Gündem KPSS’de ücretler isyan ettirdi

KPSS’de ücretler isyan ettirdi

15.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

KPSS A Grubu ve Öğretmenlik için başvuruların başlamasıyla sınav ücretleri adayları isyan ettirdi. Öyle ki kadroya girme şansı artsın diye tüm sınavlara katılacak bir adayın toplam 420 TL’yi gözden çıkarması gerekiyor. Adayların bu tepkisi üzerine ÖSYM, ücretlerin yeniden değerlendirileceğini açıkladı

KPSS’de ücretler isyan ettirdi

Kamu kurum ve kuruluşlarının bazı kadro ve pozisyonlarına personel atamak için yapılan 2017 Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) için başvurular dün başladı. Son başvuru tarihi 23 Mart. Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri’ni kapsayan KPSS, 21 Mayıs’ta; Öğretmen adaylarının katılacağı Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) ise 16 Temmuz’da yapılacak.
Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Muhasebe, Hukuk, İktisat, İstatistik, Maliye, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri’ni kapsayan KPSS Alan Sınavları’nın başvuruları da 27-31 Mart’ta kabul edilecek. Sınav 27-28 Mayıs’ta düzenlenecek. Ancak adayların tümü 21 Mayıs’taki Genel Kültür-Genel Yetenek sınavına girmek zorunda.
Sınava 15 dakika kala adayların sınav binalarına alınmama kuralı KPSS’de de geçerli olacak. Adayların sınav saatinden 1 saat önce sınava girecekleri yerde hazır bulunmalarında yarar var.
Tüm oturumlar 420 TL
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) bu yıl sınavların ücretlerini artırdı. Kadroya girme şansı artsın diye çoğu aday tüm oturumlara girmeyi tercih ediyor. Bu durumdaki adaylar toplam 420 TL sınav ücreti ödeyecekler. Geçen yıl tüm sınavlar için 220 TL alınmıştı. Yaklaşık yüzde 100 oranındaki zamma adaylar iki gündür büyük tepki gösteriyor. Uzun süredir işsiz olduklarını, iş bulmak için yıllarca sınavlara para ödediklerini kaydeden adaylar, kendilerinin gelir kapısı olmalarından şikâyetçiler.
Tepkiler üzerine ÖSYM, dün test bazlı ücretlendirme konusunun yeniden değerlendirileceğini açıkladı.
Öğretmenlik 180 TL
Ücret tartışmaları gölgesinde başvuruları başlayan KPSS’ye giren aday sayısı her yıl artıyor. Geçen yıl ortaoğretim mezunlarına yönelik KPSS’ye 3,5 milyon, ön lisansa 1,3 milyon aday başvurmuştu. Yine 2 milyon civarında aday lisansta, 300 binden fazla aday da ÖABT’de şansını denemişti. Bu yıl da KPSS A Grubu ve Öğretmenlik için 2 milyona yakın adayın başvurması bekleniyor. Sınava lisans programlarından mezun olanlar ile iki yıl içinde lisans düzeyinde mezun olabilecek adaylar başvurabilecek. Adaylar, tüm oturumların yanı sıra 5 TL olan sınava başvuru hizmet ücreti de ödeyecekler.
Kamu görevlerine ilk defa atama yapılacak kadrolar A Grubu ve B Grubu olmak üzere ikiye ayrılıyor. 2017 KPSS A Grubu ve Öğretmenlik’e başvurular sadece A Grubu Kadrolar ve Öğretmen Kadroları için yapılacak ve lisans düzeyinde başvurular kabul edilecek. A Grubu Kadrolar, Başbakanlık, bakanlıklar, bunların bağlı ve ilgili kuruluşları gibi devlet kurumlarına, il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurullarına atanmak isteyenler için açılıyor. Bu kadrolar için KPSS sonucu ile kamu kurum ve kuruluşlarına başvuracak adayların, bu kurumların ilanlarında belirtilen koşulları taşımaları gerekiyor.
2017 KPSS’nin sonuçları, MEB tarafından öğretmen kadrolarına yapılacak atamalarda da kullanılacak. Öğretmen kadroları için bu sınava başvuran adayların, sınavın Genel Yetenek-Genel Kültür ile Eğitim Bilimleri oturumlarına ve alanlarına bağlı olarak ÖABT’ye katılmaları zorunlu. Bu sınavlara katılacak adayların en az 180 TL sınav ücreti yatırmaları gerekiyor.
Öğretmen adaylarının, MEB’in internet sayfasında yayınlanacak “Öğretmen Atamaları İle İlgili Milli Eğitim Bakanlığı’nın Duyurusu”nu sınava başvuru yapmadan önce dikkatle incelemeleri gerekiyor. Öğretmenlik kadrolarına yapılacak atamalar için nasıl başvurulacağı ve atamaların nasıl yapılacağı, MEB tarafından adaylara duyurulacak.
Sınav sonuçları iki yıl geçerli olacak. Öğretmen adayları için KPSS’de elde edilecek puanın geçerlilik süresi ise bir yıl. Bu sürede yeni bir sınavın yapılamaması durumunda, sınav sonuçları, bir sonraki sınavın sonucunun açıklanmasına kadar geçerli olmaya devam edecek.

Sınav ücretleri

Genel Yetenek-Genel Kültür: 60,00 TL
Eğitim Bilimleri: 60,00 TL
Kamu Yönetimi: 40,00 TL
Uluslararası İlişkiler: 40,00 TL
İşletme: 40,00 TL
Muhasebe: 40,00 TL
Hukuk: 40,00 TL
İktisat: 40,00 TL
İstatistik: 40,00 TL
Maliye: 40,00 TL
Çalışma Ekonomisi ve
Endüstri İlişkileri: 40,00 TL
ÖABT: 60,00 TL

Bu yıl pek çok değişiklik var

2017 KPSS’de birçok değişiklik yaptı. O nedenle adayların kılavuzu çok iyi okuması gerekiyor. Bu yılki değişiklikler şöyle:
Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinde sınav süresi 120 dakikadan 130 dakikaya çıkarıldı.
Ekonometri Testi kaldırıldı.
Puan türleri yeniden belirlendi.
Lisans düzeyindeki KPSS’de alan testler (İşletme, Muhasebe, Hukuk, Kamu Yönetimi, İktisat, Maliye, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İstatistik) cumartesi ve pazar günlerinde iki veya üç test olarak uygulanacak.
Alan testlerinin her biri ayrı kitapçıklarda yer alacak; ayrı süre verilecek. Alan testlerinin her biri için ayrı sınav süresi belirlendi. Bu yeni uygulamada kapsam geçerliliğinin artırılması amacıyla test bazındaki soru sayısı 30’dan 40’a çıkarıldı. Sınav süresine de gerekli ilave yapıldı. İstatistik için 60 diğer tüm testler için sınav süresi 50 dakika olarak belirlendi.
Değerlendirme işlemlerinde, adayın en az bir ham puanı bulunmayan testlerin ağırlıklandırıldığı puan türleri hesaplanmayacak.
Yabancı Dil Sınavı sonuçları puanlamaya dâhil edilmeyecek, 2017 YDS İlkbahar Dönemi Sınav sonuçları kullanılacak.