Gündem Karaman'daki maden ocağında son durum

Karaman'daki maden ocağında son durum

30.10.2014 - 09:42 | Son Güncellenme:

Karaman’ın Ermenek ilçesi su baskınında mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmaları aralıksız devam ediyor. Madende 'Ahtapot' adlı verilen su tahliye aracının devreye girmesiyle madendeki su seviyesi düşmeye başladı. Ekipler 24 saat boyuncu aralıksız çalışma yürütüyor. Madende biriken su nedeniyle 1-1.5 metrelik çökmeler oldu. Bakanlar Taner Yıldız, Lütfi Elvan ve Faruk Çelik, saat 10.00 itibarıyla son bilgileri paylaştı. Bakan Yıldız, "Suyu boşaltıyoruz ama 1-2 metrelik çökmeler oluştu. Her metreyi aştıkça karşımıza yeni şeyler çıkıyor. Burada 24 saat kesintisiz çalışma yapılıyor" dedi. Yıldız, "Zaman ilerliyor. 18 işçi kardeşimizle ilgili umutlarımızın azaldığını söylemem gerekiyor" diye konuştu.

Karamandaki maden ocağında son durum

Karaman’ın Ermenek İlçesi’ne bağlı Pamuklu Köyü yakınlarındaki Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi’ne ait linyit özel şirkete ait kömür ocağında salı günü meydana gelen su baskınıyla yerin 350 metre altında mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmalarından henüz sonuç alınamadı.’Ahtapot’ adı verilen su tahliye aracının devreye girmesiyle galerideki su seviyesi düşmeye başladı. Ocakta, yoğun su basıncı nedeniyle 1-1.5 metrelik çökme meydana geldi.

Haberin Devamı

10.00

Bakanlar Taner Yıldız, Faruk Çelik ve Lütfi Elvan son bilgileri paylaştı. İşte Bakan Yıldız'ın verdiği son bilgiler:

-Biz Uyar madenciliğin çalışmalarından memnun değiliz. Üzerlerinde ruhsat varsa ben su ruhsatların kaldırılması talimatını verdim. Bir önceki kazada da söylemiştim Kimsenin gözünün yaşına bakmayız. İster “Uyar” olsun İster “Uyumayan” olsun kesinlikle taviz yok” dedi

- Suyu boşaltıyoruz ama 1-2 metrelik çökmeler oluştu. Her metreyi aştıkça karşımıza yeni şeyler çıkıyor. Burada 24 saat kesintisiz çalışma yapılıyor. Suyu aktarmak önceliğimizdi. Suyu aktarmak önceliğimizdi ancak o tahkimatı yapmadan bu çalışmayı yürütecek arkadaşların güvenliğini de sağlamalıyız. Çamurlu suyun içeride yarattığı tahribatı bilemeyiz. Suyu aktardıktan sonra çamuru ve tahkikatın bozulduğunu gördük. 24 saat çalışma var. Ama bunun adı illaki su aktarmak olarak adlandırmamak lazım. Güvenliği sağlayarak bunları yapmamız lazım. Ocağın giriş alanıyla ilgili çalışmaların rahatlatılması için bir takım önlemler almamız lazım ki, çalışanlar daha rahat çalışsınlar. Tüm kamuoyu bilsin ki burada 24 saat çalışma yapılıyor.
-Zaman ilerliyor. 18 işçi kardeşimizle ilgili umutlarımızın azaldığını söylemem gerekiyor.
-1 metrelik, 1.5 metrelik çökmeler oldu. İleride göçüklerde de karşılaşabilir miyiz, bilmiyoruz. Şu anki olay suyun basınçla birlikte, ağaç tahkimattaki bozulma. Biz güvence altına almamız lazım.
MADENDEN İLK GÖRÜNTÜLER
SON TEKNOLOJİ KULLANILIYOR
-Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan da Bakan Yıldız'ın açıklamalarına katılarak, "En son teknoloji kullanılıyor, içerideki çamur ve suyun boşaltımı devam ediyor." dedi. Çalışma Bakanı Faruk Çelik ise, "Suyun tahliyesiyle ilgili yoğun çalışma yapılıyor, yanlış bilgilendirme yapılmamalı" dedi.

Haberin Devamı

420 KİŞİLİK EKİP ÇALIŞMA YAPIYOR

Maden ocağında AFAD koordinasyonundaki 420 kişilik ekip maden ocağında bulunan 12 bin tona yakın olduğu değerlendirilen suyu motopomplarla çekmeye çalışırken İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait dakikada 8 bin 500 litre su tahliye edebilen ’Ahtapot’ adı verilen su tahliye aracı dün akşamdan itibaren kullanılmaya başlandı. Motopompların su ile birlikte çektiği taş ve moloz parçaları bunların sık sık devre dışı kalmasına neden oldu. Arızalanan motopompları yeniden çalıştırmak için görevliler aralıksız çalıştı.

Haberin Devamı

"SU TAHLİYE İŞLEMİ 1 HAFTA SÜREBİLİR"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait dakikada 8 bin 500 litre su tahliye eden aracın akşam saatlerinde devreye girmesiyle tahliye işlemlerinde ilerleme sağlandı. Yaklaşık 50 kişilik kurtarma ekibi içinde yer alan madenci Durmuş Ali Uçar, saat 01.00 sıralarında su seviyesinin 10 metre düştüğünü belirtti. ’Ahtapot’ adlı aracın devreye girmesiyle tahliyenin hızlandığını belirten Uçar, ”Ancak alttan su gelmeye devam ediyor. Ahtapot adlı araçtan önceki tahliye çalışmalarında kullanılan borular inceydi. Kaya parçaları tıkanma yapması sonrası borular patlamıştı. Ama Ahtapot tahliye etmeye başlayınca bu sorun ortadan kalktı" dedi. Uçar, su tahliye işleminin bir kaç gün sürebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

TMMOB: ESKİ GALERİLERDE BİRİKEN SU ALTTAKİ GALERİLERE AKIYOR

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, işletmenin üst kotlarda bulunan eski galerilerinde biriken suların, galeri duvarlarının incelerek zayıflaması ve sonuçta yıkılmasıyla halen faaliyette bulunan alt kotlardaki galerilere doğru ani boşaldığını, eski galerilerde biriken suların alt kotlardaki galerilere boşalımının halen devam ettiğini söyledi. Ocakta eski ve halen faaliyet gösterilen galerilerin boyutları (hacimleri) ile ilgili henüz bilgi edinilemediğini anlatan Alan, eski galerilerde su seviyesi gözlemi yapılabilecek bir olanak olup olmadığı, bu tür bir gözlem için bir girişimde bulunulup bulunulmadığı konusunda da bir bilgi bulunmadığını ifade etti. Alan, şöyle konuştu:

"Ocakta yer alan kömürün Miyosen yaşlı kırıntılı seri içinde yer almakta olduğu, bu genç serinin çevresi ve olasılıkla tabanının; Mesozoyik yaşlı allokton ve genelde geçirimsiz birimlerin hakim olduğu kaya birimlerinden oluştuğu, bölgesel özellikleri dikkate alındığında, allokton birimin, boyutlarının bir kaç kilometre kareye ulaşabilen geçirimliliği yüksek, yeraltı suyu içeren karbonatlı kayaç blokları içerebildiği anlaşılmaktadır. Alandan gelen ilk bilgiler, su boşalımının yer altı suyu sistemiyle ilgili olmadığı yönünde olmasına karşın, allokton birimlerin bu genel karakterinin göz ardı edilmemesi gerektiği düşünülmektedir. Bununla birlikte, su baskını meydana gelen maden ocağının bulunduğu alanda yerel jeolojik yapı ile ilgili henüz ayrıntılı bir bilgiye ulaşılamamıştır. Jeolojik yapıya ilişkin bilgiler ışığında bu olasılık yeniden değerlendirilecektir."

Haberin Devamı

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, su baskınına neden olan suyun kaynağı ile ilgili bilgi edinmek amacıyla tahliye edilen sudan örnekleme yapılması için gereken girişimlerde bulunulduğunu ifade ederken Ermenek Baraj gölünün maksimum su kotu, işletmenin en derin noktasından daha düşük olduğunu hatırlattı.

Yazarlar