Ekonomi İstanbul’un parlayan yıldızı

İstanbul’un parlayan yıldızı

14.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Denize konumları ve mega ulaşım projelerinin etkisiyle İstanbul’un yeni gözde yerleşim lokasyonu haline gelen Ataköy, Bakırköy, Zeytinburnu hattı, markalı konut ürecilerinin de bir numaralı tercihi oluyor

İstanbul’un  parlayan yıldızı

Eski fabrika alanlarında yapılan kentsel dönüşüm projeleri ile Ataköy, Bakırköy ve Zeytinburnu bölgeleri yeni bir çehreye kavuşuyor. Aynı zamanda bölgelerin denize olan bağlantıları ve metro ve metrobüs başta olmak üzere ulaşım kolaylığı ile merkezi konumlarıyla markalı konut ve ofis üreticilerinin ilgisini çeken bölgede, peş peşe yeni lüks projeler hayata geçiriliyor. Yerli alıcı şehrin merkezindeki bu alanlarda konut alışını artırırken, yabancı alıcı da özellikle sahil hattı nedeniyle Ataköy, Bakırköy ve Zeytinburnu bölgesine yönelik satın alma yapıyor.

Haberin Devamı

Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, günümüzde eski ve yıpranmış yapılanmaların mevcut olduğu Ataköy-Bakırköy ve Zeytinburnu bölgesinde konutların orta ve orta-alt gelir grubuna hitap ederken, ulaşım olanaklarının çeşitlenmesiyle orta ve orta-üst gelir seviyesine yönelik projelerin arttığını dile getirdi. Markalı konut projeleri kapsamında, Ataköy ve Bakırköy bölgelerinde bulunan konut projelerini incelediğimizde, genel olarak 1+1, 2+1 ve 3+1 daire tiplerinin olduğunu ve metrekare satış fiyatının 5 bin 600 lira ile 30 bin arası değiştiğini belirten Yazıcı, bölgede markalı konut projesinde genelde ortalama fiyatın 10 bin lira olduğunu dile getirdi.

Markalı konut

Cansel Turgut Yazıcı, bir zamanlar tekstil fabrikalarıyla sanayi sitelerinin merkezi olan ve Merkez efendi ile Topkapı’yı da içine alan Zeytinburnu’nda halen sanayi siteleri, atölye ve imalathanelerin yer aldığını, son dönemde ise bölgenin kentsel dönüşümle merkezi iş alanı olmasının planlandığını belirtti. Bölgenin, kentsel dönüşümle yapılaşmaya giderek markalı konut projeleriyle yeni bir kimlik kazanır hale geldiğini kaydeden Yazıcı, kapanan fabrikaların arazilerinde artık ofis, konut ve alışveriş merkezlerinin yükseldiğini dile getirdi. Zeytinburnu-Merter-E5 aksı bölgelerindeki konut projelerinde genel olarak 2+1, 3+1 ve 4+1 daire tiplerinin yer aldığını ifade eden Yazıcı, dairelerin birim metrekare fiyatlarının 3 bin lira ile 22 bin lira arasında değiştiğini ifade etti. Bölgede yeni nesil projeler olarak adlandırılabilecek sahil kesiminde bulunan projeler ile E-5 ve çevresinde yer alan konutlar arasında ciddi fiyat farklılıkları olduğunu söyleyen Yazıcı, sahil kısmında metrekare fiyatlarının 6-22 bin lira, E5 hattında 6-12 bin lira olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Modern yerleşim alanı

Deri fabrikaları, tekstil atölyeleri gibi merkezlerle bilinen Zeytinburnu, markalı konut projeleriyle kentsel dönüşüm yolunda hızla ilerliyor. E5 karayolu, Avrasya Tüneli, mevcut ve planlanan raylı sistemlerle birlikte ilçenin, 5 yıl içinde değerini yüzde 112 artırması öngörülüyor. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, 25 bine yakın işyeri, 10 bin civarında imalathane ve 170 fabrika ile Zeytinburnu’nun Türkiye’de üretime en çok katkı sunan ilçelerden olduğunu söyledi. İşyerlerini ilçe dışına kaydırarak ilçeyi modern bir yerleşim alanına dönüştürmeyi planladıklarını belirten Aydın, “İlçemiz sınırları içinde yer alan Nakliyeciler Sitesi ve atölyeler başta olmak üzere mevcut işyerlerinin önemli bir kısmını tahliye edeceğiz. Yeni yüzüne yakışır bir kültür vadisi ve devasa bir parkı Zeytinburnu’na inşa edeceğiz. Küçükçekmece’ye kadar sahile boydan boya bir yürüyüş parkuru kazandıracağız. Zeyport Liman projemiz içinse girişimlerimizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Avrasya Tüneli fiyatı artırdı

Anadolu ve Avrupa yakalarını denizin altından kara yolu trafiği ile ilk kez bağlayacak olan Avrasya Tüneli projesinde sona gelindi. Kazlıçeşme- Göztepe hattında yolculuk süresi 15 dakikaya indirecek tünel 20 Aralık’ta açılacak. Trafik yükünü azaltması beklenen tünel, diğer büyük altyapı projelerinde olduğu gibi çevresindeki gayrimenkul fiyatlarında değer artışı sağladı. TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından yapılan araştırma söz konusu bölgelerde sadece 1 yılda konut kira fiyatları yüzde 25, satış fiyatlar ise yüzde 41’i bulan oranda artış gösterdi. Bölgedeki fiyat artışını değerlendiren TSKB Gayrimenkul Derğerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Projenin Avrupa yakası ayağında, projenin yer üstüne çıkış noktaları ve yakın çevresinde konut kullanımından pek bahsedilmediğinden, projenin konut fiyatlarına esas etkisini Anadolu yakasında hissetmek mümkündür. Proje çevresinde değer artışının en fazla olduğu bölgeler; Merdivenköy, Koşuyolu ve Acıbadem mahalleleri” dedi.