Kariyer 2017 Nobel Tıp Ödülü sahibini buldu

2017 Nobel Tıp Ödülü sahibini buldu

02.10.2017 - 15:24 | Son Güncellenme:

Amerikalı üç bilim insanı Jeffrey Hall, Michael Rosbash ve Michael Young 2017 Nobel Tıp Ödülü'nün sahibi oldu. Üç isim, 3.4 milyon dolarlık ödülü paylaşacak.

2017 Nobel Tıp Ödülü sahibini buldu

2017 Nobel Tıp ödülünün sahipleri Amerikalı üç bilim insanı oldu. Jeffrey Hall, Michael Rosbash ve Michael Young 3.4 milyon dolarlık ödülü paylaşacak.

Haberin Devamı

2017 Nobel Tıp ödülünün sahipleri Jeffrey Hall, Michael Rosbash ve Michael Young olurken, üç bilim insanının halk arasında biyolojik saat olarak da bilinen Sirkadiyen Ritmini kontrol eden moleküler mekanizmalar üzerinde çalıştığı açıklandı.

Çalışmalarında örnek organizma olarak meyve sineklerini kullanan bilim insanları günlük biyolojik ritmi kontrol eden genleri buldular ve aynı genin gün içinde azalan, gece ise artan bir protein ürettiğini ortaya çıkardılar. Halk arasında biyolojik saat olarak bildiğimiz Sirkadiyen ritmini oluşturan diğer protein elemanları ile ilgili de çalışma yapan bilim insanları, hücre
içinde kendi kendine işleyişini sürdüren bir saat sisteminin tıpatıp benzerini keşfetmiş oldular. Bu sonuca göre çok hücreli organizmaların tümünde aynı prensiple biyolojik saatin işlediği de ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

Jeffrey Hall, Michael Rosbash ve Michael Young 10 Aralık'da düzenlenecek olan ödül töreninde altın madalye ve diplomalarını alacak. Üç bilim adamı 3.4 milyon dolarlık ödülü de aralarında paylaşacak.

Nobel Tıp Ödülü 1901 tarihinden itibaren bu yana 107 kez Nobel Tıp Ödülü verildi. Nobel Tıp Ödülü'nü yalnızca 12 kadın kazanırken, Frederick G. Banting 32 yaşında kazandığı Nobel Tıp Ödülü sayesinde bu ödülü alan en genç bilim insanı oldu.
Ayrıca Nobel Tıp ödülünü kazananlara para ödülünün yanında İsveç'li heykeltraş Erik Lindberg'in tasarımını yaptığı madalya da hediye ediliyor.