Kariyer Çalışırken hangi müzikleri dinleyelim?

Çalışırken hangi müzikleri dinleyelim?

01.08.2014 - 15:26 | Son Güncellenme:

Dr. Anneli Haake ve Spotify’ın araştırmasına göre, çalışanların yüzde 36’sı müziğin günü atlatmalarına yardımcı olduğunu söylüyor. Araştırmaya katılan çalışanların yüzde 20’si ise müzik dinlemenin “sıkıcı” işlerinden hoş bir kaçış olduğunu ifade ediyor.

Çalışırken hangi müzikleri dinleyelim

Yüzlerce ofiste yaptığı araştırmalarla müziğin stres giderdiğini ve konsantrasyonu artırdığını tespit eden uzman Dr. Anneli Haake ile işbirliği yapan Spotify’ın araştırması çalışanların hem müzik dinlerken en çok neleri tercih ettiğini hem de müziğe iş yerinde ne kadar zaman ayırdıklarını ortaya çıkarıyor.

İş yerinde müzik dinlemenin çalışanların daha mutlu olmasını sağladığı ve ofisteki moralle birlikte yaratıcılığı artırdığı da ortaya çıkıyor. Bin 146 kişiyle görüşülerek yapılan araştırmanın sonuçlarına göre çalışanların yüzde 61’i iş yerindeyken müzik dinlediğini söylüyor.

Müzik tercihine göre iş arkadaşını yargılıyor

Çalışanlar müziğin iş yerinde daha verimli olmalarını sağladığını düşünürken yüzde 16'sı, iş arkadaşlarının sesini bastırmak için müzik dinlediklerini itiraf ediyor. Araştırmaya göre çalışanların dinledikleri şarkıları dikkatle seçmesi gerekiyor çünkü dünya çapında on kişiden biri müzik tercihlerine göre meslektaşlarını yargıladıklarını dile getiriyor.

Popüler müzikler tercih ediliyor

Spotify’ın araştırması ayrıca iş yerinde en popüler müzik türünün pop/liste şarkıları olduğunu gösteriyor. Katılımcıların yüzde 34’ü tercihlerinin bu yönde olduğunu söylerken onları yüzde 29’la rock müzik dinleyenler takip ediyor.

Dr. Haake çalışanlar için müzik önerileri de veriyor:

Düşük çeneli iş arkadaşlarından gelen gürültüyü bastırmak için:

Konsantrasyonu artırmak ve ofisteki dikkat dağınıklığını azaltmak için birkaç farklı enstrüman kullanan ve dengeli bir sesi ve temposu olan bir müzik seçin. Örneğin, Arctic Monkeys’den “ Do I Wanna Know?”

Motivasyon için:

Müziği motivasyon veya hayal kurmayı durdurmak için kullanmak istiyorsanız hoşunuza giden ve sizi mutlu eden bir şey seçin – ritmik, hareketli veya dinamik bir şey. Örneği; Miley Cyrus’tan We Can’t Stop

Konsantrasyon için:

Dikkati kolay dağılanlar, daha az dikkat dağınıklığı için iyi bildikleri bir parçayı dinlemelidir.” Örneğin; Beyoncé’dan Drunk in Love

Canlandırıcı bir şeyler istediğinizde:

Çok çalıştıktan sonra üç dakikalığına en sevdiğiniz parçayla kendinizi ödüllendirin. Sandalyenizden kalkın ve stresi azaltmada hayati önem taşıyan endorfin salgısını artırmak için kan akışınızı hızlandırmak üzere biraz dans edin. Örneğin; Daft Punk ft. Pharrell’den Get Lucky

Dr. Haake yorumlarına şunları ekliyor: “Bu çalışmada benim açımdan gerçekten ilgi çekici nokta, dinleyicilerin kendi müzik ihtiyaçlarını iş yerindeki taleplerle dengeleme şekliydi. İnsanlar başkalarını rahatsız etmemeye veya müşterilerin önünde profesyonelce olmayan bir şekilde görünmemeye çok dikkat ediyorlar. Kendi müziğini dinlemenin insanları gerçekten mutlu ettiğini biliyoruz – mutlu bir çalışan ise büyük ihtimalle daha üretken bir çalışan olacaktır.”