Konut Toki Evleri Kazaklar'a Model Oldu

Toki Evleri Kazaklar'a Model Oldu

01.12.2011 - 11:37 | Son Güncellenme:

Şehircilik ve toplu konut alanlarındaki işbirliği alanlarını araştırmak için Türkiye'ye gelen Kazak heyeti, ülkelerindeki konut ihtiyacını TOKİ modeliyle karşılayacaklarını açıkladı.

Toki Evleri Kazaklara Model Oldu

Toki Evleri Kazaklara Model Oldu
Konut uygulamalarıyla birçok ülkenin ilgisini çeken Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na (TOKİ) Kazakistan'dan da işbirliği teklifi geldi. Şehircilik ve toplu konut alanlarındaki işbirliği imkanlarını araştırmak için Türkiye'ye gelen Kazakistan İnşaat ve Konut İdaresi Genel Müdürü Kenzhebulat Mynbayev'in başkanlığındaki heyet, ülkelerindeki konut ihtiyacını TOKİ modeliyle karşılayacaklarını bildirdi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in talimatıyla Türkiye'ye gelen Kazakistan heyeti, TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Murat'tan, İdarenin konut üretim modeli, yoksul ailelere yapılan konutlar, kentsel dönüşüm, kaynak geliştirme, talep örgütlenmesi ve finansman sistemi hakkında bilgi aldı,

-''Çalışmalarınızı takdir ve hayranlıkla karşılıyoruz''-

Kazakistan İnşaat ve Konut İdaresi Genel Müdürü Mynbayev, Türkiye'nin konut alanındaki tecrübesinden faydalanmak ve TOKİ'yi daha yakından tanımak için Ankara'ya geldiklerini söyledi.

Mynbayev, Kazakistan inşaat sektörünün 2008 yılındaki küresel ekonomik krizden olumsuz yönde etkilendiğini anımsatarak, sektörün devlet desteğiyle ''ayakta kaldığını'' ifade etti.

Kriz döneminde özellikle kooperatifçilik alanında büyük sorunlar yaşandığını aktaran Mynbayev, ''Müteahhitlerin yapmakta olduğu 70 bin konutta işler durdu ve devlet devreye girince 60 bin konut tamamlandı. Şu an sektör iyi durumda, ancak biz konut ihtiyacını karşılamak için üretimimizi artırmak istiyoruz. Daha hızlı ve daha fazla konut yapmak amacıyla Türkiye'nin tecrübesinden yararlanmak istiyoruz. TOKİ modelini yerinde görerek, 'bu modeli Kazakistan'da nasıl uygularız' onu araştırıyoruz. İnşaat sektörümüzü TOKİ modeli ile güçlendirmeyi amaçlıyoruz'' diye konuştu.

TOKİ'nin çalışmalarından övgüyle söz eden Mynbayev, yoksul ve dar gelirlilere yönelik inşa edilen konutlara hayran kaldıklarını dile getirdi.

Konutların, aylık 100 lira taksitle nasıl yapıldığını merak ettiklerini belirten Mynbayev, ''Kiradan daha az bir taksitle ve de devletten destek almadan insanları ev sahibi yapıyorsunuz. Fiyatlar çok uygun. Bu çalışmalarınızı takdir ve hayranlıkla karşılıyoruz'' dedi.