Gündem Kepek kimlerde meydana gelir ve kepek nasıl yok edilir?

Kepek kimlerde meydana gelir ve kepek nasıl yok edilir?

25.04.2018 - 11:21 | Son Güncellenme:

Kepek yaşamımızda sık sık sorunlara yol açan ve psikolojik olarak bizi etkileyen bir sorundur. Kepek, bir cilt problemidir. Gri ya da beyaz renkte olabilir.

Kepek kimlerde meydana gelir ve kepek nasıl yok edilir

Kepekler, pul görünümüne sahiptir. Saç derilerinizde yer alan eski deri hücrelerinin bir araya gelmesiyle oluşarak topaklanmaya yol açar ve böylelikle günümüz sorunlarından biri olan bir cilt sorunu olarak ortaya çıkar. Saç derinizin sağlıklı bir görünüme sahip olması için saç deriniz ayda bir defaya mahsus olmak kaydıyla saç derinizde yer alan ölü hücreleri dökerek ölü hücrelerinin dökülmesiyle beraber yerine yeni hücrelerin çıkmasını sağlar. Ancak bu ölü hücrelerinin dökülme miktarı ay da 3 ya da 4 veyahut daha fazla bir duruma ulaştığı zaman saç derinizde ölü hücreler artar ve bu da kepek oluşmasına sebep olur.

Haberin Devamı

Kepek Neden Oluşur?

  • Saçlarınızı yeteri kadar taramamak kepeğe neden olur, saçlarınızda kepek olmasını istemiyorsanız saçlarınızı düzenli olarak taramalısınız çünkü saç derisi kendini yenileyen bir deri olmasından dolayı saçlarınızı tarayarak oluşan kepekleri ve tarak yardımıyla ölü derileri dışarı atabilirsiniz. (Tarakla tamamen ölü derilerden kurtulmak ve onları temizlemek bazen pekte mümkün olan bir durum değildir.)
  • Düşen sıcaklıklar ve hava koşullarının etkisi ile kış aylarında genel olarak cildimizde ve saç derimizde kuruluk hissi meydana gelebilir ve bu kuruluk yine kepek oluşumuna sebebiyet verebilir. Kış aylarında kepek oluşumunu azaltmak için saç derinizde ki mevcut olan deri ısınızı kaybetmemeniz için dışarı çıktığınız zaman soğuk havalarda bere ve şapka takmayı alışkanlık hâline getirmeniz gereken diğer bir husustur.
  • Saçları yeterli derecede şampuanlamamak ve yıkamamak neden olabilir, saçlarımız kendi saç yağımızda beslendiğinden ve saçlarımıza yarar sağladığından dolayı saçları her gün yıkamak saçlarımız açısından yarar sağlayıcı bir durum değildir. Saçlarımızı düzenli olarak yıkamayıp ve yeterli derecede şampuanlamazsak eğer saç derinizde bulunan kir ve kalıntılar kepek oluşumu sağlar. Kepek oluşumunu önlemek için saçlarınızı düzenli olarak yıkamak ve saçlarınızı banyo yaptığınız esnada iyice yıkamak gerekir.
  • Stres, stres her hastalıkların başında gelen ve sonuçları çoğu zaman felakete yol açan duygusal bir durumdur. Stres yapmak ve stresli ortamlarda yer almak kepek oluşumuna davetiye çıkarmaktadır.
  • Beslenme düzeninizin bozuk olması, Kepek oluşumunu önlemek için yapacağımız bir diğer işlem beslenme düzenimizi değiştirmektir. Her gün düzenli olarak dikkat edeceğimiz b vitamini, çinko içeren gıdalar tüketilmediği ve yeterli miktarda vücuda alınmadığı takdirde kepek oluşumuna sebebiyet vermektedir.

Kepeklerden kurtulmak için çözüm yolları nelerdir?

  • Saçınızda tekrarlayan ve geçmek bilmeyen kepekler, mevcutsa öncelik olarak yapmanız gereken saçlarınızı düzleştirici, maşa ve saç şekillendiricilerden bir süre uzak tutmak olacaktır. Kepek sorunu yaşıyorsanız bir süre düzleştirici kullanmamanız önerilmektedir.
  • Saç derinizde kuruluk varsa saçlarınızı nemlendirmek için doktorunuzun tavsiye ettiği maskeleri yapabilirsiniz.
  • Paraben içermeyen şampuan kullanmak saçlarımız için daha faydalı olacaktır.