belirterek, uyarılarda bulundu:
“İstanbul kurak geçen bir yılın ardından beklenenden fazla yağışlar oluştu. Ocak ayında olmamıza karşın bazı bölgelerde toprak suya doydu. İstanbul’un eğimli bölgelerinde aşırı yağışlarla birlikte su birikmesi yaşanabilir. Bu durum kil tabakasında kayma yani heyelan riskini barındırıyor.”