Gündem İstemediği liseye zorla kayıt yok

İstemediği liseye zorla kayıt yok

28.11.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yeni liselere giriş sınavında soru sayısı 60’tan 90’a çıkartıldı. Açık uçlu soru kaldırıldı. Bakan Yılmaz, “Bir veli evladını imam hatip lisesine göndermiyorsa onun kaydını imam hatip lisesine yapmayacağız” dedi

İstemediği liseye zorla kayıt yok

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), liselere girişte TEOG yerine yapılacak merkezi sınavda yine değişikliğe gitti. Buna göre 6 ve 7. sınıf müfredatından soru sormaktan vazgeçen bakanlık, öğrencilere yalnızca 8. sınıf müfredatından soru yöneltecek. Sınavda soracağı soru sayısını 60’dan 90’a çıkartan bakanlık, 20 Türkçe, 20 matematik, 20 fen sorusunun yanı sıra 10 inkılap tarihi ve Atatürkçülük, 10 din kültürü, 10 tane de yabancı dil sorusu soracak. Yeni sınavda açık uçlu soru sorulmayacak; öğrencilerin okul notunun da liselere yerleştirmede etkisi olmayacak.

Haberin Devamı

TRT Haber’e konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz liselere giriş sınavına ilişkin şunları kaydetti:

- SADECE 8. SINIFTAN SORU ÇIKACAK: Daha önce bütün müfredattan öğrencilerin genel yeteneğinin ölçüleceği yönünde açıklamalar yapmıştık. Geçmiş yıllara dönerseniz bu bir şekilde dershaneciliği veya ilave yardımcı kaynakları aramaya iter diye görüş geldi. Dolayısıyla da bu sistemde sadece 8. sınıflardan soru sorulacak. Daha önceki açıklamamızda 60 soru sorulacağını söylemiştik.

- SORU SAYISI 90’A ÇIKTI: YÖK’ün soru sayısını artırması üzerine biz de soru sayısını 60’dan 90’a çıkardık. 90 soru için 135 dakikalık süre verilecek. 20 fen, 20 matematik, 20 Türkçe, 10 inkılap tarihi ve Atatürkçülük, 10 din kültürü ve ahlak bilgisi, 10 yabancı dil sorusu sorulacak. Sınav tek oturumda yapılacak. Belki arada yaş grubu dikkate alınarak 10 dakika ara verilebilir.

Haberin Devamı

- BAŞVURU İLK YIL FAZLA OLUR: Sınavla girilen okullara başvuru ilk yıl fazla olabilir. Ama rehberlikle öğrencilerin yönlendirilmesi ve sınavsız girilen okulların da başarı gösterdiğinin görülmesiyle, bunun sınavla alınan öğrenci sayısının 2-3 katını geçmeyeceğini düşünüyoruz.

- KAPASİTE VAR; KAYGIYA GEREK YOK:(Veliler çocuklarını okutmak istedikleri okulu bulabilecek mi?) Geçmiş yıllardaki öğrencilerimizin ve velilerin tercihini dikkate alırsak, yüzde 12 gibi bir oran imam hatip seçiyor. Meslek lisesini tercih edenlerin oranı yüzde 40. Gerisi de diğer okullara... Bunları da dikkate aldığımızda öğrenci sayımızın üzerinde kapasitemiz var. 1 milyon 180 bin 8. sınıf öğrencimiz var. Toplam lise birlerin kapasitesi bizim 1 milyon 268 bin. Buna özel okullar da dahil değil. Özel okulların ne kadar kapasitesi var? 200 bin. İkisini koyarsanız ne yapar? 1 milyon 468 bin yapar. 1,5 milyon kapasite var. Böyle bir kapasitenin olduğu yerde kaygı duymaya gerek var mı? Böyle bir şey gerçekleşir mi? Hiç düşünmüyorum.

- EĞİTİM BÖLGELERİ ARALIKTA BELLİ OLACAK: Bir veli, evladını imam hatip lisesine göndermiyorsa kesinlikle MEB olarak biz onun kaydını imam hatip lisesine yapmayacağız. Meslek lisesine göndermeyecekse, o evladımızı meslek lisesine göndermeyeceğiz. Hiçbir evladımız istemediği bir okula gönderilmeyecek. Mutlaka tercihi içinde bulunan okul gruplarından birine gönderilecek. Aralık ayı içinde eğitim bölgelerine ilişkin çalışma tamamlanacak.

Haberin Devamı

- ÖZEL OKULA TALEBİ ARTIRMAMIZ LAZIM: (Bu sistem özel okullara talebi artırır mı?) Olmaz. Özel okulların oranı ne kadar? Yüzde 7. Yüzde 93 yine kamuda eğitim alıyor. OECD ülkelerinde ne kadar? Yüzde 15. Bizim bunu da artırmamız lazım.

- İLÇELERDE SIKINTI OLMAZ: (Liselere yerleştirmelerde kontenjanların üzerinde bir talep olması halinde ne olacak?) İl müdür yardımcılıklarının başkanlığında komisyonlar oluşturuldu. İlçelerde sıkıntı olacağını düşünmüyoruz ancak büyük illerde daha geniş bir çalışma yapılması gerek.

- FARKLI ÇEVRELERLE TANIŞMAYACAK: Sistemde her ortaokulu bir lise ile ilişkilendireceğiz. Bu, vatandaşımızın çok yabancı olduğu bir sistem değil. Bu sistem, çok daha başarılı, öğrencinin kendi bulunduğu muhitinde daha çok akademik başarıyı yakalayabileceği, kendini ifade edebileceği, farklı davranışa yönelmeyeceği, farklı çevrelerle de tanışmayacağı çok sağlıklı bir ortamda çok daha iyi bir eğitim almasına imkan sağlayacak.

Haberin Devamı

- OKUL NOTU DİKKATE ALINMAYACAK: (Okul notu esas alınacak mı?) Okul notu dikkate alınmayacak. Tercih, ev yakınlığı, ortaokul kaydı esas alındığında öğrenci okula yerleşmiş olur. Bu yıl 5 bin 490 öğrencimiz spor lisesine, 5 bin 790 öğrencimiz güzel sanatlara, 9 bin 60 öğrencimiz sosyal bilimlere, 33 bin 810 öğrencimiz de fen lisesine gidebilir.

- İKAMETGÂH DEĞİŞTİYSE OKUL DA DEĞİŞECEK: (Nakil süreci) İkametgâh değiştiyse okul da değişecek. Sınav ücretsiz olacak, örnek sorular aralık ayında yayımlanacak.

- BU SENE MEB SINAVINI ESAS ALACAKLAR: Özel okullar kendi sınavlarını yapabilecek. Ancak bu dönem MEB’in sınav sonuçlarını değerlendirmeyi esas alarak bir yerleştirme yapacağız.

5 yıllık ücretli öğretmene şans

Danıştay’ın din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliğine atama kararına da değinen Bakan Yılmaz, “Eğitim fakültelerinden mezun olup da din kültürü ve ahlak bilgisi dersi verecek bir bölüm yok. Danıştay kararı diyor ki, ilahiyat fakültelerinden mezun olanlar din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olamaz. Bizim bir öğretmenimiz atanamadığı dönemde, ‘İlahiyat fakültelerinden gelen öğretmenler atanıyor’ diyor. Danıştay da ‘Herhalde haklıdır’ diyerek... Bunu kaldırmak için bir yasal düzenleme de dahil gereğini yapacağız. Danıştay’ın yaptığı kesinlikle yanlış uygulamaydı” dedi. Yılmaz ücretli öğretmenler hakkında ise şunları dedi:

Haberin Devamı

- ÖNCELİKLİ MÜLAKAT HAKKI: Ücretli öğretmenlerle ilgili sıkıntı yaşanıyor. Onların gerçekten mağdur olduklarına inanıyorum. Şöyle bir kanuni değişiklik yapacağız. Bizde beş yıl ücretli öğretmenlik yaparak, öğretmenlik tecrübesini kazanana, üç katı kontenjana girme şartı olmadan mülakat hakkı konusunda bir imtiyaz tanıyacağız. Bu da onların uğradığı kaybını biraz giderecek.

AÇIK UÇLU SORU YOK

?MEB olarak açık uçlu sorulara hazırız. Öğretmenleri ve değerlendiricileri bu doğrultuda eğittik. Ancak toplumda ‘Bunun değerlendirmesini objektif olarak yapabilmek mümkün değildir’ şeklinde bir algı var. Dolayısıyla yeni bir tartışmaya yol açmamak için açık uçlu soru sormamayı kararlaştırdık.

Bakan Yılmaz, Anadolu Oyuncak Müzesi’nde

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, dün Antalya ziyareti kapsamında Dokuma Park’taki Anadolu Oyuncak Müzesi’ni ziyaret etti. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarındaki kara önlüklü, tahta sıralı, deney dolaplı ilkokul sınıfının canlandırıldığı odaya giren Bakan Yılmaz, müzede en fazla zamanını burada geçirdi. Bu odada herkesin hatıralarının canlanacağına işaret eden Bakan Yılmaz, bolca fotoğraf çektirdi.


Yazarlar