Siyaset Kılıçdaroğlu’ndan kararname tepkisi: ‘Meclis’in yetkilerine el konuldu’

Kılıçdaroğlu’ndan kararname tepkisi: ‘Meclis’in yetkilerine el konuldu’

17.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile TBMM’nin yetkilerine el konulduğunu belirterek, “Meclis’te etkin mücadele” talimatı verdiği öğrenildi.

Kılıçdaroğlu’ndan kararname tepkisi: ‘Meclis’in yetkilerine el konuldu’

CHP MYK dün Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Yaklaşık 4 saat süren toplantıda, ekonomi ve dış politikadaki gelişmeler ile Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle getirilen düzenlemeler değerlendirildi. Alınan bilgilere göre bazı MYK üyeleri, yeni yönetim sisteminin başlamasıyla birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından çıkarılan kararnamelere yönelik eleştirilerini dile getirdi. Kılıçdaroğlu’nun, “TBMM’nin yasa yapma yetkisinin Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile gasp edildiğini” ifade ettiği, Meclis’in yetkilerinin korunmasının önemini vurguladığı belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun partisinin grup başkanvekillerine “Meclis’in yasa yapma yetkisine el konulmuş durumda. Kararnamelerde açıkça Anayasa’ya aykırı düzenlemeler var. Bunların takipçisi olacağız. Tümünü en ince ayrıntısına kadar inceliyoruz, incelemeye devam edeceğiz. Yanlışları kamuoyuna anlatacağız. Parlamentodaki muhalefet, toplumsal mücadelenin öncüsü olur. O nedenle parlamenter mücadele güçlendirilmeli” dediği belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun gerekli incelemelerin tamamlanmasının ardından Anayasa aykırı düzenlemeler konusunda Anayasa Mahkemesi’ne de gidilebileceğini söylediği öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun ayrıca kurmaylarından, CHP’nin yeni dönemdeki çalışmalarına yol haritası oluşturacak nitelikte bir manifesto hazırlamalarını istediği kaydedildi.

Haberin Devamı

‘Etkin muhalefet’ talimatı

Kılıçdaroğlu’nun TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek OHAL sonrası hayata geçirilecek yeni düzenlemeye ilişkin kanun teklifi konusunda, “tüm imkanların kullanılarak etkin muhalefet” yapılması talimatını verdiği belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun, Yüksek Askeri Şura’nın yapısını değiştiren Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin de üzerinde durarak, “Yasayla kurulmuş bir yapı kararname ile değiştirilemez” değerlendirmesini yaptığı kaydedildi. Alınan bilgilere göre bazı MYK üyeleri, Toplantıda, parti içi muhalefetin olağanüstü kurultay için başlattığı imza toplama süreci de değerlendirildi. Bazı MYK üyelerinin, muhalefetin gerekli imzaya ulaşamayacağını savunduğu, bazı üyelerin de sürecin yakından takip edilmesi gerektiği görüşünü ifade ettiği kaydedildi. Kılıçdaroğlu’nun bu konuda yorum yapmayı tercih etmediği belirtildi.

Haberin Devamı

Parlamento yetkileri için partilerle temas

CHP’nin, parlamentonun yetkilerinin korunması noktasında, diğer partilerle de temas kuracağı öğrenildi. Bu çerçevede, MHP ve Ak Parti ile de temas kurulacağı, yapılacak görüşmelerde, Meclis’in yasa yapma yetkisinin öneminin vurgulanacağı belirtildi. Parti kurmayları bu konuda, “MHP Cumhur İttifakı’nın parçası olabilir ancak Meclis’i devre dışı bırakacak uygulamaların parçası olmamalı” yorumunda bulundu.