Kariyer Türk Telekom e-öğrenmeyle

Türk Telekom e-öğrenmeyle

23.06.2008 - 22:50 | Son Güncellenme:

E-öğrenme dönemini başlatan Türk Telekom, çalışanlarına internetten bilişim ağları, pazarlama ve satış, kişisel gelişim gibi farklı alanlarda eğitim programları sunuyor

Türk Telekom e-öğrenmeyle

Türk Telekom’da, özel sektöre geçişin ardından başlayan yeniden yapılanma süreci tüm hızıyla devam ediyor. Hayata geçirdiği kampanya ve uygulamalarla, GSM operatörlerine kaptırdığı pazar payını geri alma derdine düşen şirket, İK politikalarında yaptığı köklü değişimlerle de rekabetini güçlendirmeye çalışıyor. Özelleştirilmenin ardından işçilerinin yaptığı grevle şimdi de halka arzıyla gündemden düşmeyen Türk Telekom’un yeniden yapılanma sürecinde en başından beri yer alan İK Başkanı Gökhan Bozkurt’la değişim geçiren şirketin İK planları ve yeni uygulamalarını konuşmak için bir araya geldik.

Haberin Devamı

“Telekomünikasyon sektörü her yıl büyüyor, başarılı olmak istiyorsanız en kalifiye elemanlarla çalışmak zorundasınız” diyen Bozkurt, şirkette işe alım sürecine hız verdiklerini, diğer yandan da mevcut çalışanın sektörde yaşanan hızlı değişime ayak uydurmasını sağlayacak yeni uygulamaları hayata geçirdiklerini söylüyor.

Bozkurt’un bahsettiği yeni uygulamalardan biri Türk Telekom Akademi Eğitim Portalı. Çalışanlarına bilişim ağları, pazarlama ve satış, kişisel gelişim gibi farklı alanlarda eğitim programlarına ulaşma imkânı sunan projeyle ilk etapta 30 bin kişiye eğitim verilmesi planlanıyor. Bu portalın Türk Telekom’un insan kaynakları dönüşümünde önemli bir konuma sahip olduğunu belirten Bozkurt, şöyle konuşuyor:
“Bu projeyle Türk Telekom’da eğitim, bilgi ve yetkinliğe dayalı performans ölçümleme sistemi dönemi başlayacak. Portalı TTnet, Avea, Argela, Innova gibi Türk Telekom’a bağlı şirket çalışanlarının ve bayi kanallarının da yararlanacağı daha geniş ölçekli bir yapıya dönüştürmeyi hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

ORGANİZASYON YAPISI DEĞİŞİYOR

‘Müşteri Başımızın Tacı’ sloganıyla yoluna devam eden Türk Telekom’un TT Akademi bünyesinde bir araya getirdiği eğitimler bununla da sınırlı değil. Şirkette eski ve yeni çalışanlara, birlikte sorunsuz çalışmalarını sağlayacak kültür uyumu ve oryantasyon eğitimleri de veriliyor. Çalışanlarına verdikleri eğitimlerden sonra iş değerlendirmesi yaptıklarını söyleyen Bozkurt, “Her pozisyondaki çalışanımızın bilgi, risk alma ve karar verme becerisine bakarak puanlar veriyoruz. Bu puanlara göre yan hakları ve ücretleri düzenliyoruz. Çalışanlarımıza esnek yan haklar da sağlamaya çalışıyoruz. Üst düzey pozisyonlara araç, özel sağlık sigortası, daha orta düzeye kontör, ADSL düzeneği gibi esnek ödüllendirme sistemi uyguluyoruz” diye konuşuyor.

Şirketin özelleştirme sonrasında İK politikasında köklü değişikliklerin yaşandığını söyleyen Bozkurt, “Şirkette bizden önce personel sayısı çok fazlaydı. Gerekli gereksiz ayrımı yapılmadan personel alımı yapılmış. Biz ise ‘ihtiyaçlarımız ne yönde, hangi nitelikte, ne kadar insan alınmalı?’, ona bakıyoruz. Türk Telekom’da daha önce operasyonel ağırlıklı bir organizasyon vardı, şimdi ise satışın, pazarlamanın, İK’nın ve diğer bilimlerin önem kazanacağı bir organizasyon yapısına doğru gidiyoruz” diyor.
İK alanındaki yeni çalışmalarının yanı sıra Ar-Ge yatırımlarını da artıran şirket, yakın zamanda bünyesine yeni iştirakler de kattı. Bunlardan Argela şirkette IPTV uygulamasının alt yapısını oluşturuyor. Yazılım çözümleri sunan şirket İnnova ise ankesörlü telefonda multimedya görüntülü konuşma sistemini oluştururken, eğitim yazılımı şirketi Sebit ise Türk Telekom için eğitim yazılımlarını hazırlıyor. Türk Telekom’un bir Ar-Ge merkezi olma yolunda ilerlediğini söyleyen Bozkurt, “Ar-Ge şirketlerimizle yurtdışına teknoloji ihraç ediyoruz. Bu yeni şirketlerle insan kaynağımızın niteliği de artıyor” diyor.

Haberin Devamı

İşe alımda yazılı sınav devrede

Özelleştirmeden sonra 1100 kişiyi bünyesine katan Türk Telekom, yılsonuna kadar 2 bin kişiye daha istihdam yaratmayı planlıyor. 33 bin kişiyi istihdam eden şirkette işe alımlar sadece tekniker ve mühendis dallarını değil satış, müşteri ilişkileri, finans alanlarını da kapsayacak. Türkiye genelinde hemen her kademede eleman alımı yapacaklarını söyleyen Gökhan Bozkurt, “Başvuru yapanları önce yazılı bir sınava tabii tutacağız. Bu imtihanları bir üniversiteyle işbirliği halinde gerçekleştireceğiz. Sınavın ardından yetkinlik bazlı mülakat da yapılacak” diyor.

Yazarlar