Siyaset İYİ Parti barajı aşamadı ama grup kurabilecek

İYİ Parti barajı aşamadı ama grup kurabilecek

26.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Millet İttifakı çatısı altında seçime giren İYİ Parti 9.95 oy oranına rağmen 43 milletvekili çıkarabildi. Seçim öncesi beklenen başarıyı ne Cumhurbaşkanlığı oylarında ne de parti bazında yakalayamayan Akşener Meclis’te grup kuracak...

İYİ Parti barajı aşamadı ama grup kurabilecek

25 Ekim 2017’de kurulan İYİ Parti, ilk seçim sınavını önceki gün verdi. MHP’den kopan Meral Akşener’in genel başkanlığını yaptığı İYİ Parti, seçim öncesinde oluşan beklentinin tersine MHP’nin baraj altında kalmasına neden olabilecek bir başarı yakalayamadı. Seçim akşamı yüzde 10’un üzerinde görünen İYİ Parti’nin oyları, yurt dışı oyların hesaba katılmasıyla yüzde 10 barajının altına indi. İYİ Parti, kesin olmayan sonuçlara göre, Türkiye genelinde yüzde 10.14 oranında oy aldı. Yurt dışı sandıklarda ise oy oranı, yüzde 4.02 oldu. İYİ Parti’nin oy oranı böylece yüzde 9.95’e geriledi. Seçim akşamı 47 olarak görünen milletvekili sayısı da, dün itibarıyla 43’e düştü. Çiller’in genel başkanlığı döneminde DYP, 2002 genel seçiminde yüzde 9.54 oranında oy alarak barajın altında kalmış ve parlamentoda temsil edilememişti. Bir dönem Çiller’in yakın kurmayları arasında Akşener’in kurduğu İYİ Parti de, kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 9.95 oranında oy ile barajın altında kaldı. Ancak İYİ Parti, seçime Millet İttifakı çatısı altında girdiği için barajın altında kalmasına rağmen dünkü sonuçlar itibariyle 43 milletvekili çıkardı. İYİ Parti, böylece baraj altında kalmasına rağmen Meclis’te temsil edilecek.

Haberin Devamı

Demirel’in doktoru Meclis’te

İYİ Parti, Ankara’da beş, İstanbul’da sekiz, Antalya’da üç, İzmir, Bursa, Adana ve Mersin’de ise ikişer milletvekili çıkardı. Geçmiş seçimlerin oy tablolarına göre ele alandığında İYİ Parti’nin, MHP’nin yanı sıra merkez sağ çizgideki DYP ve ANAP’ın eski seçmeninden oy aldığı değerlendirildi. İYİ Parti’nin, kısmen Ak Parti ve CHP’den oy aldığı yorumları yapıldı. İYİ Parti’nin belirli ölçüde başarılı olduğu seçim bölgeleri içinde Afyonkarahisar, Aydın, Balıkesir, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Isparta, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Kahramanmaraş, Muğla, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Denizli ve Aksaray gibi iller yer aldı. İYİ Parti, sadece Burdur’da yüzde 20’yi aşarken, başarılı olduğu yerlerde ağırlıklı olarak yüzde 10 ile yüzde 20 arasında bir oy alabildi.

Haberin Devamı

İYİ Parti’nin yöneticileri arasında yer alan Aytun Çıray, Koray Aydın, Hayrettin Nuhoğlu, Lütfü Türkkan, Ümit Özdağ, Müsavat Dervişoğlu, Şenol Bal, Aydın Adnan Sezgin, İsmail Koncuk, Fatih Mehmet Şeker, milletvekili seçildi. 9. Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel’in sağlığında özel doktoru olan Aylin Cesur Isparta’dan Meclis’e girdi. Eski Merkez Bankası Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı döneminde Abdullah Gül’ün başdanışmanı olan Durmuş Yılmaz ile seçime İYİ Parti listesinden giren Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal da milletvekili seçildi.

Partisinden düşük oy aldı

Akşener, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Türkiye genelinde yüzde 7.42, yurt dışı sandıklarda ise yüzde 2.99 oranında oy aldı. Akşener’in oyları yurt dışı oylarının düşüklüğü nedeniyle yüzde 7.29’a geriledi.

Akşener’in genel başkanı olduğu partisinden düşük oranda oy alması ise liderliğinin parti içinde tartışılması ihtimalini gündeme getirdi.

İYİ Parti, seçimin ardından dün sessizliğe büründü. İYİ Parti, Meclis’in açılmasından sonra parti grubunu oluşturacak. Ancak Akşener, milletvekili olmadığı için partinin Meclis gruğ başkanı olarak milletvekilleri arasından bir isim seçilecek.


Akşener, Ahlat’ta ağır darbe ALDI

Haberin Devamı

Seçim çalışmalarına Bitlis’in Ahlat ilçesinden başlatan İYİ Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener, ilçede beklediği oyları alamadı. HDP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, Ahlat’ta 9 bin 12 oyla yüzde 46 ile ilk sırada yer aldı, Akşener ise 759 oyla yüzde 3.9’da kaldı. - Bitlis DHA