Siyaset Kalleş, bedelini anında ödedi

Kalleş, bedelini anında ödedi

21.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin prestij projelerinden Avrasya Tüneli’nin açılışına Rus Büyükelçisi Karlov’a yapılan suikasta ilişkin mesajlar damga vurdu. Erdoğan, suikast nedeniyle açılışı ertelemeyerek teröre en etkili yanıtı verdiklerini belirtti

Kalleş, bedelini anında ödedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’u sırtından vuran kalleşin anında bunun bedelini ödediğini belirterek, “Ama bağlantıları ayrı ayrı inceleniyor araştırılıyor. Zaten bağlantılar çıkmaya başladı. Ülkemize yönelik saldırıların en önemli hedefinin bizi 2023 hedeflerinden uzaklaştırmak olduğunu biliyoruz” dedi.
Asya ile Avrupa kıtalarını beşinci kez birleştiren Avrasya Tüneli dün Kazlıçeşme’de düzenlenen törenle açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan açılış kurdelesini, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani, Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikashvili, bakanlar ve çok sayıda siyasetçiyle birlikte kesti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına başladığında ‘İdam isteriz’ sloganları yükselince “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Bu konuda sizin dediğiniz doğrudur. Millet ne istiyorsa odur. Gerisi teferruattır” ifadelerini kullandı.

‘Sempatik insandı’

Kalleş, bedelini anında ödedi


Erdoğan’ın konuşmasının önemli bir bölümü de Rus elçisine yönelik suikast ve son dönemde artan terör saldırılarına yönelikti. Büyükleçi Karlov’un ölümünden duyduğu üzüntüyü birkez daha tekrarlayan Cumhurbaşkanı, “Diplomat olarak takdir ettiğim bir arkadaştı. Bir hafta kadar önce birlikte değerlendirmeler yapmıştık. Sıcak sempatik bir insandı. Uğradığı suikastın neticesi gerçekten üzüntü verici. Şahsım ve milletim adına telin ediyorum, lanetliyorum” dedi.
‘Etkilemeyecek’
Suikasta ilişkin Rusya ile ortak soruşturma komisyonu kurduklarını ve bu komisyonun çalışmalara başladığını dile getiren Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü; “Heyetimiz çalışıyor. Suriye başta olmak üzere Rusya ile giderek genişleyen işbirliği alanlarımızın bu saldırıdan etkilenmeyeceği konusunda sayın Putin’le anlayış birliği içindeyiz. Rusya ile ilişkilerimizin bozulmasına, zedelenmesine asla izin vermeyeceğiz. Topraklarımız içinde böyle elim bir hadesinin meydana gelmiş olması bizi en az kendi halkımıza kendi güvenlik güçlerimize yönelik saldırılar kadar üzmüştür. Terörün bizi kendi gündemine esir etmesine izin vermedik, vermeyeceğiz. Onun için burada bu eserin açılışının yapılmasını ertelemedik. Bunun teröre karşı en etkili tutum olduğuna inanıyoruz. İstediğiniz kadar terör estirin, istediğiniz kadar alçakları biraraya getirin. Bu milleti bölemeyeceksiniz, parçalayamayacaksınız.”
‘Sırtından vurdu’
Aynı alçakların 15 Temmuz’da tanklarla toplarla, uçakla, helikopterle, ellerindeki silahlarla savunmasız insanlara saldırdığını hatırlatan Erdoğan şöyle devam etti: “İşte dün (önceki) akşamki kalleş de geldi ülkemizdeki Rusya’nın temsilcisi olan, bir yerde bize emanet durumunda olan bir insanı sırtından vurdu. Sırtından vurmak kalleşlerin, alçakların adetidir. İşte bunu yaptılar. Dün akşamki tabii bedelini anında ödedi. Ama bağlantıları ayrı ayrı inceleniyor, araştırılıyor. Zaten bağlantıları çıkmaya başladı. Ülkemize yönelik saldırıların en önemli hedefinin bizi 2023 hedeflerinden uzaklaştırmak olduğunu biliyoruz. Terör örgütleri üzerinden ayağımıza pranga vurmaya çalışanlara mesajım şudur, Türkeyi hem terörle mücadele edecek hemde taviz vermeden hedeflerine yürüyebilecek imkan ve kabiliyete sahiptir.”
‘Tersine, bileniyoruz’
Güvenlik güçlerinin teröristlere dağlarda ve inlerinde nefes aldırmadığını bunun üzerine terörün en alçak en sinsi biçimi olan bombalı eylem ve suikastların devreye sokulduğunu vurgulayan Erdoğan şunları kaydetti: DEAŞ ve PKK terör örgütü de belli hedeflere yönelik gözüken ama aslında 80 milyon vatandaşımızın hayatına kastediyor. Nitekim İstanbul ve Kayseri’deki saldırılarda asker ve polisimiz kadar sivillerimiz de zarar görmüştür... Terör örgütlerinin hedefinin asker, polis, korucu olması bu saldırıları meşrulaştırmaz. Maalesef bu yönde algı çalışması var. Bizim anlayışımıza göre katil katildir, terörist teröristtir. Türkiye’nin canını terör eylemleriyle yakarak bu ülkeyi ve milleti dize getireceklerini sanıyorlar. Tam tersine bu saldırılar bizim azmimizi ve inancımızı daha da biliyor. Türk milletini bir asır sonra yeniden ya istiklal ya ölüm noktasına getirenler yaptıkları yanlışı çok yakında anlayacaklardır... Şu anda Suriye’deyiz. Halep’ten o mazlumları biz çıkarıyoruz. İdlib’e taşıyoruz. Gerekirse topraklarımıza taşıyacağız. 2 milyon 700 bin var. Varsın 3 milyon olsun. Çünkü biz her zaman mazlumların yanındayız. Elbet bu karanlık gecenin sabahı vardır. İnşallah o da yakındır.”

‘Kardeşliğimizi geliştireceğiz’

Başbakan Binali Yıldırım’ın gündeminde de Rusya Büyükelçisine yönelik saldırı vardı. Yıldırım, “Terör birkez daha alçak yüzünü gösterdi. Bu olay şüphesiz Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkileri bozmaya yönelik alçak bir porvokasyondur. Ama kim ne yapmaya çalışırsa çalışsın Türkiye Rusya ilişkileri gelişmeye devam edecektir. Bozmaya asla ve asla güçleri yetmeyecektir. Türkiye’nin büyüme azmini hiçbir şer güç durduramayacak. Türkiye’yi demokrasiden ve hukuk devletinden asla vazgeçiremeyecekler. Ne yaparlarsa yapsınlar Türkiye adalet çizgisinden vazgeçmeyecek. Bin yıllık kardeşliğimize zarar veremeyecekler. Terör nereden gelirse gelsin sonuna kadar mücadele edeceğiz. Dünkü olayı lanetle kınıyoruz. Bu olayı yapanlar, bu çarpık zihniyetli sapkınlar asla ve asla amaçlarına erişemeyecekler. Terör örgütlerinin arkasındaki ağababalarını da bulup ortaya çıkaracağız. Bizler Türk milleti olarak İstiklal ruhuyla nasıl 15 Temmuz’da darbecilere darbeyi indirdiysek bütün terör örgütlerinede gereğini yapacağız. Kardeşliğimizi geliştireceğiz, vatandaşlarımızla kucaklaşacağız” dedi.

Yıldırım, “Avrasya Tüneli en büyük rüyalarımızdan, hayallerimizden biriydi” diye tanımladığı projeye ilişkin de, “Hamdolsun. Marmaray, Yavuz Sultan Selim, Osmangazi gibi hayalleri birer birer gerçeğe dönüştürerek bugünlere geldik. Fatih’in şanına yakışır bir projeyle İstanbulluların huzurundayız. Fatih gemileri karadan yürüttü onun torunu Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşları da arabaları trenleri deniz altından geçiriyor” dedi.

‘Aramızı bozamazlar’

Başbakan Binali Yıldırım, Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’un öldürülmesine ilişkin, “Bu alçak saldırıyı yapanlar, Türkiye’nin Rusya ile arasını bozamayacaklar. Terör bizi ayrıştıramaz, ancak birliğimizi, kardeşliğimizi, dayanışmamızı daha da kuvvetlendirir” dedi.
Yıldırım ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, Başbakanlık Dolmabahçe Ofisi’ndeki görüşmelerinin ardından basın toplantısı düzenledi. Yıldırım, 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminin hemen sonrasında Kvirikaşvili’nin dayanışma amacıyla 19 Temmuz’da Türkiye’ye ziyarette bulunduğunu hatırlatarak, kendisine Gürcüce çok teşekkür etti.
Yıldırım, Kvirikaşvili’ye Ahıska Türklerinin ana vatana dönüşü konusunda gösterdiği destekten dolayı da ayrıca teşekkür etti. Kvirikaşvili de “Bölgelerimizde mevcut sorunların barışçıl ve uluslararası hukuk ilkeleri çerçevesinde çözülmesi çok önemli. Bölgesel güvenliğin sağlanması açısından Türkiye’nin rolü çok büyük ve biz bu konuda Türkiye’yi tamamen destekliyoruz” dedi. l İSTANBUL AA