Siyaset İYİ Parti’de değişim blok listeyle olacak

İYİ Parti’de değişim blok listeyle olacak

11.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İYİ Parti’nin 1. Olağanüstü Kurultayı’nda uygulanan blok listeyle seçim, 2. Olağanüstü Kurultay’da da hayata geçirilecek.. Kurultayda çarşaf liste yöntemini düşünen Genel Başkan Meral Akşener’in bu düşüncesinden vazgeçip, blok listede karar vermesinde 81 il başkanıyla yaptığı toplantının etkili olduğu öğrenildi.

İYİ Parti’de değişim blok listeyle olacak

Akşener, dün genel merkezde 81 il başkanıyla toplantı yaptı. Toplantıda, üç il başkanı dışında diğer tüm il başkanları kurultayda çarşaf liste yerine blok listeyle seçim yapılması gerektiğine işaret etti. Bunun üzerine Akşener, il başkanlarından GİK ve MDK’da görmek istedikleri isimleri kendisine bildirmesini istedi. İYİ Parti Aksaray İl Başkanı Özhan Türemiş, “Genel Başkanımızın her türlü, daima arkasındayız. Yola çıkarken de bunu söylemiştik. 81 il başkanı da bu konuda iradesini beyan etti. Genel Başkan kiminle çalışmak istiyorsa, takım arkadaşı olarak kimi görmek istiyorsa, elini rahatlatmak amacıyla kurultayda blok liste yöntemiyle seçim yapılmasının daha doğru olduğunu düşündük” dedi.

Haberin Devamı

Vizyon değişikliği

ATO Congresium’da yarın yapılacak kurultayın hazırlıkları tamamlandı. “Daha Yeni Başlıyoruz” sloganının kullanılacağı afişler ve bayraklar hazırlandı. Kurultay, Mart 2019’da yapılacak yerel seçime ön hazırlık ve başlangıç niteliğini taşıyacak.

Kurultayda genel başkan seçiminin yanı sıra 80 üyeli Genel İdare Kurulu (GİK) ve 11 üyeli Merkez Disiplin Kurulu (MDK) üyeleri belirlenecek. GİK ve MDK seçimi, blok liste yöntemiyle yapılacak. Kulislerde daha önce çarşaf listeyle seçim yapılacağı konuşuluyordu. Seçimde, bin 124 delegenin oy kullanması bekleniyor.

Merkez sağ parti

Kurultay için siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile yabancı misyon şeflerinin de aralarında bulunduğu 3 bin kişi ve kuruma davetiye gönderildi. Ak Parti, CHP, BBP ve Saadet Partisi’nin çağrıldığı kurultaya, MHP ve HDP davet edilmedi.

Haberin Devamı

Kurultayda GİK ve MDK’da köklü değişiklikler yapılacağı konuşuluyor. Kurultay öncesinde istifa eden kurucu üyeler Yusuf Halaçoğlu ve Nevzat Bor, Akşener’in, “kendi arkadaşlarına yer açmak” için, “tasfiye başlatacağını, çoğunlukla ülkücü isimlerle yolların ayrılacağını” savunmuştu. Kurullarda yapılacak değişikliklerde daha az ülkücü isme yer verileceği, GİK ve İYİ Parti Başkanlık Divanı’nda ağırlıkta olan “eski MHP’lilerin birçoğunun liste dışı kalacağı” Akşener’in “partiyi merkez sağa çekeceği” iddiaları dile getiriliyor.

Kurultay sonrası

Kulislerde konuşulan iddialara göre, kurultay sonrasında yerel seçimler için yapılacak hazırlığın yanı sıra, “İYİ Parti kimliği” üzerine de çalışılacak. İYİ Parti’nin, “milliyetçi, muhafazakâr, demokrat değerleri benimseyenler” için çekim merkezi haline getirilmesi hedefi konacak. Mart 2019’da yapılacak yerel seçimde, İYİ Parti bir ittifak içinde yer almayacak. Genel seçimde alınan oy oranının yerel seçimde yüzde 10’un üzerine çıkarılması, yerel seçimde ittifak yapılmadan başarı elde edilmesi gibi başlıklar öne çıkacak.

Yazarlar