Gündem Kızıl Meydan’da görkemli Zafer Günü kutlaması

Kızıl Meydan’da görkemli Zafer Günü kutlaması

10.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rusya, dün İkinci Dünya Savaşı’nda Rus ordularının Nazi Almanya’sına karşı elde ettiği zaferle savaşa son vermesinin 70. yıl dönümünü başkent Moskova’da gerçekleşen görkemli bir askeri geçit ile kutladı.

Kızıl Meydan’da görkemli Zafer Günü kutlaması

Yaklaşık 16 bin askerin boy gösterdiği Zafer Günü kutlamalarına 20’den fazla ülke lideri katıldı. ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri liderleri, Ukrayna krizi nedeniyle Nazilere kutlamalara katılmadı, temsil düzeyi büyükelçilik seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’yi de Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım temsil etti.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjeeve ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon başkent Moskova’da gerçekleştiren gösterilerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yanında yer aldı. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in pazar günü düzenlenecek bir törene katılacağı açıklanmıştı.
Törende konuşma yapan Putin, İkinci Dünya Savaşı esnasında Rusya ile aynı cephede savaşan ABD, İngiltere ve Fransa’ya zaferdeki katkıları için teşekkür etti. Putin, “son yıllarda uluslararası işbirliğinin yapı taşlarının umursanmadığını ve askeri blok mantığının güç kazanmaya başladığını söyleyerek” ABD ve NATO politikalarını eleştirdi; “dünyanın yeniden çift kutuplu bir hale getirilmeye çalışıldığı” iddiasında bulundu. Sovyetler Birliği’nin yıkılışının ardından düzenlenen en büyük askeri geçit olan törende, T-14 Armata tankı, Koalıtsıya cephanelik sistemi gibi yeni askeri ürünler sergilendi.

Ankara’daki resepsiyona hükümetten katılım olmadı

Haberin Devamı

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin 2. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’na karşı zaferinin 70. yıl dönümü Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği’nde resepsiyonla kutlandı. Hükümetten katılımın olmadığı resepsiyonda Genelkurmay Başkanlığı albay düzeyinde temsil edildi.
ANKARA Milliyet

Yazarlar