Dünya Koalisyon önerildi iddiası

Koalisyon önerildi iddiası

03.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İsrail basınında yer alan haberlerde, ABD Başkanı Donald Trump’ın müzakere ekibinin, Filistin lideri Mahmud Abbas’a bir barış planı teklifinde bulunduğu öne sürüldü.

Koalisyon önerildi iddiası

Söz konusu iddiaya göre, ABD’li yetkililer, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a, Ürdün ve Filistin’in konfederasyon olmasını teklif etti. Mahmud Abbas, ABD Başkanı Trump’ın müzakere ekibinin kendisine Ürdün ile Filistin’in konfederasyon olmasını temel alan bir barış planı teklifinde bulunduğunu açıkladı. Ramallah’ta “Peace Now” isimli sivil toplum örgütüyle görüşmesinden sonra konuşan Abbas, bu planı İsrail’in de konfederasyonun bir parçası olması şartıyla kabul edeceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Arabulucu Mısır

Öte yandan Abbas, Filistin’in iç bölünmüşlüğünü bitirme amacıyla yürütülen uzlaşı çabaları için Mısır’ın arabuluculuğuna bağlı olduklarını söyledi. Filistin resmi haber ajansı WAFA, Abbas’ın, Batı Şeria’nın Ramallah kentindeki Devlet Başkanlığı Sarayı’nda Mısır istihbaratından bir heyetle bir araya geldiğini belirtti. Habere göre görüşmede Filistin’in iç bölünmüşlüğünün sona erdirilmesi için Kahire’nin rolüne vurgu yapan Abbas, Mısır’ın ara buluculuğunu takdir ettiği ve buna bağlı olduklarını vurguladığı belirtildi.

Hamas’ın Gazze’de yönetime geldiği 2007’den bu yana Filistin topraklarında siyasi bölünmüşlük yaşanıyor. Hamas ile Fetih arasındaki anlaşmazlıkların sonlandırılması için Mayıs 2011’de Mısır, Şubat 2012’de ise Katar arabuluculuğunda uzlaşı görüşmeleri yapılmış, mutabakata varılan konular uygulanamamıştı.