Siyaset İYİ Parti ve DP’den ‘Mersin İttifakı’

İYİ Parti ve DP’den ‘Mersin İttifakı’

22.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın adının, Yüksek Seçim Kurulu’na zamanında bildirilmemesi skandalıyla çalkalanan İYİ Parti, Demokrat Parti (DP) ile “Mersin İttifakı” kurdu.

İYİ Parti ve DP’den ‘Mersin İttifakı’

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in davetiyle MHP’den istifa edip İYİ Parti’ye geçen Kocamaz, adaylık başvurusu zamanında yapılmadığı için seçime DP adayı olarak girecek. Skandalın ardından İYİ Parti, formül arayışına girdi. İYİ Parti ve DP yetkilileri arasında görüşmeler başladı. Bunun ardından DP’nin Mersin adayı istifa etti. DP, “aday güncellemesi” çerçevesinde yeni Mersin adayının Kocamaz olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Akşener’e danıştı

Milliyet’e konuşan Kocamaz, İYİ Parti’den çarşamba akşamı istifa edip DP’ye üye olduğunu belirtirken, bu kararı Akşener’e danışarak aldığını söyledi. DP’nin Mersin adayı olarak YSK’ya başvuruyu kendisi yapan Kocamaz, İYİ Parti’nin Mersin İl Başkanı hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı. Kocamaz, “Bu artık sadece benim değil, Türk demokrasisin bir hadisesi haline geldi. Aslında bir kamu davası açılarak savcılığın bu konuda araştırma yapması lazım” dedi.

Belediye başkanı seçilirseniz, DP’den istifa edip İYİ Parti’ye döner misiniz” sorusuna Kocamaz, “Şu anda böyle bir soruya yanıt vermek istemem. DP bize bir jest yaptı. Burada İYİ Parti ve DP birlikte hareket etti. Bütün demokrasi yanlıları mücadele etmemiz gerektiğini söylüyor. Bu yapılanın bana değil Mersin’e yapıldığını söylüyorlar. Bu kadar insanın beklentisini boşa çıkartamazdık” karşılığını verdi. İYİ Parti Genel Merkezi’nde gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kocamaz, “Bu süreci DP çatısı altında götüreceğiz. Vatandaşımıza güveniyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

İYİ Parti Başkanlık Divanı, dün Akşener başkanlığında toplandı. Toplantının ardından Genel Sekreter Cihan Paçacı, “Yapılan komplo bir organize iştir. Gerek parti içerisinde bu işlemi yapmayanlar gerekse Kocamaz’ın İYİ Parti’den aday olamayacağını daha önce mesajıyla belirten bir diğer partinin adayıyla ilgili suç duyurusunda bulunuldu” dedi.

Merkez aday tartışması

Burhanettin Kocamaz’ın durumu Siyasi Partiler Kanunu’nun 40. maddesini gündeme getirdi. Söz konusu maddede, “Bir kimse, aynı zamanda, önseçimlerde ve merkez adaylığında değişik siyasi partilerden veya aynı partiden, aynı seçim için birden fazla seçim çevresinden önseçime katılamaz. Bir kimse, bir partiden önseçim veya merkez adaylığı yoklamasına katıldıktan sonra başka bir partiden merkez adayı gösterilemez ve partisinden istifa etmedikçe bağımsız aday olamaz” deniyor. Bu çerçevede Kocamaz’ın, “adaylığına ilişkin dilekçe ve evrakların il seçim kuruluna tesliminin, merkez yoklaması olarak kabul edilebileceği, bu durumda Demokrat Parti’den adaylığının da reddedilebileceği belirtildi.