Gündem Kentsel dönüşümle terörle mücadele

Kentsel dönüşümle terörle mücadele

03.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suç oranı ve terörü azaltmak amacıyla, bazı semtlerin yapısını değiştirmek için kentsel dönüşüm başlatılacak. Bakan Güllüce, “Suç odağı olmuş semtlerde kentsel dönüşüm sonrası suçun azaldığı biliniyor” dedi

Kentsel dönüşümle terörle mücadele

Hükümet, metropol şehirlerde İstanbul Gazi Mahallesi başta olmak üzere bazı semtlerin yapısının değiştirilmesi konusunda harekete geçti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu tür mahallelerin kentsel dönüşüme alınarak suç oranının azaltılması amacıyla bilimsel çalışma başlattı.

Haberin Devamı

Daha önce ABD, Meksika ve Japonya’da uygulanan kentsel dönüşümle suç oranının azaltılması projesi konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, “profesör arkadaşlarım bu konuda çalışıyorlar. Hocalara çalışın bakalım dedim, dostça bir çalışma” diye konuştu.

Güllüce, TBMM’de bazı gazetecilerle özel sohbetinde kentsel dönüşüm ile suç olgusu orasında ilişki kurulabildiğini belirtirken, “Kentsel dönüşümün şöyle bir artısı olabiliyor. Bu bilimsel de bir tespit. Suç odağı olmuş semtlerde kentsel dönüşüm yapıldıktan sonra suçun azaldığı biliniyor” diye konuştu.

Güllüce, “Gazi Mahallesini kentsel dönüşüme alabilir misiniz” sorusu üzerine şunları kaydetti:

ABD, Meksika, Japonya

“Gazi, şehit, kahraman isim vermiyorum... Ben bugün bilimsel bir şeyi söylüyorum. Bir mahallede çok sayıda uyuşturucu satan çok sayıda yanlış insan varsa onları oradan uzaklaştırmadan orada kentsel dönüşüm yaptığınızda -bunun tabii psikolojik sosyolojik bir çok sebepleri vardır- suçun azaldığını görüyoruz. Bununla ilgili araştırmalar da var. Enteresan bir şey ortam değişiyor, nüfus yoğunluğu artıyor kendisinin yakalanabilirliği artıyor yani polisin tespit edebilme şansı artıyor. Belki daha fazla teknoloji giriyor, o mahalle ekonomisi biraz daha iyileşiyor ve içinde bu tip suç unsurlarını barındırmıyor.”

Haberin Devamı

Güllüce, yabancı ülkelerde bu uygulamanın hayata geçirildiğini belirtirken, “Amerika’da, Meksika’da var bunlar. Benim bu söylediklerim fizik problemi gibi değil, sosyolojik bir olay. Japonlar kentsel dönüşümü çok yaptıklarından geçmişte bu tip problemlerin çözümünü orada da görmüşler” diye konuştu.

‘Ne oluyor diyorlar’

Bakan Güllüce, “Doğu ve Güneydoğu ekonomik olarak güçlendiğinde terör azalıyor, bu nedenle devlet projeleri geliştirilmiyor değerlendirmeleri yapıldı. Bu tür mahallelerde gelişmişlik suçun azalma-sına mı yol açıyor” sorusu üzerine, “Mikro milliyetçilik ideolojiktir. Gecekondu mahallelerinde, mahalle kültürünün bulunduğu yerlerde birinin iki kez aynı sokaktan geçmesi halinde orada oturan delikanlıların ‘ne oluyor hemşerim’ diye sorduğunu belirten Bakan İdris Güllüce, bu tür yaşam tarzlarının da güzel yönlerinin bulunduğunu kaydetti.