Gündem Kolonoskopi karnemiz kötü

Kolonoskopi karnemiz kötü

01.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türk Gastroenteroloji Derneği, Türkiye’nin kolonoskopi haritasını çıkardı.

Kolonoskopi karnemiz kötü

16 devlet hastanesi, özel üniversitelerin tıp fakülteleri, eğitim ve araştırma hastanelerinin gastroenteroloji bölümlerinde kalın bağırsakların görüntülenmesi için kullanılan bir yöntem olan kolonoskopi uygulanan 6 bin 508 olgudan çıkan sonuçlara göre, her üç kişiden birinde polip veya kanser var.

Haberin Devamı

Sık görülüyor

Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Bor, Türkiye’de kolonoskopi taraması yapılan her dört olgudan birinde kanser öncülü polip saptandığını söyledi.

Prof. Dr. Bor, Türk Gastroenteroloji Derneği’nin toplam 820 üyesi olduğunu belirterek, “Bu kadar az sayıda gastroenteroloji uzmanının 80 milyonluk ülke nüfusumuzun gastroenterolojik sorunlarını ve endoskopi ihtiyaçlarını karşılayamayacağı açıktır. Bu nedenle daha gerçekçi planlamalar yapılması gerekmektedir” dedi. Türkiye’de yaşa göre kanser hızının erkeklerde yüz binde 246.8, kadınlarda ise yüz binde 173.6 olduğunu dile getiren Prof. Dr. Bor, “Kadınları ve erkekleri etkileyen kanser türüne göre kolorektal kanser en sık görülen üçüncü tür. Genetik bozukluk, tüm kolorektal kanserlerin yüzde 2’sini oluşturuyor” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Hepsi fazla kilolu

Kolorektal (kalın bağırsak) kanser taraması amacıyla kolonoskopi yaptıran 6 bin 508 olgudan çıkan sonuçları değerlendiren Türk Gastroenteroloji Derneği Kolon Kanseri ve Kolorektal Polip Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Levent Erdem de şunları söyledi: “Olguların yaklaşık yüzde 52’si kadın, yüzde 48’i erkek olarak saptandı. Sigaraya maruz kalanların yüzde 23’ü aktif sigara içen, yüzde 14’ü ise sigarayı bırakmış olarak tespit edildi. Sigara içenlerin yüzde 53’ünün 20 yıldır günde en az bir paket sigara tükettiği belirlendi. Alkol kullanımı ise toplamda yüzde 8.3 olarak bulundu. Olgularda kilo fazlalığının yüksek seviyede olduğu tespit edildi. Vakaların yüzde 26’sında vücut kitle endeksi 30 ve üzeri, yüzde 6.7’sinde ise 35 ve üzeri olarak karşımıza çıktı. Aile hikayesine bakıldığında yüzde 14.5’inde genetik öykü bulundu. Kolonoskopik taraması yapılan olgularda polip sıklığı yüzde 31, kolon kanseri sıklığı yüzde 2.3 olarak anlaşıldı. Kadınlarda polip sıklığı yüzde 27, kolon kanseri sıklığı yüzde 1. Erkeklerde polip sıklığı yüzde 37, kolon kanseri sıklığı yüzde 3.8 olarak bulunurken, tarama yapılan olgularda kolonda polip tespit edilme oranları 40-49 yaş grubunda yüzde 14, 50-59 yaş grubunda yüzde 23, 60-69 yaş grubunda ise yüzde 27 olarak tespit edildi.”