Kariyer Mülakat sırasında konuşma tarzın nasıl olmalı?

Mülakat sırasında konuşma tarzın nasıl olmalı?

08.01.2014 - 16:32 | Son Güncellenme:

Görüşme sırasında sadece ne söylediğin değil, nasıl söylediğinin de önemli olduğu unutulamamalısın.

Mülakat sırasında konuşma tarzın nasıl olmalı

Mülakat sırasında çok az bir sürede görüşmeyi yapan kişiye ne kadar akıllı, yetenekli, kendine güvenli olduğunu göstermen gerekiyor. Bu durumda konuşma tarzın çok önemli. Çünkü işe girip girmediğini belirleyecek olan bu kısa sürede hata yapmamalısın. Peki konuşurken hata yapmamak için en çok dikkat etmen gereken noktaları biliyor musun?

Konuşma tarzın önemli

Haberin Devamı


Görüşme sırasında sadece ne söylediğin değil, nasıl söylediğinin de önemli olduğu unutulamamalısın. İyi konuşuyor muyum? Sesim profesyonel çıkıyor mu? Sorularım açık ve anlamlı mı? diye mülakat sırasında kendini yoklamalısın. Görüşme sırasında kullandığın kısaltmalar görüşmeyi yapan kişiyi şaşırtabilir, kişi kullandığın sözcüklere yabancı olabilir. Bilgili görünmek için bu tarz jargonlar kullanmana ihtiyacın yok. Kısacası, görüşme sırasında konuşmalarının açık ve anlaşılır olması önemli. Kendine güvenli, tutarlı konuşmaya özen göstermen yeterli.

Soru sorulurken sen de cevabını düşün


Soruları nasıl yanıtlayacağınızı biliyorsun, tek yapman gereken konuşma tarzına dikkat etmek. Görüşmeyi yapan kişi sana sorusunu yöneltirken boşlukları doldurman gerektiğini hissedebilirsin. Ancak günlük kullanımda sıkça kullandığın “Eee, hmm” gibi sesler iş yaşamında mümkün olduğunca az kullanılmalı. Mülakatı yapan kişi sana soruları sorarken yanıtları da düşünürsen, hem yanıt vermen kolaylaşır hem de bu tarz sesleri kullanmazsın. Bu tekniği günlük yaşantında da kullanırsan daha kolay alışkanlık kazanırsın.

Anlaşılır olmaya çalış, argo sözcükler kullanma

Haberin Devamı


Görüşme sırasında asla argo kelimeler kullanma. Görüşmeyi yapan kişiye çalışma arkadaşın veya patronunmuş gibi resmi bir şekilde hitap et. Sesin ve konuşmaların profesyonel ve nazik olmalı. Asla ve asla görüşmeyi yapan kişiye sözle bile olsa saygısızlık yapma. İş görüşmesinde böyle davranışlara yer yoktur.


Sabırlı ol, sakın karşındakinin sözünü kesme

Görüşme sırasında iyi bir etki bırakmak, bilgili, kendine güvenli görünmek istiyorsun. Bu yüzden görüşmeyi yapan kişi sorusunu size yöneltirken hemen atlar ve yanıtlarsın değil mi? SAKIN! Bu gerçekten büyük bir yanlış!

Mülakatlarda söz kesme çok kaba ve yanlış bir davranış olarak karşılanır. Hızlıca soruyu yanıtlamak isterken soruyu yanlış anlayabilir, yanlış bir yanıt verebilirsin. Görüştüğün kişinin sorularını dikkatle dinle. Karşındaki sorusunu sorarken sakince vereceğiniz yanıtı düşün ve ardından derin nefes alarak soruları yanıtla. Bu gerçekten en iyi yol.

Görüşme sırasında sakin ve kibar olmaya her zaman özen göstermelisin. Mülakat sırasında kendinden emin ve tutarlı yanıtların sayesinde başarılı mülakatlar yaşarsın.

Haberin Devamı

Bol şanslar…