Siyaset Kendisinden olmayan herkesi tasfiye yasası

Kendisinden olmayan herkesi tasfiye yasası

24.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP’li Adalet Komisyonu üyeleri, yüksek yargı organlarının yeniden yapılanmasını öngören Danıştay Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik öngören kanun tasarısına ilişkin kaleme aldıkları muhalefet şerhinde, “Bu tasarı AKP’nin yargıyı tamamen ele geçirme operasyonunun son adımıdır. Bu yasa, AKP’nin yüksek yargıdan ‘kendisinden olmayan herkesi’ tasfiye etme yasasıdır” ifadelerini kullandı.

Kendisinden olmayan  herkesi tasfiye yasası

CHP’li Cemal Okan Yüksel, Namık Havutça, Necati Yılmaz, Mehmet Gökdağ ve Zeynel Emre kamuoyunda tartışmalara neden olan tasarıyla ilgili kapsamlı bir muhalefet şerhi kaleme aldı. Şerhte özetle şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

PARALEL YAPININ GÜCÜNÜ KIRAMADI: AKP önce Yargıtay’ın üye sayısını 250’den 387’ye, Danıştay’ın üye sayısını 95’ten 156’ya çıkarmış daha sonra devlete paralel yapının bu yüksek yargı organlarındaki gücünü kırmak için ikinci bir aktarımla 387’ye çıkardığı Yargıtay üye sayısını 516’ya, 156’ya çıkardığı Danıştay üye sayısını 195’e çıkarmıştır. Fakat ne yaparsa yapsın bu yapının gücünü kırmaya gücü yetmemiştir. Bu tasarıyla yargı yapboz tahtasına dönüştürülmüştür. Tasarı, anayasanın 2., 9., 13., 138., 139., 154. ve 155’inci maddelerine açıkça aykırıdır.

GÖRÜLMEMİŞ DARBE: Tasarıyla kanun yürürlüğe girdiği tarihte Yargıtay ve Danıştay üyeliklerinin sona ermesi öngörülmektedir. Bir başka söyleyiş ile Yargıtay ve Danıştay’ın tüm üyelerinin üyelikleri bir gecede sıfırlanarak Türk yargı tarihinde görülmemiş bir şekilde yargıya darbe yapılmaktadır. Toplamda 421 yüksek yargı üyesinin üyelikleri anayasaya aykırı şekilde bitirilmektedir.

Haberin Devamı

TİCARİ HAYATA DARBE: Tasarı sadece yargıya darbe ile sınırlı kalmayıp, ticari hayata darbe manasına da gelen ve hukuka, ticari hayata ve ahlaka aykırı hareket etmek suretiyle devlete zarar veren kayyumlara da hukuki bir koruma zırhı getirmektedir.

KENDİNDEN OLMAYAN HERKESİ TASFİYE: Bu tasarı AKP’nin yargıyı tamamen ele geçirme operasyonunun son adımıdır. Bu yasa, AKP’nin yüksek yargıdan, ‘kendisinden olmayan herkesi’ tasfiye etme yasasıdır. Kuvvetler ayrılığı ilkesini yok eden, otoriter yönetime giden yolda çok önemli bir aşama olan bu tasarı ile AKP yargı sistemini kendi arka bahçesi haline getirmeyi amaçlamaktadır. Bu yasa tasarısı anayasaya açıkça aykırıdır.