Dünya Kıbrıs'ta liderler yeniden masaya dönüyor

Kıbrıs'ta liderler yeniden masaya dönüyor

02.12.2016 - 08:32 | Son Güncellenme:

BM gözetimindeki müzakere maratonundan sonuç çıkmayınca masadan kalkan Türk ve Rum liderler, Cenevre'de önümüzdeki ay bir kez daha buluşuyor. Taraflar 11 Ocak tarihinde kendi haritalarını sunacaklar.

Kıbrısta liderler yeniden masaya dönüyor

Kıbrıs'ta günler süren görüşme maratonunun ardından masadan kalkan taraflar, müzakereler için yeniden bir araya geliyor. Türk lider Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis, İsviçre'nin Cenevre kentinde bir kez daha buluşacak.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, dün gece BM'nin özel danışmanı Espen Barth Eide’nin ev sahipliğinde bir yemek yedi. Liderler, yemekte müzakerelere hemen devam etme konusunda anlaştı.

Yeniden masaya dönme kararını BM duyurdu:

"Liderler, müzakerecilerine çözümlenemeyen bütün konularda ilerleme sağlamak amacıyla görüşmelere devam etmeleri talimatını verdi. Liderler, 9 Ocak 2017'de Cenevre’de bir araya gelmeyi kararlaştırdılar. Taraflar, 11 Ocak 2017'de kendi haritalarını sunacaklar. 12 Ocak’ta da garantör ülkelerin de katılacakları uluslararası konferans toplanacak. Gerekli görülmesi halinde ilgili diğer taraflar da konferansa davet edilecek."

Kıbrıs müzakereleri, Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesiyle 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı. Taraflar, geçen ay İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında yürütülen müzakere maratonunda Rum yönetiminin beklenen adımları atmaması nedeniyle sonuç alamadan ayrılmıştı.