Dünya Körfez’in ‘yepyeni’ bir krizi oldu!

Körfez’in ‘yepyeni’ bir krizi oldu!

21.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Körfez ülkelerinin Katar’a yönelik yaptırımları devam ederken, bölgede yeni bir kriz daha kapıda...

Körfez’in ‘yepyeni’ bir krizi oldu

Kuveyt, İran Büyükelçiliği’ndeki diplomatların sayısını düşürme ve elçiliğe bağlı ataşelikleri kapatma kararı aldı. Kuveyt resmi haber ajansı KUNA’da yer alan haberde, kararın, İran Büyükelçiliği’ndeki diplomatların sayısının düşürülmesini, Büyükelçiliğe bağlı ataşeliklerin kapatılmasını ve iki ülke arasındaki ortak komisyonlar çerçevesinde yürütülen tüm faaliyetlerin dondurulmasını kapsadığı belirtildi.

45 günlük süre

Diplomatik kaynaklar, söz konusu kararların, “El-Abdali Hücresi” davası kapsamında alındığını savundu. Aynı kaynaklar, isimleri belirtilmeyen İranlı diplomatların Kuveyt’i terk etmeleri için 45 gün süre verildiğini bildirdi. Kuveyt Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, İran’ın Kuveyt Büyükelçisi Ali Rıza İnayeti’ye Kuveyt’in kararının bildirildiğini açıkladı.

Kuveyt Devlet Bakanı Muhammed Abdullah el-Mübarek es-Sabah da konuyla ilgili basına yaptığı açıklamada “Kuveyt’in haklarını korumak için” İran’a karşı söz konusu diplomatik adımların atıldığını kaydetti.

Kuveyt hükümetinin İran’la olan tüm hükümetlerarası komisyonları da askıya alacağı belirtildi. İran ve Kuveyt arasındaki ilişkiler Katar krizi ile de gerilmişti. İran resmi makamlarından ise konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Haberin Devamı

‘El-Abdali Hücresi’ davası

Kuveyt İçişleri Bakanlığı, 13 Ağustos 2015’te ülkenin kuzeyindeki sınır bölgesi Abdali’de bir eve düzenlenen operasyonda çok sayıda silah, patlayıcı ve mühimmat ele geçirildiğini, aralarında mülk sahiplerinin de bulunduğu 3 kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı. Bakanlık, silahların, üzerine beton dökülmüş derin bir çukurda gömülü olarak bulunduğunu belirtmişti. Kuveyt İstinaf Mahkemesi, kamuoyunda El-Abdali Hücresi olarak bilinen ve ülkede 1’i İranlı olmak
üzere 26 kişinin yargılandığı davada 16 kişiye beraat kararı vermişti. 18 Haziran’da haklarında 10 yıla kadar hapis cezası kararı çıkan 14 sanığın İran’a kaçtıklarını iddia edilmişti.