Dünya Körfez ülkelerine dayanışma çağrısı

Körfez ülkelerine dayanışma çağrısı

27.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Irak’a giden ve burada Cumhurbaşkanı Salih’in yanı sıra mevkidaşı Hekim ile görüşen Cevad Zarif, komşuları olan Körfez ülkelerine saldırmazlık anlaşması önerdiklerini söyledi

Körfez ülkelerine dayanışma çağrısı

Son dönemde Tahran ile Washington arasındaki ilişkiler giderek gerginleşmeyi sürdürürken, diplomatik çözüm yolları da deneniyor. Bu kapsamda resmi ziyaret için Irak’ın başkenti Bağdat’a giden İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ülkesinin ekonomik ve askeri her türlü savaş tehdidine karşı koymaya hazır olduğunu söyledi. Bununla birlikte Zarif ile Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, “savaşın engellenmesi ve bölgede tansiyonun düşürülmesi” için yapılması gerekenleri de masaya yatırdı.

Haberin Devamı

Irak Cumhurbaşkanlığı basın ofisinden yapılan açıklamaya göre, görüşmede, bölge barışına yönelik yapıcı diyalogların önemi vurgulandı. Görüşmede Salih ile Zarif’in, bölgesel ve uluslararası son gelişmeleri de masaya yatırdığı belirtilerek mevcut krizlere siyasi çözüm yolları bulmak için ortak çabaların önemine dikkat çekildi. Salih, Irak’ın İran, İslam ve Arap ülkeleri ile ilişkileri güçlendirmek isteğini dile getirerek bölgenin istikrarı için ortak çıkarlar temelinde ülkesinin özellikle komşu ülkelerle dengeli bir ilişki kurma çabasında olduğunu söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Zarif de iki ülke arasındaki iş birliğinin genişletmesi arzusunu ifade ederek ülkesinin çeşitli alanlarda Irak’a olan desteğini yeniledi.

Haberin Devamı

Pakt önerdi

Zarif, burada yaptığı basın toplantısında da nükleer anlaşma konusuna değindi ve “Nükleer anlaşmayı sürdürmek için konuşmak yeterli değil, Avrupa ülkelerinin icraata geçmesi gerekiyor” dedi. Zarif, İran’ın komşusu olan Körfez ülkelerine saldırmazlık anlaşması önerdiklerini açıkladı.

Bu arada Zarif’in görüştüğü Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Hekim ise Irak’ın İran’ın yanında olduğunu ve iki taraf arasında arabuluculuk yapabileceğini ifade etti. Hekim, İran’a yönelik ablukanın hiç kimseye fayda etmeyeceğini belirtti ve “Irak, ABD’nin tek taraflı eylemlerini reddediyor” dedi.

İndependent’ın aktardığına göre İran’ın “komşu Körfez ülkeleri’ olarak açıkladığı saldırmazlık paktı teklifinin hangi ülkelere yapıldığı henüz bilinmiyor. Bölgede İran ile Yemen’deki savaşta karşı karşıya gelen Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler de bulunuyor.

‘ABD’yle görüşmedik’

Öte yandan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, İran ile ABD arasında herhangi bir görüşmenin olmadığını belirtti. Musevi, İran devlet medyasında yer alan açıklamasında, ABD ile ara bulucular üzerinden görüşmelere başladıkları yönündeki açıklamaları reddederek, “İran ile ABD arasında doğrudan veya dolaylı yoldan hiçbir görüşme olmamıştır” ifadelerini kullandı. Umman Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alevi’nin geçen hafta İran-ABD arasında ara buluculuk yapmak üzere Tahran’a geldiği iddia edilmişti. İngiltere merkezli “Mecelle” dergisine röportaj veren bin Alevi, “Üçüncü taraflarla ABD ve İran arasında yükselen gerilimi yatıştırmak için çalışıyoruz” demişti.

Haberin Devamı

Kuveyt Dışişleri Bakan Yardımcısı Halid el-Carullah da, bölgede artan gerginliğin sonra erdirilmesi için ABD ile İran arasında müzakerelerin başladığını belirtmişti. Irak’ın da hem İran’a hem de ABD’ye heyet göndermeye hazırlandığı kaydedilmişti.