Gündem Kapanmayan yara!

Kapanmayan yara!

13.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de geçen yılın ilk 10 ayında 272 kadın, bu yılın ilk 10 ayında ise 338 kadın öldürüldü. Üstelik ölen kadınların bir bölümü de ‘devlet koruması’ altındaydı!

Kapanmayan yara

Türkiye’nin kadın cinayetleri yarası her geçen yıl derinleşiyor. Kadına yönelik şiddet geçen yılın ilk 10 ayında 272 kadını hayattan koparmıştı. Bu yılın ilk 10 ayı geçen yılki ağır tabloyu bile arattı. 10 ayda, en az 338 kadın öldürüldü, 257 çocuk annesiz kaldı. Üstelik ölen kadınların bir bölümü de koruma altındaydı. Yılın ilk 10 ayında
316 kadın da cinsel şiddete maruz kaldı.
İç karartan tablo
Türkiye’nin kanayan yarası ‘kadına yönelik şiddet’ her geçen gün artmaya devam ediyor. Yurt genelinde geçtiğimiz ay 40 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Milliyet’in düzenli olarak gündeme getirdiği kadın cinayetleri istatistiği, iç karartan tablonun daha da kötüye gittiğini gözler önüne seriyor. İstatistiklere göre, geçen yılın ilk 10 ayında 272 kadın öldürülürken, bu sayı 2017’in ilk 10 ayında 338’e yükseldi ve en az 257 çocuk da annesiz kaldı. Rakamlar tüm uyarı, haber ve önlemlere rağmen kadın cinayetlerinin azalmayıp arttığını gösteriyor.
Koruma altındayken
Öldürülen kadınlardan bazıları da koruma kararları olmasına rağmen vahşice katledildi. Bu kadınlardan İstanbul’da yaşayan Selda Yılmaz boşanma davası devam ederken, ‘uzaklaştırma kararı’na rağmen eşi Emrah Yılmaz tarafından öldürüldü. Kastamonu’da eşinden gördüğü şiddet nedeniyle evden ayrılarak kadın sığınma evine yerleşen ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne yakınları ile birlikte işlemleri için gelen 2 çocuk annesi Naime Kaçakoğlu da, ayrılma aşamasında olduğu eşi Engin Kaçakoğlu’nun silahlı saldırısına uğradı ve hayatını kaybetti. Kayseri’de de Abdurrahim Polat, mahkemenin ‘uzaklaştırma kararı’na rağmen eşi Meral Polat’ın kaldığı eve gitti ve Meral Polat’ı bıçaklayarak öldürdü.
İşkence kurbanları
Bu yılın acı tablosuna yansıyan örnekler arasında işkenceyle öldürülen kadınlar da vardı. Yozgat’ta 30 yaşındaki Halime D., tokat attığı iddiasıyla kardeşi tarafından
levyeyle işkence edilerek öldürülürken,
Antalya’da Nurcan Demiröz de erkek arkadaşı tarafından evine döşenen dinamitle
öldürüldü. Şanlıurfa’da 60 yaşındaki Necmiye Gürses satırla, Soma’da Cennet Akuş da baltayla eşleri tarafından katledildi.
Katiller yakınları
Öldürülen 338 kadının 94’ü tespit edilmeyen kişi ya kişiler tarafından hayattan koparılırken, 79’u eşi, 42’si tanımadığı biri, 34’ü tanıdığı biri, 28’i erkek arkadaşı, 23’ü eski eşi, 13’ü erkek kardeşi, 11’i oğlu, 9’u babası, 5’i de eski erkek arkadaşı tarafından öldürüldü. Erkekler tarafından katledilen kadınların aylara göre istatistiği Ocak’ta 37, Şubat’ta 30, Mart’ta 35, Nisan’da 30, Mayıs’ta 39, Haziran’da 35, Temmuz’da 27, Ağustos’ta 27, Eylül’de 37 ve Ekim’de 40 kadın oldu.

‘Endişeliyiz’

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Temsilcisi Gülsüm Kav, kadın cinayetlerindeki tablonun her geçen yıl daha da karamsarlaştığını belirterek, “Her ay ortalama 30-40 kadın cinayeti işleniyor. Aynı zamanda cinayetlerin işleniş biçimi de, vahşi bir karaktere dönüşüyor. Rakamlar kadınların yaşam hakkı ihlalinin arttığını ortaya koyuyor. Daha da artmasından endişeliyiz. Artışın temel nedeni; çözüm için atılması gereken adımların tam tersinin yapılması. İstanbul Sözleşmesi maddeleri uygulanmıyor. Kadın erkek eşitliğine önem verilmiyor. Şiddetin kolaylıkla ortaya çıktığı bir toplumda yaşıyoruz ama kadın için pozitif ayrımcılık her zaman geçerli değil. Kadınlar devlet tarafından korunmuyor. 6284 sayılı koruma kanunundaki haklar geri alınmaya çalışılıyor. Her ilde olması gereken sığınma evlerinin sayısı (yaklaşık 130) ve barınma koşulları yetersiz. Kadına yönelik suçlarda cezasızlık devam ediyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu her yıl yüzlerce dava takip ediyor. Ne yazık ki, yarısında ceza indirimleri uygulanıyor. Kadınlar eğitim, çalışma hakkı, siyasi temsilde güçlendirilmiyor” dedi.

5 YILDA 1369 KADIN KATLEDiLDi
Tutulan kadın cinayetleri istatistikleri kadın ölümlerinin her yıl bir önceki yıla oranla arttığını gösterdi. Yapılan istatistikler sonucu son 2012 ile 2016 yılları arasında bin 369 kadın erkekler tarafından katledilirken, öldürülen kadınların yıllara göre dağılımı ise şöyle:
2012 yılında 210 kadın
2013 yılında 234 kadın
2014 yılında 294 kadın
2015 yılında 303 kadın
2016 yılında 328 kadın