Konut Türkiye ikinci oldu

Türkiye ikinci oldu

24.08.2015 - 12:08 | Son Güncellenme:

Türk müteahhitleri, dünyanın en iyileri arasında 43 firma ile yer alarak yine Çin’den sonra ikinci oldu.

Türkiye ikinci oldu

UIuslararası inşaat sektörü dergisi Engineering News Record’un (ENR) her yıl yayımladığı ‘Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi’ listesinde Türkiye, firma sayısına göre yine Çin’den sonra ikinci sıraya yerleşti.

Haberin Devamı

Firma sayısında artış var

Vatan'dan Meltem Kara'nın haberine göre; listede, bir önceki yıl 42 olan Türk müteahhitlik firması sayısı 2015 yılında 43’e yükseldi. Listedeki Türk müteahhitlerinin arasında ilk sırada sürpriz bir şirket yer aldı. Listeye ilk kez bu yıl giren Öztürk Holding, dünya sıralamasında 18’inci olarak Türkiye’nin birinciliğini kaptı. Öztürk’ü 37’nci Rönesans, 62’nci Polimeks, 65’inciEnka ve 82’nci TAV takip etti. Öztürk Holding, 2014 yılında Kamerun’da kazandığı 740 milyon dolarlık duble karayol ihalesi ile dikkat çekti. Yaklaşık 10 yıldır Afrika kıtasında birçok projeye imza atan Öztürk, 580 kilometre uzunluğundaki Ebolowa- AkomIı Krıbı ve Bertourı-Kentzou Double Karayolu Projesi ile Kamerun’un güney batısıyla kuzey doğusunu birbirine yakınlaştıracak. Şirket yine 2014’te Kamerun’un başkenti Yaounde’de 1.1 milyar dolar bütçeli 600 adet lüks parlamento konutu ve devlet çalışanları için 10 bin sosyal konut işini almıştı.Öztürk’ün dikkat çeken bir diğer projesi ise Suudi Arabistan’da 100 bin Endonezya hacısına hitap edecek 1.3 milyar dolarlık projesi oldu.

Haberin Devamı

Öztürk Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Kamerun ve Suudi Arabistan’da kazandıkları ihaleler ve şirketlerini tek çatı altında toplamanın etkisiyle listede ilk sıraya çıktıklarını belirterek, “Açıkçası bizim için de sürpriz oldu. Hem kendi adımıza hem de ülkemiz adına moral oldu” dedi. Afrika’da uzun süredir çalıştıklarını anlatan Öztürk, “Afrika’yı en iyi bilen Türk şirketiyiz. Afrika’da Türk müteahhitleri henüz yok, biz öncü olduk. Afrika pazarında 20 yıl daha iş yapabiliriz” diye konuştu.

Türkiye'nin performansı iyiye gidiyor

‘Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi’ listesindeki firmaların pazar büyüklüğü 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4.1 azalarak 521.6 milyar dolara geriledi. Dünyada gerileme yaşanırken, Türkiye’nin performansı iyiye gitti. Listedeki Türk firmalarının 2014 yılı gelirleri toplamı geçen yıla göre yüzde 43.4 artışla 29.3 milyar dolar oldu. Bu rakamlarla Türk firmalarının toplam gelirde 2013 yılı rakamları ile yüzde 3.8 olan payı 2014’de yüzde 5.6 olarak gerçekleşti. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, listeye damga vurduklarını belirterek, “8 yıldır dünyada Çin’den sonra ikinci konumda olmak bizim için övünç kaynağıdır. Ayrıca firmalarımızın toplam gelirden aldığı payı yükseltmiş olmaları memnuniyet verici” dedi.