Siyaset Kılıçdaroğlu'ndan İnce'ye hafta başında adaylık şifresi: Konuşmanı hazırla

Kılıçdaroğlu'ndan İnce'ye hafta başında adaylık şifresi: Konuşmanı hazırla

05.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP, Cumhurbaşkanı adayını Yalova Milletvekili Muharrem İnce olarak açıkladı. CHP, önce önceki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “çatı aday” olması formülünde ısrar etti, sonrasında Ak Parti kurucularından Abdüllatif Şener, Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici gibi isimler üzerinde yoğunlaştı.

Kılıçdaroğlundan İnceye hafta başında adaylık şifresi: Konuşmanı hazırla

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Gül ihtimalinin ortadan kalkmasından sonra farklı isimler üzerinde çalışma yaptı. Bu isimlerden biri de Yalova Milletvekili Muharrem İnce’ydi. Hafta başında “ortada” görünen adaylık ibresi, çarşambadan itibaren İnce’ye doğru döndü. Kesici’nin önceki gün adaylık için belirlenen ismin İnce olduğunu açıklaması “gizlilik sihri”ni bozdu. Kesici’nin açıklamalarına rağmen Kılıçdaroğlu ve İnce, dün sabaha kadar sessizliklerini korumayı başardı. CHP kulislerinden aldığım bilgilere göre, Kılıçdaroğlu’nun aklındaki ismin aslında haftabaşından itibaren İnce’ydi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu ile İnce, pazartesi gecesi CHP liderinin Çukurambar’daki evinde bir araya gelmişti. Burada yapılan görüşmede, Kılıçdaroğlu’nun İnce’ye konuşmasını hazırlaması için talimat verdiği ortaya çıktı.

‘Erdoğan’dan kıdemliyim’

İnce, adaylığının ilanı sonrası özetle şunları kaydetti: “İki parti başkanı iki lider. Birisi beraber yola çıkmışlar, ‘kardeşim’ demiş, parti kurmuşlar. Ama bir gün Cumhurbaşkanı adayı olmak istediğinde Genelkurmay Başkanı’nı helikopterle onun bahçesine indirmişsin. Diğer tarafta bir lider daha var. O da kendisine rakip olmuş, hatta zaman zaman dozunu aşan laflar söylemiş ama sonra demiş ki, ‘çocuklarımızın geleceği için bana rakip olmuş olabilir ama bu çocuk doğrusudur’ demiş.” İnce şöyle devam etti: “Şimdi diyor ki; ‘senin tecrüben yeter mi devleti yönetmeye’. Ben 3 Kasım 2002’de milletvekili oldum, Erdoğan Mart 2003’te. Yani 5 ay kıdemliyim. Erdoğan bir günlük milletvekiliyken Başbakan oldu. Bir günlük milletvekilinden Başbakan yapacaksınız, 16 yıllık vekilden Cumhurbaşkanı yapmayacaksınız öyle mi? Diyorsanız ki, ‘İnce diploman var mı?’ 8 dönemlik transktipti istediğiniz zaman belli olacak. Meydanlarda ekonomi, dış politika, eğitim, tarım konuşacağız. Ama konuşmayacağız kavga edeceğiz, karalama kampanyasına girişeceklerse daniskasını yaparım.”

İnce, bu bilgiyi sadece yakın çevresindeki bazı isimlerle paylaştı. Adaylık haberinin İnce’nin memleketi Yalova’daki CHP il teşkilatına ulaşmasına karşın teşkilat yöneticileri sessiz kalıp süreci beklemeye aldı. Buna karşılık seçimlerde kullanılacak parti otobüslerine İnce’nin resminin yer alacağı fotoğraflar yapıştırılmaya başlandı, posterler hazırlandı.

Parti kökenli aday

Büyük tartışmalar yaşanan CHP’de parti kökenli bir adayın tercih edilmesi, hem parti yönetimini, hem de seçmen kitlelerini rahatlattı. Cumhurbaşkanlığı adayının açıklandığı dünkü tören, CHP kurultaylarını anımsatıyordu. Delege tartışması gölgesinde geçen Şubat’taki CHP’nin 36. Olağan Kurultayı’nda birbirlerine rakip olan Kılıçdaroğlu ve İnce, bu kez “birlik ve beraberlik” mesajı eşliğinde aynı kürsüyü paylaştı. Kurultayda Kılıçdaroğlu’na karşı seçimi kaybeden İnce, tören öncesinde basına kapalı olarak biraraya gelen TBMM grubundaki 110 milletvekilinin oy birliği ile CHP’nin Cumhurbaşkanlığı seçimi adayı oldu.

Haberin Devamı

Törende konuşan Kılıçdaroğlu, İnce’yi kürsüye davet edip “omuz omuza siyasi mücadele yapılacağı” görüntüsünü verdi.

İnce, yakasında taşıdığı CHP rozetini çıkarıp Kılıçdaroğlu’na teslim ederken, “Tarafsız Cumhurbaşkanı olacağım, 80 milyonun Cumhurbaşkanı olacağım” diyerek Türk bayrağı rozetini yakasına taktı.

Kürt seçmenler

CHP’nin eski genel başkanları Hikmet Çetin, Altan Öymen ve Murat Karayalçın’ın da yer aldığı törende İnce, Diyarbakırlı şair Ahmed Arif’ten dizeler okuyup özellikle Doğu ve Güneydoğu’daki Kürt seçmene hitap etti. CHP’nin çıkaracağı Cumhurbaşkanı adayı için “HDP tabanına hitap edilmesi” de şartlardan biriydi. İnce, hem son kurultayda, hem de 2017’de Hakkari’deki il kongresinde, TBMM’deki milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması oylamasında “Hayır” oyu verilmesini savunduğu için partisi ile ters düştüğünü açıklamıştı. İnce, “HDP; ‘Güneş Doğu’dan doğuyor’ dediğinde, biz bunu demeyelim mi? Biz Kürtler’le aynı noktada olmayalım, ‘Batı’dan doğuyor’ mu diyelim? Doğru neyse onu söyleyeceğiz” demişti. CHP adayı olan İnce, Türkiye’nin kırmızı çizgilerinden terörle mücadele konusunda da vaatte bulundu. Terörle mücadelenin devam edeceğini vurgulayan İnce, “Yetimin hakkına göz koyanlara, bu ülkeyi soyanlarla mücadele edeceğiz” dedi. CHP kulislerinde İnce’nin adaylığı, “seçim kaybedilse de, kaybeden CHP’li olsun. Parti dışından olmaması, CHP adına önemli bir süreç” olarak değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlundan İnceye hafta başında adaylık şifresi: Konuşmanı hazırla

Oğlum artık Türkiye’nin çocuğu

Yalova Elmalık köyünde yaşayan Muharrem İnce’nin annesi Zekiye İnce (75), oğlunun adaylığının açıklanmasını televizyondan izledi. İnce “ Şimdiye kadar Muharrem benim çocuğumdu. Artık bütün milletin, Türkiye’nin çocuğu” dedi. l AA

Yazarlar