Dünya Kenya’da ‘seçim temiz’ açıklaması

Kenya’da ‘seçim temiz’ açıklaması

11.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kenya’da muhalefetin, devlet başkanı, meclis üyeleri ve yerel yönetimleri belirleyecek üçlü seçimlerde hile yapıldığı yönündeki iddiaları üzerine başlayan protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısının 3’e yükseldiği bildiriliyor.

Kenya’da ‘seçim temiz’ açıklaması

Devlet başkanlığı için yarışan Raila Odinga’nın seçimlere hile karıştığını söylemesinden sonra başkent Nairobi’nin yoksul mahallelerinden Mathare ve muhalefetin kalelerinden Kisumu kentinde başlayan protestolarda göstericiler polisle çatıştı. Buna karşılık, Afrika Birliği, genel seçimlerde oy kullanma ve sayma işlemlerinin şeffaf, yasalara uygun bir şekilde yürütüldüğünü bildirdi. Afrika Birliği Seçim Gözlem Heyeti, seçimlerin barışçıl ortamda gerçekleşmesinden duyulan memnuniyeti ifade ederken, sürecin yasalara uygun gerçekleştiği belirtildi.
Avrupa Birliği gözlemcileri de seçimlerde herhangi bir yolszuluğa rastlanmadığını açıkladı. Resmi olmayan sonuçlara göre, mevcut Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, sayılan oyların yüzde 54.28’ini, Odinga ise yüzde 44.84’ünü aldı.