Ekonomi Köksal Toptan hayatını ‘Ağabey’de anlattı

Köksal Toptan hayatını ‘Ağabey’de anlattı

25.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Köksal Toptan’ın yaşamını konu alan ‘Ağabey Köksal Toptan’ okuyucularla buluştu. Kitapta Toptan’ın, çocukluk yıllarından TBMM Başkanlığı’na uzanan hayat hikâyesinden kesitler yer alıyor.

Köksal Toptan hayatını  ‘Ağabey’de anlattı

TBMM eski Başkanı Köksal Toptan’ın yaşamını konu alan ‘Ağabey Köksal Toptan’ okuyucularla buluştu. Toptan’ın bilinmeyenlerini anlatan ‘Ağabey Köksal Toptan’ kitabı Bülent Ecevit Üniversitesi yayınları aracılığıyla okuyucuyla buluştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘ağabey’ diye hitap ettiği isimlerden biri olan Toptan’ın hayat hikayesinin nehir söyleşi türünde aktarıldığı kitap okurları, Rize’nin Camidağı köyünde 1943 yılında dünyaya gözlerini açan bir çocuğun siyasetin en üst noktalarına uzanan yaşamı içerisinde yolculuğa çıkarıyor. Toptan, yaşamının Rize ve Zonguldak’ta geçen çocukluk yıllarında kurduğu hayallere doğru nasıl yönlendiğini, Zonguldak’ın eğitim, kültür ve siyaset yapısını, 1960’lı yılların başından itibaren yer aldığı Türkiye siyasetinde yaşadıklarını, en büyük hayali olan TBMM Başkanlığı’na seçilişini Esra Güner Hacıoğlu’nun sorularına verdiği cevaplarla anlatıyor.

Haberin Devamı

En büyük bakanlık

Kitapta Toptan, “Köksal ismi bizim geleneklerimizde olan bir isim değil. Adımı dedem, ‘Her tarafa kök salsın’ temennisiyle vermiş” sözleriyle anlatıyor. Siyasetle lise yıllarında tanışan Köksal Toptan, Türkiye’nin 1971, 1980 dönemlerinde yaşadığı zor süreçlerde siyaset arenasında yaşanılan güçlükleri paylaşıyor. 1991 genel seçimlerinde Doğru Yol Partisi (DYP) Bartın milletvekili seçilen Köksal, kurulan DYP-SHP hükümetinde Milli Eğitim Bakanı olmasını ise şu sözlerle anlatıyor:

“Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye’nin en büyük bakanlığıdır. Bu bakanlık bir markadır. Önce öğretmen kesimini ele aldık. Ne sorunları var onları dinlemeye çok önem verdim.”

Toptan, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili, “O gün Twitter’dan mesaj yazdım. ‘Hiçbir mazeret demokrasiden vazgeçmeyi gerektirmez!’ Bugün yine aynı şeyi söylüyorum, ne olursa olsun hiçbir gerekçeyle demokrasiden vazgeçemezsiniz” ifadelerini kullanıyor.

Haberin Devamı

Erdoğan’a yazdığı mektubu anlattı

Kitapta Toptan’ın, Pınarhisar Cezaevi günlerinde Erdoğan’a yazdığı bir mektup da okucuyla paylaşılıyor. 7 Haziran 1999 tarihli mektupta, “Sayın Başkanım, aziz hemşehrim, sevgili kardeşim, çoğu gitti, azı kaldı. Bu da geçer. Sana Babür Divanı gönderiyorum. Gönderiyorum ama içinden bir şiiri seçip orada, burada okumayasın (!) Sevgi ve saygılarımla, Köksal Toptan” ifadeleri yer alıyor.

Daha sonra kurulan Ak Parti’ye yakınlaşan Toptan, kitapta o yılları ise şöyle anlatıyor: “Sayın Erdoğan’la bizim bir hemşehrilik ilişkimiz var. Partinin Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu beni Adalet ve Kalkınma Partisi’ne davet ettiklerini söyledi. Bunu Sayın Demirel ile de konuştum. ‘Sen DYP’nin simge bir ismisin. Şimdi Ak Parti’ye katılman doğru olmaz’ dedi. ‘Sen düşünür doğru karar verirsin’ dedi. Öylece ayrıldık.”