Konut Bina Ömrünü 1.000 Yıl Uzatan Teknoloji!

Bina Ömrünü 1.000 Yıl Uzatan Teknoloji!

08.04.2011 - 10:54 | Son Güncellenme:

Dünya genelinde hızla büyümesi öngörülen karbon elyaf tüketiminin iyimser tahminlere göre 2015'te 80 bin, 2020 yılında 160 bin ton seviyesinde olması bekleniyor.

Bina Ömrünü 1.000 Yıl Uzatan Teknoloji

Bina Ömrünü 1.000 Yıl Uzatan Teknoloji
Bilim insanlarının analiz ve tahminlerine göre, Türkiye Marmara bölgesinde, Japonya'daki kadar olmasa da, er geç oldukça büyük bir deprem geçirecek. Bu nedenle Marmara çevresinde yüz binlerce binanın güçlendirilmesi ya da yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor.

Haberin Devamı

Yalova'dan her geçtiğimde, geçmişte yaşadığımız ve binlerce insanın hayatını kaybettiği depremden geriye kalan felaket manzaralarını ve insan dramlarını hatırlamadan edemem. Orada birkaç kıymetli dostumu da depreme kurban vermiştik, bu nedenle unutmam mümkün değil. Halbuki Bursa yolunda feribottan çıkıp Yalova'ya doğru giderken de 'depreme çözüm üretenlerin' tesislerinin önünden geçersiniz.

ÇELİKTEN 5 KAT HAFİF

Karayolunun denize yakın tarafında, dünyanın tek çatı altındaki en büyük akrilik elyaf üreticisi olan Akkök grubu şirketi AKSA ve AKSACA üretim tesisleri bulunuyor. 'Yeni çağın materyali'' olarak tanımlanan ve komposit endüstrisinin hammaddesi olan karbon elyaf üretimi bu tesislerde yapılıyor. Komposit karbon elyaf çeliğe göre 3 kat daha dayanıklı ve 5 kat daha hafif. İnşaat sektöründe yeni kullanılmaya başlanan bu malzeme güçlendirme için kolayca kullanılabildiği gibi malzemenin korozyona ve ısıya çok dayanıklı olması, bina ömrünü, inanılması zor şekilde, 1.000 yıla kadar uzatıyor.

Haberin Devamı

Yüksek teknoloji cari açığa çözüm olur

TABİİ konunun inşaat ve depremin ötesinde ülkemiz için çok farklı bir önemi ve anlamı var. Akkök İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman, şöyle diyor: '1970-80 arasında düşük teknolojiden orta teknolojiye geçtik. İleri teknoloji üretimimiz neredeyse yok denecek kadar az! Oysa cari açık veya sosyal açıdan çok önemli ülke insanının refahının artması gereğine çözüm bulabilmek için de, yüksek teknolojiye yatırım yapmamız gerekiyor. AKSA, dışarıdan herhangi bir lisans almadan AR-GE'si Türk mühendisleri tarafından geliştirilen ve yüzde 100 Türk Malı olan karbon elyaf yatırımıyla, Türk sanayinin önünde yeni kapılar açıyor.'

Tüketim 2020'de 160 bin tonu bulur

DİĞER taraftan ürettiğinin 2 katı talep alan AKSA, karbon elyaf kapasitesini artırıyor. Akkök İcra Kurulu ve AKSA Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yılmaz da 'Türkiye'nin önünde çok büyük bir fırsat var. Ülke olarak 500 milyar dolarlık ihracat hedefine koşuyorsak ileri malzeme teknolojileri alanında yapılacak yatırımlar mutlaka desteklenmelidir' tezini gündeme getiriyor. Mustafa Yılmaz sözlerine şöyle devam ediyor: 'Biz karbon elyafla, üretim zincirindeki ilk halkayı oluşturduk. Türkiye'de bu zincirin sonraki halkalarına yatırım yapanın elde ettiği katma değer her yeni kullanım aşamasında 5'e katlanacak. Dünya genelinde hızla büyümesi öngörülen karbon elyaf tüketiminin iyimser tahminlere göre 2015'te 80 bin, 2020 yılında 160 bin ton seviyesinde olması bekleniyor.

Haberin Devamı

Kaynak: Akşam