Dünya Kore’den yeni bir füze daha

Kore’den yeni bir füze daha

16.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kuzey Kore, BM yaptırımlarına ve ABD ile savaşın eşiğine kadar gelmesine rağmen 3 hafta içinde ikinci kez Japonya üzerinden bir füze daha fırlattı

Kore’den yeni bir füze daha

Kuzey Kore, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) yaptırım kararı ve bölge ülkelerinin açıklamalarına rağmen, 3 hafta içinde ikinci kez Japonya’yı hedef alarak, bu ülke üzerinden bir füze daha fırlattı.
Güney Kore ordusu tarafından yapılan açıklamada, Kuzey Kore’nin başkent Pyongyang’dan “belirlenemeyen” bir füze fırlattığı duyuruldu. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı’nca yapılan açıklamada füzenin, Japonya’nın üstünden geçerek Kuzey Pasifik’e ulaştığı kaydedildi. Ordu, söz konusu füzenin 770 kilometre yüksekliğe ulaştığını, havada 3 bin 700 kilometre mesafe katettiğini duyurdu. Japon devlet televizyonu NHK ise Kuzey Kore’nin füzeyi Japonya’nın kuzeydoğusuna doğru fırlatmış olabileceğini bildirdi. Hava sahasına giren füze nedeniyle Japonya’da sirenler çalarken, halk sığınaklara çağrıldı. Japonya’nın hava savunma sistemlerininse füzeye yönelik olarak harekete geçmediği belirtildi.
Balistik füze tatbikatı
Güney Kore Devlet Başkanlığı, Pyongyang’ın füze denemesinin hemen ardından Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısı düzenlerken, ordu da Doğu Denizi’nde balistik füze tatbikatı düzenledi. Pyongyang, 3 Eylül’de de 2006 yılından bu yana en güçlü ve 6’ncı nükleer denemesini yapmıştı. Bu denemenin ardından ABD tarafından hazırlanan ve Kuzey Kore yönetimine yeni ekonomik yaptırımlar uygulanmasını içeren karar tasarısı BM Güvenlik Konseyi’nde kabul edilmişti. Kuzey Kore, 29 Ağustos’ta ise Hwasong-12 tipi orta menzilli bir balistik füze fırlatmış, Japonya’nın üstünden geçen füze Büyük Okyanus’a düşmüştü.
Kuzey Kore resmi gazetesi Rodong Sinmun, dış baskıların Pyongyang yönetimini nükleer silah ve balistik füze geliştirmekten alıkoyamayacağını yazdı. Gazetede yer alan analizde “Eğer ABD, samimi tavsiyelerimizi görmezden gelmeye devam ederse, ülkemizin kendisini korumak için alacağı karşı önlemler artırılacak” ifadesine yer verildi. Analizde, Kuzey Kore’nin nükleer silah ve balistik füze geliştirmekten vazgeçmeyeceği vurgulandı.