Gündem Kadınlar isyanda

Kadınlar isyanda

23.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kadınlara yönelik şiddete tepki gösteren kadınlar Taksim’de yürüdü. “Cinayetler göstere göstere geliyor” diyen eylemciler, TV’lerdeki evlilik programlarının yasaklanmasını istedi

Kadınlar isyanda

Son dönemde artan kadına yönelik şiddete tepki için “İsyanımız büyüyor” diyen yüzlerce kadın dün Taksim’de yürüyüş gerçekleştirerek, kadın cinayetlerinin önlenmesi harekete geçilmesini istedi. Türkçe ve Kürtçe okunan bildiride, “Bu coğrafyada her gün 3 kadın en yakınındaki erkekler tarafından öldürülüyor ve bu cinayetler göstere göstere geliyor” denildi.
Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu, tüm Türkiye’yi derinden sarsan Özgecan Aslan cinayeti ile kadına yönelik şiddeti protesto etmek için Taksim Tünel’de toplandı. “Güldünya, Ayşe, Özgecan İsyanımız Büyüyor” yazılı pankart açan yüzlerce kadın “Özgecan’ın katili erkeklerin şiddeti”, “Fıtrat cinnet dediniz kadınları katlettiniz” şeklinde sloganlar atarak ve zılgıt çekerek Galatasaray Meydanı’na yürüdü. Çevredeki kadınların da alkışlarla destek verdiği grup Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması yaptı.
Tahrik indirimi alıyorlar
Grup adında açıklamayı okuyan Öznur Subaşı her gün 3 kadının eşi, babası, sevgilisi, ağabeyi tarafından öldürüldüğünü belirterek, “Bu coğrafyada her gün en az 3 kadın en yakınındaki erkekler tarafından katlediliyor ve bu cinayetler kendini göstere göstere geliyor” dedi. Özgecan Aslan cinayetinin ülke gündemine oturduğunu ancak cinayetin sorumluluğunu kimsenin almadığına dikkat çeken Subaşı, “Kadın cinayetleri ne kadar vahşice işlense de katillerin hiçbiri ruh hastası değil, hepsinin ortak özelliği erkek olmak ve devlet yetkilileri tarafından bu katillerin sırtının sıvazlanması. Bizi öldüren erkekler mahkemede tahrik indirimi, iyi hal indirimi almaya devam ediyor. Suç öldüren tecavüz eden erkekte değil kadında aranıyor” dedi.

Erkek şiddeti engellensin
Kadın cinayetlerinin önlenmesi için taleplerinin dikkate alınması gerektiğini kaydeden Subaşı, “Meclis toplansın, acil önlem alınsın. Tecavüzde rıza aranmaz, tacizde ve tecavüzde kadının beyanı esastır. Aile değil kadınız, Kadın Bakanlığı kurulsun. Kadın katillerinin cezalarında iyi hal, tahrik indirimine hayır. Evlilik programları kaldırılsın. Boşanmalar değil, erkek şiddeti engellenmeli. Fıtrat dediniz, eşitliğe saldırdınız. Kadınlar için gerçek eşitlik” diye konuştu. Türkçe basın açıklamasının ardından Kürtçe basın açıklaması da okuyan kadınlar, eylemlerini sonlandırdı.

Yazarlar