Gündem Türkiye'den parçalı ay tutulması manzaraları...

Türkiye'den parçalı ay tutulması manzaraları...

07.08.2017 - 19:02 | Son Güncellenme:

Bugün dünyanın pek çok bölgesinde parçalı ay tutulması yaşandı. En net haliyle Rusya'dan izlenen parçalı ay tutulması Türkiye'nin tüm bölgelerinden görüldü.

Türkiyeden parçalı ay tutulması manzaraları...

Bugün dünyanın pek çok bölgesinde parçalı ay tutulması yaşanıyor. Ülkemizden de izlenen bu müthiş doğa olayı, Türkiye saati ile (TSİ) 20:23 sularında Dünya'nın tam gölge konisine girerek başladı. Tutulma ortasına 21:20 civarında ulaştı ve TSİ 22:18'de tutulma sona erdi. Tutulma Türkiye'nin her yerinden izlenebildi.

ÇIPLAK GÖZLE İZLEMENİN TEHLİKESİ YOK

En net haliyle Rusya'dan izlenen parçalı ay tutulması, ortadoğu, avrupa, pasifik ve asya gibi çeşitli kıtalarda görülebiliyor.
Ay tutulmasının, güneş tutulmasına kıyasla çıplak gözle izlenmesinin bir tehlikesi yok.

Haberin Devamı

En son yaşanan tam tutulma 28 Eylül 2015 tarihinde gerçekleşmişti. Bir sonraki tam tutulma 1 yıl sonra 27 Temmuz 2018 Cuma günü gerçekleşecek.

TÜRKİYE'NİN BİRÇOK BÖLGESİNDEN GÖRÜLDÜ

Türkiye saati ile (TSİ) 20:23 sularında Dünya'nın tam gölge konisine girerek başlayan parçalı tutulma Türkiye'nin birçok bölgesinden de gözlemlendi. Van'da kadraja giren parçalı ay tutulması böyle fotoğraflandı:

Türkiyeden parçalı ay tutulması manzaraları...

AY TUTULMASI NEDİR?

Ay, kendi yörüngesinde dolanırken, kimi zaman Dünya'nın gölgesine girer. Buna Ay tutulması denir. Ay tutulması, dolunay zamanında ve Ay'ın düğüm noktalarına yakın olması durumunda meydana gelir. Ay'ın, Dünya'nın gölgesine girmesi ile Güneş'ten aldığı parlaklığı kaybetmesi neticesinde görülür.

Dünya, Ay ve Güneş'in bazı değişik durumları parçalı Ay tutulmasını sağlar. Bu durumlarda Ay'ın üzerine Dünya'nın tam gölgesi değil, kısmi gölgesi düşer. Ay tutulması genellikle yılda iki kere ortaya çıkar.

Haberin Devamı