Siyaset "Kimseyi tefecilerin insafına terk etmeyiz"

"Kimseyi tefecilerin insafına terk etmeyiz"

02.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle demokrasimizin güçlendiğini belirten Erdoğan, “Her geçiş dönemi gibi bu süreçte de bir takım sıkıntılar yaşanıyor olabilir” dedi. Erdoğan, konuşmasına “Ekonomide asla hak etmediğimiz ve ülkemizin gerçek durumunu yansıtmayan dalgalanma, bu tür sıkıntıların daha çok göze batmasına sebep oluyor” diye devam etti.

Kimseyi tefecilerin insafına terk etmeyiz

TBMM’nin 27. Dönem 2. Yasama Yılı dün açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılış konuşmasında “Faizlerden, enflasyondan, döviz kurundan bunalan, işini çevirmekte zorlanan herkesin yaşadıklarını yakından takip ediyoruz. Bankacılık sektörünün hareket alanının daralmasından kaynaklanan finans sıkışıklığının yol açtığı zincirleme sorunların öneminin ve aciliyetinin de farkındayız. Hiçbir sanayicimizi, tüccarımızı, çalışanımızı, vatandaşımızı vicdan ve ahlak yoksunu tefecilerin, fırsatçıların insafına terk etmeyeceğiz” dedi. Erdoğan, Meclis’in itibarının artırılması gerektiğini belirterek “Yeni dönemde gerekiyorsa anayasayı, içtüzüğü değiştirerek, Meclisimizin etkinliğini ve itibarını artırmamız çok önemli” diye konuştu.

Haberin Devamı

27. Dönem 2. Yasama Yılı’nın açılışı için toplanan Genel Kurul’da konuşan Erdoğan, özetle şunları söyledi:

16 NİSAN DEVRİMİ: 16 Nisan halk oylaması, yönetim sistemimizi değiştirdiğimiz büyük devrimin adıdır. Bu çapta bir dönüşümü pek çok ülke büyük çalkantılar yaşayarak, bedeller ödeyerek tamamlayabilmiştir. Biz ise bu değişimi suhuletle gerçekleştirdik... 2007’de yaşanan Cumhurbaşkanlığı seçimi krizini aşmak için başlatılan çalışmaların kapısı, yeni bir yönetim sistemine açıldı.

İŞE YARAMADI: Geçmişten beri sıkça kurulan ve her seferinde Türkiye’nin tökezlemesine sebep olan tuzaklar bu defa işe yaramadı... Gece yarısı operasyonlarıyla ekonomimizi çökertmeye çalıştılar; bu saldırıyı da atlatma yolunda ilerliyoruz.

Haberin Devamı

DEMOKRASİMİZ GÜÇLENDİ: Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi demokrasimizi güçlendirmiştir. Her geçiş dönemi gibi bu süreçte de bir takım sıkıntılar yaşanıyor olabilir. Tespit ettiğimiz her sıkıntıya anında müdahale ediyoruz. Ancak ekonomide asla hak etmediğimiz ve ülkemizin gerçek durumunu kesinlikle yansıtmayan dalgalanma, bu tür sıkıntıların daha çok göze batmasına sebep oluyor. Aldığımız tedbirler, yaptığımız görüşmeler ve geliştirdiğimiz programlarla ekonomimizi yeniden dengeye kavuşturmaya başladık.

SIKINTILARI İYİ BİLİYORUZ: Sanayicimizin, tüccarımızın, esnaf ve sanatkârımızın, tarım sektörümüzün, ücretli kesimin, velhasıl milletimizin yaşadığı sıkıntıları çok iyi biliyoruz. Faizlerden, enflasyondan, döviz kurundan bunalan, işini çevirmekte zorlanan herkesin yaşadıklarını yakından takip ediyoruz. Bankacılık sektörünün hareket alanının daralmasından kaynaklanan finans sıkışıklığının yol açtığı zincirleme sorunların öneminin ve aciliyetinin de farkındayız. Hiçbir sanayicimizi, hiçbir tüccarımızı, hiçbir çalışanımızı, hiçbir vatandaşımızı vicdan ve ahlak yoksunu tefecilerin, iyi günde ortaya çıkıp kötü günde kaybolan fırsatçıların insafına terk etmeyeceğiz. Serbest piyasa ekonomisi kurallarından taviz vermeden, gereken her türlü tedbiri alıp uygulayacağız. Milletimizden biraz daha sabırlı olmasını, ülkesine ve yönetimine güvenmesini istiyorum.

Haberin Devamı

MECLİS’İN İTİBARINI ARTIRMALIYIZ: Yeni dönemde gerekiyorsa anayasayı, içtüzüğü değiştirerek, Meclis’imizin etkinliğini ve itibarını artırmamız çok önemli.

KANUN TEKLİFLERİNİ BEKLİYORUZ: Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve kararı seviyesindeki işleri zaten yürütüyoruz. Ancak bazı konular kanuni düzenleme gerektiriyor. AK Parti grubundaki arkadaşlarımız hiç şüphesiz yürütme olarak ihtiyaç duyduğumuz alanlardaki kanun teklifleriyle yasama faaliyetlerine daha çok katkıda bulunacaklardır. Diğer partilere mensup vekillerden de yürütme organı olarak bize destek olacak kanun teklifleri bekliyoruz. Gelin demokrasimizi birlikte güçlendirelim, ekonomimizi birlikte büyütelim, millete birlikte hizmet edelim.

‘ABD’nin çarpık anlayışıyla mücadele etmekte kararlıyız’

Stratejik ortak olarak uzun bir geçmişe sahip olduğumuz ABD’deki mevcut yönetimin, hiçbir mantıki, siyasi ve stratejik tutarlılığı olmayan bir şekilde ülkemizi hedef alması bizi derinden üzmüştür. Ülkemizde darbe girişiminde bulunan terör örgütünün elebaşı ve pek çok mensubu, bu ülke tarafından korunup kollanmaktadır. Suriye’de hassasiyetlerimizi ve ikazlarımızı hiçe sayarak bölücü terör örgütü ile işbirliğine giden Amerika, bu olumsuz tavrını ekonomik alana da taşımıştır. Örneğin Halkbank davası, eşi benzeri görülmemiş bir hukuksuzluk örneğidir. Terör örgütleriyle karanlık ilişkileri sebebiyle yargılanan bir rahibi bahane ederek, ülkemize yaptırımlar uygulamaya kalkan bu çarpık anlayışla, diplomasinin ve hukukun sınırları içinde mücadele etmekte kararlıyız.. Amerikan yönetiminin eninde sonunda ülkemize yönelik yanlış bakış açısını düzelteceğine inanıyorum.

Haberin Devamı

Kimseyi tefecilerin insafına terk etmeyiz

Erdoğan’ın açılış konuşmasını içeren 32 sayfalık kitapçık milletvekillerine dağıtıldı. Erdoğan’ın konuşması 40 dakika sürdü.

İRAN’A YAPTIRIM: Bir dönem, Rusya ile aramızı bozmak için pek çok provokasyon yapıldı. Karşılıklı olarak sağduyuyu ve soğukkanlılığı elden bırakmayarak, bu sıkıntıların üstesinden geldik... Kıbrıs’ta ve Ege’de, Türkiye’ye rağmen hiçbir adım atılamayacağını da buradan bir kez daha tekrarlamak istiyoruz. Bu bölgede bizi yok saymaya kalkışanlar, kendi varlıklarını da topyekûn tehlikeye attıklarını çok iyi bilmelidir.

Haberin Devamı

ABD GÜVENİLİRLİĞİNİ YİTİRDİ: Bir süredir yaşadığımız ve kurdaki yükselişin sebep olduğu hadiselerin, ülkemizin ekonomik gerçekleriyle, eksikleriyle ilgisi olmadığı çok açıktır. Amerikan yönetimi, aramızdaki siyasi ve hukuki sorunları diyalog yerine tehdit ve şantaj diliyle çözmeye çalışmak suretiyle yanlış yola girmiştir. Güya bize bedel ödetmeyi amaçlayan bu yöntem, aslında en büyük zararı Amerika’ya vermektedir. Çin ve AB başta olmak üzere pek çok ülkeyle adeta bir ticaret savaşına tutuşan Amerika, Türkiye’ye yönelik ekstra uygulamalarıyla güvenilirliğini iyice yitirmiştir. Kurdaki yükselişin yol açtığı belirsizlik yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Bütçe disiplininden en küçük bir taviz vermiyoruz. Ülkemizin uluslararası piyasalardaki görünümünü güçlendirecek adımları birer birer atıyoruz. Türkiye kimseden para talep etmiyor, tüm çabamız uluslararası sermayenin ülkemizde yatırım yapmasını sağlamaktır...

‘Avrupa’ya sırtımızı dönemeyiz’

AB ile tam üyelik sürecinde ülkemize yapılan haksızlıklar ve uygulanan çifte standart karşısında elbette sessiz kalamazdık. Avrupa ile yaşadığımız bu sıkıntılı süreci yavaş yavaş geride bırakıyoruz. Ülkemize yönelik ithamların ve tutumların mesnedi kalmayınca, aklıselim galip gelmeye ve diyalog yolları yeniden açılmaya başladı. En büyük ticaret ortağımız olan, 5 milyon civarında Türk kökenli kardeşimizin yaşadığı coğrafyaya sırtımızı dönmemiz kesinlikle söz konusu olamaz.

Erdoğan’ı Adan karşıladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni yasama yılı açılışı için TBMM’ye Genel Kurul’un açılmasına yaklaşık 10 dakika kala geldi. Erdoğan’ı Meclis Çankaya Kapısı’nda en yaşlı TBMM Başkanvekili sıfatıyla MHP’li Celal Adan, askeri törenle karşıladı. Karşılamada, Genel Sekreter Mehmet Ali Kumbuzoğlu da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Tören Birliği kıtasını selamlayan Erdoğan, daha sonra şeref merdivenlerinde kendisini bekleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ile tek tek tokalaştı.

Kimseyi tefecilerin insafına terk etmeyiz

NOTLAR

Dedektör köpekle arama

Kimseyi tefecilerin insafına terk etmeyiz

TBMM Genel Kurulu’nun, 27. Dönem 2. Yasama Yılı açılışında dikkat çeken anlar şöyle:

- Genel Kurul’daki açılış töreni öncesinde Meclis’teki Atatürk Anıtı’nda tören düzenlendi. TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın anıta çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

- Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasından önce görevliler TBMM Genel Kurulu salonunda güvenlik kontrolü yaptı. Salonda dedektör köpekle arama da yapıldı.

- TBMM görevlileri milletvekili sıralarına ajanda bıraktı. Sıralara önceki yıllarda konulan çiçeklerin bu yıl olmaması dikkati çekti.

- Erdoğan, Genel Kurul’a girmek için Şeref Holü’nde ilerlerken, Suudi Arabistanlı işadamı olduğu öğrenilen Hüseyin El Şeyh ile bir süre sohbet etti. Bu sırada işadamı, Erdoğan’a içinde önü altın işlemeli ipek aba hediye etti.

‘Sesini kısamaz’

- Mikrofon kontrolü yapan Yıldırım’ın konuşmasına, “Sayın milletvekilleri, kimse, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin sesini kısamaz” sözleriyle başlaması AK Partili vekillerden alkış aldı.

- Genel Kurul salonunda Erdoğan’ı Ak Partili vekiller ayakta MHP’li vekiller oturdukları sıradan alkışladı.

- İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Erdoğan konuşmasına başladı.

Tanal’a ‘sus’

n Erdoğan’ın, “Çin ve Avrupa Birliği başta olmak üzere, pek çok ülkeyle âdeta bir ticaret savaşına tutuşan Amerika, Türkiye’ye yönelik ekstra uygulamalarıyla güvenilirliğini iyice yitirmiştir” sözlerine karşılık oturduğu sıradan bağıran CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, “Ekonomi yönetimini niye Amerika’ya teslim ettiniz?” dedi. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu, arkasını dönerek eliyle Tanal’a “sus” işareti yaptı.

Berberoğlu yemin etti

Açılış töreninin ardından TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop başkanlığında toplandı. Şentop, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nu ant içmek üzere kürsüye davet etti. Berberoğlu’nu CHP, HDP ve İYİ Parti milletvekilleri alkışladı. Berberoğlu, kürsüye gelirken çok az sayıda AK Partili Genel Kurul’da bulundu. Berberoğlu, 15 aylık tutukluluk süresinden sonra tahliye edilmesinin ardından milletvekili yeminini etti. Böylece Berberoğlu’nun Meclis’in yasama faaliyetlerine katılmasının önünde engel kalmadı. Kılıçdaroğlu ve CHP milletvekilleri Berberoğlu’nu uzun süre alkışladı. Tedavisi devam eden CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın da yemin etmek istediği, ancak doktorlarının izin vermediği bildirildi.

Kimseyi tefecilerin insafına terk etmeyiz

Komutanların yerine bakanlar

- Genel Kurul Salonu’nda Cumhurbaşkanı’na ayrılan locanın sağında daha önce Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarına ayrılan koltuklara Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin bakanları oturdu. Komutanlar ise eski parlamenterlere ayrılan bölümün orta sırasında Erdoğan’ı dinledi.

- Erdoğan’ın konuşmasını Cumhur-başkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bakanlar, yüksek yargı kurumlarının başkanları, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları, eski Meclis başkanları, büyükelçiler ve yabancı misyon şefleri de takip etti.

ÖNDER YILMAZ, ŞEBNEM HOŞGÖR, BAHAR ATAKAN, KIVANÇ EL, AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU, NAMIK DURUKAN, ŞEVKET YAMAN MUSTAFA İSTEMİ - Milliyet