Gündem Köklü liseler, listede yok

Köklü liseler, listede yok

12.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Sınavla öğrenci alacak liselerin açıklanmasıyla öğrenciler, veliler ve eğitimciler adeta şok yaşadı. Çünkü listeye göre 34 ilde hiç Anadolu lisesi yok, pek çok il ve ilçede de meslek ile Anadolu imam hatip liselerinin sayısı Anadolu liselerinin 2-3 katı. Tüm bu rakamların ötesinde, önceki yıllarda yüksek puanla öğrenci alan en köklü okulların,liste dışı kalması, tepkilere neden oldu.

Köklü liseler, listede yok

Eğitim-İş yaptığı açıklamada, “Böyle bir sistem alelacele uygulanamaz, en azından bu yıl askıya alınıp gelecek yıl için ortak akılla bir sistem oluşturulsun dememize rağmen ısrarla bu yıl uygulayacağız diyen Bakanlık, öğrencileri yine gözden çıkarmıştır” ifadesinde bulundu. “MEB, imam hatiplerin talep görmemesi ve başarı düzeylerinin düşük olmasının ve özel okulları teşviğin üç yönlü formülünü bulmuştur” diyen sendika, bu 3 formülü şöyle sıraladı:

Haberin Devamı

1- İmam Hatipleri sınavla öğrenci alan okullara dönüştürüp talebi, zorunlu geçişi gerçekleştirmek böylece talep ve başarı düzeyini arttırmak.

2- Yıllardır en başarılı öğrencileri alan okulları sınavsız alan okul, başarı düzeyi daha düşük okulları ise sınavla öğrenci alan olarak tanımlayarak, başarılı okulların başarısını düşürmek.

3- Başarı durumuna göre okul bulamayanları özel okula mahkûm etmek.

Açıklamasında, öğrencilerin emeğini heba edecek bir uygulamanın söz konusu olduğunu kaydeden Eğitim-İş, “1.2 milyon öğrenciyi yeniden tartışmanın içine atan, streslerine stres katan, bu rezilliğe imza atanları istifaya davet ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Velilerden gelen maillerde de tepki büyük. Onlardan bazıları şöyle:

Haberin Devamı

‘Çocuklar niçin çalıştı?’

Safa K.: Kahramanmaraş merkezdeyim. Listede, 4 mesleki, 3 imam-hatip varken, 2 fen, 2 Anadolu ve 1 sosyal bilimler lisesi var. Acaba, çocuklarımız kafayı matematik ve fenle yedikten sonra meslek lisesine gider ya da zeki çocukları imam-hatiplerde toplayalım diye mi düşünüyorlar?

Sevil K.: Çocuklarımız bunca emeğin karşılığında meslek lisesine mi gidecek? MEB sayesinde bu yıl kabus gibi geçti. Amaç stresi azaltmaktı, hiç olmadığı kadar arttı. Yazık çocuklara.

Oğuz M.: Ankara Mamak’ın en iyi lisesi, Çağrıbey Anadolu, listede yok ama uyuşturucu, çete gibi tüm kötü alışkanlıkların yuvası olarak bilinen bir meslek lisesi var.

Eğitim-Sen’den dava

MEB’in sınavla öğrenci alacak liselerin listesine, eğitim sendikalarından sert tepkiler geldi. Eğitim Sen, bugün saat 11.00’de Ankara’da Danıştay önünde Öv-Der ve Veli-Der’in katılımıyla bir basın açıklaması yapıp sonrasında, Ortaöğretime Geçiş Sistemi Yönetmelik ve Yönergesi ile ilgili dava açacak. Velilerden bu konuda çok fazla şikâyet geldiğini ve dava açmak isteyenler olduğuna dikkat çeken Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, bu konuda hukuki danışmanlık yapacaklarını açıkladı.

Bugüne kadar yürüttüğü çalışmaların ötesine geçerek, konunun sadece 8. sınıf öğrenci ve velilerinin değil, tüm toplumun sorunu olduğunu daha güçlü örgütleyebilmek için eylem ve etkinlikler düzenleyeceklerini açıklayan Eğitim Sen, MEB’in bu yıl, bu sistemi uygulamamasını talep etti.