Gündem Kazanan da şikâyetçi kazanamayan da

Kazanan da şikâyetçi kazanamayan da

05.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

KPSS’ye girenler netlerin eksik hesaplandığından; üniversite adayları puanlarına göre daha düşük bölümlere yerleşmekten, lise öğrencileri kendi notundan düşük öğrencilerin daha iyi okullara girebilmesinden şikâyetçi. Kurumlardan cevap alamayanlar, sosyal medyada isyanda.

Kazanan da şikâyetçi kazanamayan da

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bu yıl lise ve üniversiteye yerleştirmede getirilen yeni sistemlerin sorunsuz şekilde uygulandığını kaydetse de öğrencilerden gelen şikâyetler, bunun hiç de öyle olmadığını ortaya koyuyor. Peki, neden şikâyetçiler?

Haberin Devamı

Üniversite yerleştirme sonuçları, 31 Ağustos’ta açıklandı, kayıtlar da 3 Eylül’de başladı. Ancak o tarihten itibaren adayların bir kısmı iyi puanları olmasına rağmen tercihlerinden hiçbirine yerleşememesine şaşırırken, pek çok aday da tahminlerinden çok daha aşağıdaki tercihlerine yerleşmekten şikâyetçi. Öyle ki başarı sıralaması 2000 olan bir aday, ancak 8000’den alan bir programa girebilirken, 6000’lerdeki bir aday da 18.000 başarı sırasındaki bir programa dahi giremediğini belirtiyor.

Sonuçlar şaşırttı

Üniversite tercih döneminde uzmanlar, bu yıl programların başarı sırası ve puanlarının bir önceki yıla göre düşeceği görüşündeydi. Ancak öyle olmadı. Özellikle Eşit Ağırlık (EA) adayları başarı sıralarının çok altındaki programlara yerleştiler. 1 Eylül’deki sayfamızda görüşlerine yer verdiğimiz Nesibe Aydın Eğitim Kurumları’nın PDR uzmanları da bu konuya dikkat çekmişti. Sayısal puan türünde, tercih edilen bölümlerin puanlarında düşüş görülmediğini kaydeden uzmanlar, ilgi gösterilmeyen bölümlerin puanlarında düşüş olduğunu kaydettiler. Uzmanlar EA puan türünde, özellikle belli bir aralıktan sonra olanların, çok daha alt sıralardaki bölümlere yerleştiğini söylediler. Çok sayıda aday da sosyal medyadan bu mağduriyetlerini paylaştı. Adaylar, EA puanlarının incelenmesini ve yerleştirmelerin yeniden değerlendirilmesini talep ediyorlar.

Haberin Devamı

Meslek lisesi mezunlarının bir kısmı ise ek puanlarının yerleştirmelerde eklenmediğini iddia ediyorlar. Adaylar, bu iddialarla ilgili de yeniden değerlendirme yapılmasını istiyorlar.

KPSS’de hata mı var?

KPSS’ye giren adaylar da netlerinin yanlış hesaplandığını iddia ediyorlar. Adaylar arasında, ÖSYM’nin, eski sınav sorularını tekrar kullandığını, şıkların yerini değiştirdiğini ancak cevap anahtarını değiştirmeyi unutmuş olabileceğini iddia edenler dahi var.

Liselere yerleştirmelerde de dördüncü ve sonuncu nakil dönemine girildi. MEB’den yapılan açıklamada, üçüncü nakil döneminde ilk defa tercih yapan öğrencilerin yüzde 99’unun istedikleri okullara yerleştikleri kaydedildi. Tercih yapıp yerleşemeyen öğrenci sayısının ise 8 bin 738’e gerilediği belirtildi. Ancak hâlâ istediği okula yerleşemeyenlerden şikâyetler geliyor. Haksızlıklar yapıldığı, sistemin sağlıklı işlemediği kaydediliyor. Öyle ki özellikle ikamete dayalı sistemde, notu yüksek olana değil, düşük olanlara öncelik tanındığını iddia edenler de var.

Haberin Devamı

Anadolu liselerine yoğun ilgi nedeniyle bazı liselerde sınıf mevcutlarının 40’a çıktığı, bu nedenle tekli eğitimden ikili eğitime geçen okullar olduğu belirtiliyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da yaptığı açıklamada, dört nakil döneminde Anadolu lisesini isteyen öğrenci yerleşemezse Anadolu lisesi kontenjanlarını artıracaklarını söylemişti. Bakan, “Gerekirse ikili eğitim yapılacak. Mutlaka istediği okula öğrencilerimizi yerleştireceğiz. Hiçbir öğrencimizi üzmeyeceğiz” dedi. Son nakil dönemi için tercihler, yarın bitiyor. Sonuçlar ise 8 Eylül’de açıklanacak. 17 Eylül’de de 2018-2019 eğitim ve öğretim yılı açılacak, istediği okula yerleşemeyenler, bu hafta tekrar şanslarını deniyor.

Haberin Devamı

Netler eksik iddiası

KPSS puanları, üniversite ve lise yerleştirme sonuçlarıyla ilgili sosyal medyadan her gün yükselen şikâyetlerden bazıları şöyle:

@ssahinumit KPSS sonuçlarında problem var. GK-GY testlerinde toplam 80 doğru beklerken 56 doğruyla karşılaştım. Sınav sonuçlarının tekrar değerlendirilmesi konusunda ilgili dilekçeleri ÖSYM’ye gönderdim.

@SineYksl En az 32 net eksiğim var. Kaç kere kontrol ettim. Büyük bir yanlışlık var. Yeniden değerlendirilmeli.

@tolga_bilmis Türk Dili ve Edebiyatı mezunu olarak söylüyorum, Genel Yetenek Türkçe testini sınav kitapçığı açıklandıktan sonra kontrol etmeme rağmen 15 yanlışım çıktı. Hâlbuki bana göre 4 yanlışım vardı.

@elvank99 KPSS netlerimiz eksik hesaplandı. Beklediğinin üstünde alanlar da var (sesleri çıkmıyor tabii ki). Bu işte bir hata olduğu çok açık. Sadece adalet istiyoruz. Sınavımız yeniden ve eksiksiz okunsun lütfen.

@mazlum_yldz21 Kesinlikle hata var. Boş bıraktığımız, emin olduğumuz sorular bile yanlış çıkmış. Bir yetkili neden çıkıp açıklama yapmıyor. Bu kadar insan yalan söylüyor olamaz.

Haberin Devamı

@clk_1994 KPSS sonuçlarında kitapçık ile optik uyuşmuyor. Binlerce öğrenci mağdur durumda, netlerimiz ortada görünmüyor. 33 netim yok ortada ve benim gibi yüzlerce adayın böyle.

@Dytrumeysa1 Binlerce insanın KPSS sonucu yanlış açıklandı, emin olduğumuz sorular boş ya da yanlış, neresinde adalet bunun? Artık ÖSYM’den bir açıklama bekliyoruz.

Liseliler açıkta kaldılar

@BulutEngl LGS 3. nakil, yine yerleşemediniz yazısı. Çocuğum üzüntüden kimseyle konuşmuyor. CİMER’e 2. nakil sonrası durumu yazdım, sonuç bile alamadım. Sınavla yerleşemedi ama okul puanı 93.70, adresimize 600 metre, 800 metre, 1200 metre yürüme mesafesinde 3 Anadolu lisesinden hiçbirine yerleşemedi.

@cerenbiyikoglu Anadolu lisesine giremeyecek puandaki öğrenciler adresle yerleştirme sayesinde Anadolu lisesine yerleşti, onlardan yüksek puan yapanlar meslek lisesi, imam hatip ve açık liseye kaldı. Gelen sistem giden sistemi aratıyor.

@SonmezKaratas LGS tam anlamıyla bir fiyasko. Birçok öğrencinin hakkı gasp edildi. Okul müdürleri ve idarecileri vurdumduymaz tavır içinde, “Bizim yapabileceğimiz bir şey yok” deyip başlarından savıyorlar. Bu sistemi insanlara dayatanlar büyük vebal aldılar.

@splendid1453 Kızımın diploma notu 98.86, LGS puanı 358 boşta kaldı.

@nurciinbaz İlk hata tüm liseleri Anadolu lisesine çevirmekle başladı. Ondan sonra özelleştirmeler başladı ve kalite git gide düştü. Sonrası zaten çorap söküğü misali...

@yetgin_bolat LGS 3. nakil yerleştirmede hata var. Kimse ne olduğunu bilemiyor. Hep söylenen puan üstünlüğü, devamsızlık, yaş... Bu kriterlere göre avantajlı olan tarafız ama yerleşemedik. Yüz tane nakil denesek gene olmayacak.

@aysn.ogretmenanne 9. sınıfa başlayacak oğlum, 3. nakilde bir Anadolu lisesine yerleşti. Bugün gittik 550, 9. sınıf öğrencisi almışlar. İkili eğitime geçmişler. 13.30’da başlayacak ders ve 20.00’da bitecek. Bu ülke genç bir delikanlıya saat 8’de ne verebilir? O çocuktan ne hayır beklemeliyim? Kime neyi şikâyet edelim?

‘Puanı düşükler yerleşti’

Aslı G. YKS’de hayalleri yıkılan bir kız annesiyim. Sınav sonuçlarında gariplik yok mu? Kızım, 51 binde Sözel’de hiçbir yere yerleşemedi. Sıralamasının altında çok yerleri yazdık hiçbir şey anlamadım. Yorumlara göre Sözelcilerin hiçbiri yerleşememiş. EA’da sürpriz yerleştirmeler olmuş. Uzmanlar tercih aralığını geniş yapın dedi. Biz de ona göre yaptık. Sözel’de puanlar yükseldi mi?

@phytgoras Yerleştirmelerde büyük sıkıntılar var. Mantıklı bir açıklama bekliyoruz. 2000 sıralamalarda 24000’lik yere zor yerleştik.

@HakanArabaci19 Bu kadar boş kalan vakıf üniversite kontenjanları nasıl doldurulacak? Tercihler yapıldı. Kayıtlar başladı. Barajlar indirilmedi… Nasıl ek yerleştirme yapılacak? Neden bu kontenjanlar boş kaldı?

@kabaharnuphatice Eskiden ÖSYM en güvenilir kurumlar arasındaydı. Artık hiç güvenilmeyenler arasında. Üniversite yerleştirme sonuçlarında büyük hatalar var.

@cagla_akbaas 500 binlik olan 200 bine yerleşti ama 400 bin olan kişi 900 bin olana yerleşemedi. Bunun sebebi nedir?

Hale_99 Sözelden 134 bindeyim, 177 bine kadar yazdım, gelmedi; puanı benden düşük olanlar yerleşti, nasıl oldu bu, neye göre aldılar?

@duguella_ Puanımdan çok çok düşük yerleri yazdım ve tam tamına 23 tercih yaptım. Bir tanesi bile gelmedi. Ek tercihlerde zaten bir yer çıkmayacağı için mezuna kaldım ve 1 senem gidecek. Bu sistem devam ederse daha çok mezuna kalırız. Seneye 5 milyonla sınava gireriz artık.