Ekonomi İstihdam müjdesi

İstihdam müjdesi

15.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni istihdam teşvik paketini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen İstihdam Şurası’nda özetle şunları söyledi:

İstihdam müjdesi

ARTI İKİ İSTİHDAM: Benim tüm işadamlarımızdan şahsım ve milletim adına yeni bir ricam olacak. 1.5 milyon üyesi olan TOBB’dan yılbaşında artı bir istihdam sağlamasını istemiştik, şimdi büyüme oranımız ikiye katladığına göre, eğer biz artı iki istihdam sağlayacak olursak bu, ülkemizin büyüme oranını daha da genişletecek ve bu ülkeyi kıskananları çıldırtacaktır. Her müessesemiz artı ikişer kişi istihdam edecek olursa, Allah’ın izniyle 11.1’i yükseltmeye devam ederiz.

Haberin Devamı

PRİME ESAS KAZANÇ: İmalat ve bilişim sektörlerini stratejik öncelik olarak belirledik. İmalat ve bilişim sektörlerindeki işverenler, bugüne kadar yalnızca asgari ücretli çalışanları için prim desteği alıyordu, şimdi bunu genişletiyor ve prime esas kazanç sistemini getiriyoruz. Bir başka ifadeyle artık ek istihdamda 4 bin 740 liraya kadar olan ücretler de sigorta primi teşvikine dahil edildi. 2017 yılında çalışan başına 773 liradan bin 884 liraya kadar olan prim ve vergi desteği her sigortalı için 12 ay olacak şekilde önümüzdeki yıl da devam edecek. Kadınlar, 18-25 yaş arası gençler, engelliler bu sistemden diğerlerine göre 6 ay daha fazla yani 1,5 yıl süreyle yararlanabilecekler. Söz konusu rakamlar yeni asgari ücrete göre de güncellenecek.

Haberin Devamı

BİR AY SENDEN BİR AY BİZDEN: Başka bir teşvik uygulaması da esnafa yönelik olacak. Önümüzdeki yıl, 3 ve daha az çalışanı olan işletmelerimizin, sağladıkları her ek istihdam için ödedikleri maaş, prim ve verginin bir ayını kendileri, bir ayını da devlet ödeyecek. Bu teşvik, 12 ay sürecek.

75 LİRA CEP HARÇLIĞI: ‘İşçinizi kendiniz yetiştirin’ sloganıyla İŞKUR tarafından uygulanan programın süresini önümüzdeki yıl bilişim ve imalat sektörleri için 3 aydan 6 aya çıkartıyoruz. Geleceğin meslekleri olarak görülen siber güvenlik, bulut bilişim, kodlama gibi alanlardaki iş başı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arasındakilere 9 aya kadar olan eğitim ve günlük 75 lira cep harçlığı verilecek.

KUPON YÖNTEMİ: Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme Projesi kapsamında mesleki eğitimin içeriği işverenlerin talebine göre oluşturulacak. Bu projenin uygulama süresi iki yıl olacak. Proje kapsamındaki programlarda eğitim, teori ile pratiği birlikte içerecek şekilde 8 aya kadar sürelerle düzenlenecek. Katılımcılara günlük 54 lira da cep harçlığı ödenecek.

GÖLGE ETMESİNLER: Ülkemizin üçüncü çeyrekte yüzde 11,1 oranında büyümesine dudak bükenlerin elde ettiğimiz 1,5 milyon kişilik ilave istihdamı takdir etmelerini elbette beklemiyoruz. Gölge etmesinler, ayağımıza bağ olmasınlar, vaktimizi boşa harcamasınlar yeter, başka ihsan istemeyiz.

Haberin Devamı

YEŞİL PASAPORTU KULLANMAYA DEVAM EDECEKLER: Yeşil pasaport olarak bilinen hususi damgalı pasaport sahibi gençlerimiz, kayıtlı olarak çalışmaya başladıklarında bu haklarını kaybediyorlardı. Artık 18-25 yaş aralığındaki gençlerimiz, çalışmaya başlasalar da pasaportlarını kullanmayı sürdürebilecekler.

ANAMUHALEFET BİLE RAHATSIZ: Türkiye’nin anamuhalefeti bile 11,1’den rahatsız. Nerede geziyor, ne yapıyor, uzayda mıdır? Ayakları yere değmiyor. Ne yapılıyor, ne bitiyor bundan haberi yok.

DERTLERİ KALMADI: Taşeronluk neydi? Adeta komisyonculuktu. Taşeron, çalıştırdığı işçiye ne veriyordu? İşte asgari ücret üzerinden meblağ. Kazanan kim? Kendisiydi. Ama şimdi artık hükümetimizin böyle bir sorunu olmayacak. Şimdi artık işçi olarak bu taşeronların yanında çalışanların hepsi istihdam edilmiş olacak.

2 BİN RAKAMI DA ORTADA OLMAYACAK: Anamuhalefetin başındaki zat kendine göre asgari ücret belirliyor. Diyor ki, ‘2 bin lira.’ Artık senin söylediğin rakam gibi bir rakam da ortada kalmayacak. Şu anda ben inanıyorum ki artık bu yeni süreç, çok daha farklı bir süreç olacak. Çünkü taşerona giden, şimdi kime gidecek? Direk işçi kardeşime gidecek.

Haberin Devamı

1 YILDA 6 MAAŞ DEVLETTEN...

2018 yılında 3 ve daha az çalışanı olan işletmeler, her ek istihdamda maaş, prim ve verginin bir ayını kendi ödeyecek, bir ayını devlet...

2 TOBB ÜYESİ, 2 İŞÇİ ALACAK

1.5 milyon üyesi olan TOBB, yeni başlayan istihdam seferberliği ile önümüzdeki yıl toplamda “artı 2” kişilik yeni istihdama imza atacak.
3 İMALAT VE BİLİŞİME ‘TEŞVİK’?

İmalat ve bilişim sektörlerinde ek istihdamda 4.740 liraya kadar olan ücretler de artık “sigorta” primi teşviki kapsamına alınıyor.