Gündem Kenevir resimli tişört TBMM’de

Kenevir resimli tişört TBMM’de

27.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mersin’de özel bir okul kitabında kenevir resimli tişört giyen çocuk fotoğrafı TBMM’de soruşturma konusu oldu. Müfettişlerin ‘Çınar yaprağına benziyor’ raporu üzerine tişört hakkında ‘İşleme gerek yok’ denildi

Kenevir resimli  tişört TBMM’de

Mersin’deki özel bir okulda okutulan kitapta kenevir resimli tişört giyen çocuk fotoğrafına soruşturma açıldı. TBMM’ye kadar uzanan olayda müfettişler tişörtteki yaprağın, ‘çınar yaprağı mı, kenevir mi’ olduğu konusunda karar veremedi. Okul, önce kitaptan resmi çıkardı, sonra da kitabı okutmaktan vazgeçti. Konuyu tespit eden veli de şikayetinden vazgeçince olay kapandı.
‘Teşvik ediyor’
Mersin’de Yusuf Koraltan Çınar adlı vatandaş özel bir okulun birinci sınıfına kaydettirdiği kızının okul kitaplarını incelerken bir anda şaşkınlık yaşadı. ‘Kütüphane’ adlı kitapta üzerinde kenevir resimli tişört giymiş bir çocuk fotoğrafı gören Çınar, konuyu hemen okul yönetimine aktardı. Kendisinin uyuşturucu maddeler üzerinde uzman olduğunu belirten veli, tişörtteki yaprağın kenevir yaprağı olduğunu belirterek, çocukların daha ilkokul çağında bilinçaltında uyuşturucuya teşvik edilebileceği uyarısında bulundu. Okul yönetimi, kitabın başka bir ildeki genel merkezlerinden geldiğini ve durumu fark edemediklerini ve hatanın hemen düzeltileceğini dile getirdi. Okul yönetimi kenevir yapraklı tişört resmini kitaptan çıkardı. Yönetim daha sonra kitabı müfredattan çıkararak öğrencilere okutmadı.
Yusuf Koraltan Çınar, olayı Milli Eğitim ve TBMM’ye de bildirdiği için resmi işlem de başlatıldı.
‘Çınar’a benziyor’
TBMM Dilekçe Komisyonu, başvuruyu işleme alarak konuyu Mersin Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü’ne sordu. Mersin Valiliği talimatıyla Milli Eğitim müfettişleri kenevir resimli tişört soruşturması açtı. TBMM’ye ulaşan Milli Eğitim soruşturma raporuna göre müfettişler, yaptıkları incelemede kitapta yer alan fotoğraftaki tişört üzerinde kenevir yaprağının çınar ağacı yaprağına benzediğini de tespit etti. Ancak konuda net bir karar veremedi. Çınar ise kitabın okutulmaması kararıyla birlikte şikayetinden vazgeçtiğini belirtti.

‘Algıda seçicilik’
Müfettişler kitabın ilkokul birinci sınıfta okutulması nedeniyle o yaştaki çocukların uyuşturucu bitkisi olup olmadığı ayrımını yapamayacağını belirterek, ‘algıda seçicilik’ durumunun yaşandığını kayda geçirdi. Çınar’ın bu alanda uzman olmasından kaynaklanan bilgi düzeyi ile algıda seçici davranarak yaprağa ilişkin değerlendirme yaptığı, ancak çınar ağacı yaprağına da benzerliğinin gözardı edilemeyeceği belirtildi. Milli Eğitim raporunun sonuç bölümünde, şöyle denildi: “İddia sübuta ermediğinden ve şikayetçinin şikayetinden vazgeçmesinden dolayı kurum müdürü Pelin Güneş ve kurum tüzel kişiliği ile ilgili olarak herhangi bir teklif getirmeye yer olmadığı bildirilmiştir.”

Yazarlar