Gündem Kozmik belgeleri görmeyen kalmamış

Kozmik belgeleri görmeyen kalmamış

05.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Kozmik Oda’ olarak bilinen Genelkurmay Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda 20 gün boyunca yapılan aramaların ayrıntıları, HSYK Başmüfettişliğinin raporuyla ortaya çıktı

Kozmik belgeleri görmeyen kalmamış

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından hazırlanan “Kozmik Oda” raporunda, 1970’li yıllardan günümüze kadar devlet sırrı niteliğindeki tüm bilgilere FETÖ tarafından nüfus edildiği tespitine yer verildi. Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast iddiasıyla başlatılıp 6 yıl sonra kumpas olduğu ortaya çıkınca takipsizlikle sonuçlanan “Kozmik Oda” soruşturmasında görev yapan hakim ve savcılarla ilgili HSYK müfettişlerince hazırlanan raporda, Genelkurmay Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı 11 ve 16 nolu odalarda yapılan aramaya ilişkin ayrıntılara yer verildi.
Tutanaklara yer verildi
HSYK’nın raporunda, aramaların yapıldığı süreçte Genelkurmay Başkanlığı’nca gün gün tutulan tutanaklara da yer verildi.
Meslekten ihraç edilmesi istenen eski Yargıtay üyesi Kadir Kayan’ın aramaları sürerken, 3 Ocak 2010 tarihli tutanakta, “Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda kozmik evrakların bulunduğu 11 ve 16 nolu odaların Hakim Kadir Kayan tarafından incelenmesine 27 Aralık 2009 günü saat 00.15’te başlanılmıştır. Birlik temsilcisi Tümgeneral Selahattin Kısacık tarafından ‘yüklenen suçla ilgisi olmayan devlet sırrı niteliğinde bulunan bilgilere nüfuz edilmemesi ve yüklenen suçu açıklığa kavuşturabilecek nitelikteki bilgilerin tutanağa geçirilmesi’ hususu Hakim Kadir Kayan’a belirtilmiştir. Bu açıklamaya rağmen Kayan tarafından bugüne kadar yapılan incelemelerden 1970’li yıllardan günümüze kadar, yüklenen suçla ilgisi olmayan devlet sırrı niteliğindeki tüm bilgilere nüfuz edilmiştir” denildi.
Blinçli ve karara aykırı olarak arama süresinin uzatıldığı kanaati oluştuğu aktarılan tutanaklarda, Kayan’ın, soruşturma konusuyla ilgisi olmayan, “Ankara’da işlenen cinayetler, Ahmet Taner Kışlalı, Hablemitoğlu, Uğur Mumcu, Danıştay, şüpheli şahıslar, zararlı şahıslar, tatbikat, şifahi emirler, komutan emirleri, gerçek görev, maskeli görev, maske mazereti, haftalık rapor, kişiye özel notlar, özel görev, özel personel, haber toplama planı, bölge etüdü, cami çalışmaları ve kilise” gibi ibarelerle aramalar yaptığı kaydedildi. Tutanakta bahse konu anahtar kelimelerin ve yapılmak istenen işlemin soruşturma konusuyla ilgili olmadığı, bunun yetkinin aşılması anlamına geleceği ve suç teşkil edeceğinin hatırlatıldığı, Kayan’ın ise “hangi belgenin devlet sırrı olduğu, hangisinin suçla ilgisi olduğu konularındaki değerlendirmenin tamamen kendisi tarafından yapılacağını” beyan ettiği ve aramasını sürdürdüğü vurgulandı.
Köse teslim etti
Raporda, Kozmik Oda’da el konulan yarım asırlık bilgilerin kopyalandığı hard diski, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi kapsamında tutuklanan eski Genelkurmay Adli Müşaviri Albay Muharrem Köse’nin savcı Bilgili’ye teslim ettiği belirtildi. Hard diskin imajının, FETÖ/PDY içerisinde yer alan, Balyoz, Askeri Casusluk, Poyrazköy, Ergenekon ve OdaTv davalarının taraflı bilirkişisi eski TÜBİTAK’çı Ünal Tatar’a aldırttırıldığı belirtilen raporda, “Bu suretle bu bilgi ve belgeleri elde ederek öğrenmesine neden olduğu anlaşılmıştır” denildi. Bilgili’nin, kamuoyunda “cemaat tarafından yapıldığı” belirtilen soruşturma dosyalarında bilirkişilik görevi yapan, FETÖ/PDY içerisinde yer alan ve görev yaptığı TÜBİTAK tarafından iş akdi sona erdirilen Burak Akoğuz’u bilirkişi olarak görevlendirdiğine işaret edilen raporda, devlet sırrı niteliğindeki bilgileri bu kişiye de verdiği bildirildi.