Ekonomi Kentsel dönüşümü hızlandırmak lazım

Kentsel dönüşümü hızlandırmak lazım

23.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’un yüzde 72’sinin kentsel dönüşüme girmesi gerektiğini söyleyen Adnan Polat dönüşüm projelerinde birçok engelle karşılaşıldığını ve yavaş yol alındığını dile getirdi.

Kentsel dönüşümü hızlandırmak lazım

Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, İstanbul’un yüzde 72’sinin kentsel dönüşüme girmesi gerektiğini, bunun da 15 milyon nüfuslu şehrin 10.5 milyonunun oturduğu konutların yeni baştan yapılması anlamına geldiğini belirterek, “Bu çok muazzam bir şey. İstanbul’da önümüzdeki 30 sene daha yapılacak iş var” dedi. Adnan Polat, “İş Dünyası Söyleşileri” kapsamında AA’ya konuştu.

Haberin Devamı

Şu anda konut kredisi faizlerinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Polat, orta gelir grubundakilerin gayrimenkul yatırımına girmesi için enflasyon ve faiz oranlarının düşmesi gerektiğini dile getirdi.

Polat, “Ben Cumhurbaşkanımıza katılıyorum. Bu faizleri aşağı indirmenin yolunu illa bulmamızlazım. Bu hayatın her alanın olduğu gibi, konut sektörünü de etkiliyor. Eğer faizler düşük olsa satışların daha da artacağına eminim” dedi.

Kentsel dönüşümü hızlandırmak lazım

Faiz işi bozuyor

“Biz sadece elimizle değil, bütün gövdemizle taşın altındayız” diyen Polat, bankaların da kredi kullandırma noktasında imkanlarını sonuna kadar zorladığına inandığını, ancak faizlerin işi bozduğunu söyledi.

Kentsel dönüşüm projelerinde birçok engelle karşılaşıldığını ve yavaş yol alındığını aktaran Polat, Türkiye ve İstanbul’un deprem hattında olması nedeniyle kentsel dönüşümün kaçınılmaz olduğuna işaret ederek, bu projelerin devlet ve özel sektör iş birliğiyle yapılmaya devam etmesi gerektiğini söyledi. Polat, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Kentsel dönüşüm esasında bu ülke için çok doğru bir proje. Ama kentsel dönüşümde sadece ev yapmıyorsunuz. Mesela belediyeler açısından elektriğinden suyuna, doğal gazından kanalizasyonuna, metrosundan yoluna kadar o kadar çok maliyet geliyor ki. Her şeyin 10 numara gitmesi halinde İstanbul’da önümüzdeki 30 sene daha yapılacak iş var.

İstanbul’un yüzde 72’sinin kentsel dönüşüme girmesi gerektiği belirtiliyor. Yani 15 milyonluk şehrin 10.5 milyonunun oturduğu yer baştan yapılacak. Bu çok muazzam bir şey. Onun için İstanbul’da yeterince iş var ama devletin yolu açması lazım.”

Piyalepaşa’da ilk teslim yaz sonu olacak

Beyoğlu’nda yürüttükleri ve “özel sektörün en büyük kentsel dönüşüm projesi” olarak nitelediği Piyalepaşa projesinin konutla ilgili birinci bölümünün yaz sonunda teslim edileceğini aktaran Polat, şunları kaydetti:

“İstanbul’un göbeğinde böyle büyük bir kentsel dönüşüm projesini yapmak kolay olmuyor ama epey yol aldık, çok az bir kısım kaldı. Şu anda talepten memnunuz. Çok uğraştık ama oranın mülkiyetle ilgili bir sorunu kalmadı. Şu ana kadar bin 200’den fazla hak sahibiyle anlaştık. Arazinin bir ucunda kalan 27 binanın da hak sahipleriyle uzlaşarak bu sene içinde işlemlerin biteceğini tahmin ediyoruz. Projenin konutla ilgili ikinci kısmını da gelecek sene nisanda teslim edeceğiz.”

Haberin Devamı

Kentsel dönüşümü hızlandırmak lazım