Gündem Kritik yıl: 2013

Kritik yıl: 2013

19.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

›› 15 Temmuz darbe girişiminde etkili olan general ve amirallerin üst rütbelere terfilerinin önü 2010’da başlayan Balyoz ve Ergenekon tutuklamalarından sonra açıldı ›› Cunta üyelerinin terfisinde kritik dönem Balyoz tutuklularının emekli edildikleri 2013 yılı oldu. Albaylıktan tuğgeneralliğe terfi ettirilen 15 karacı ve 8 denizci gözaltına alındı

Kritik yıl: 2013

15 Temmuz’u organize eden cemaate yakın cuntanın içinde olduğu belirtilen general ve amirallerin üst rütbelere terfi etmeleri sürecinde 2010’da başlayan Balyoz ve Ergenekon tutuklamaları etkili oldu. Cuntanın etkin ismi olduğu belirtilen Orgeneral Akın Öztürk’ün, Balyoz tutuklamalarının ardından kendisinden önce terfi bekleyen üç havacı korgeneralin tutuklanması nedeniyle önü açıldı.
Öztürk’ten önce orgenerallik terfisi bekleyen korgeneraller Ziya Güler, Korcan Pulatsü ve Rıdvan Ulugüler’in tutuklu olması nedeniyle 2013 Yüksek Askeri Şura’daki terfi listesine ikinci sırada giren Öztürk, sürpriz bir biçimde korgeneralliğe kendisinden bir yıl önce terfi eden mevcut Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’ın yerine Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na getirildi. Öztürk, 2 yıl bu görevde kaldıktan sonra 30 Ağustos 2015’ten itibaren YAŞ üyesi olarak muvazzaf görevini sürdürüyordu.
6 general tutuklandı
Cuntanın içinde yer aldığı belirtilen ikinci orgeneral olan 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti 2009’da korgeneralliğe terfi edilmişti. Kendinden daha önce terfi alan 6 korgeneral, Balyoz ve Ergenekon davası nedeniyle tutuklanınca, terfi sırasında üst sıralara yükselen Huduti, 2014 Şura’sında 2. sıradan orgeneralliğe yükseldi.
Askeri danışmanıydı
2012’de korgeneralliğe ikinci sıradan terfi ederek Genelkurmay Harekât Başkanlığı görevine atanan Korgeneral Erdal Öztürk ise bu yılki Şura’da orgeneralliğe terfi sırasında 4. sırada bulunuyordu. Öztürk, Genelkurmay Harekât Başkanlığı görevini, teamüllerin aksine 3 yıl sürdü. Normalde bu görevi yürüten bir komutan 2 yıl sonra başka bir göreve atanırdı. Harekât başkanları ‘Başbakan’ın askeri danışmanı’ sıfatına da sahip olduğundan Öztürk’ün 3 yıl boyunca önce Erdoğan, ardından Davutoğlu’na danışmanlık yapması da dikkat çekti.
Birinci sıradan
4. Ana Jet Üssü’ndeki F-16’ları kaldırdığı gerekçesiyle tutuklanan 4. Ana Jet Üssü Komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim’in de 2012’deki YAŞ toplantısında, 1. sıradan tuğgeneralliğe terfi edildiği, bu yıl yapılacak YAŞ’ta da olağan koşullarda tümgeneralliğe terfisinin önünde engel olmadığı belirtiliyordu.
Cemaate yakın ekip etkili
2013’te albaylıktan tuğgeneralliğe terfi ettirilen 25 karacıdan 15’i cuntayla ilişkilendirildikleri için gözaltına alındı. O terfi yılından ilk 9 sıradan generalliğe terfi alan isimlerin de gözaltında olması o yılki Şura’da terfi listelerinde Gülen cemaatine yakın ekibin etkili olduğunu da açığa çıkardı.
O yıl ilk 9 sıradan terfi alan tuğgeneraller Kamil Özhan Özbakır, Mehmed Nuri Başol, İsmail Güneşer, Hidayet Arı, Mehmet Partigöç, Metin Alpcan, Abdülkerim Ünlü, Eyyüp Güler, Ali Avcı’nın cuntayla ilişkilendirildikleri belirtiliyor. O yıl terfi alan diğer isimlerden altısının cuntayla ilişkili oldukları tespit edildi. Aynı Şura’da albaylıktan tuğamiralliğe terfi alan sekiz amiralden yedisinin de cuntayla ilişkilendirilerek gözaltına alınmaları dikkati çekti. O yıl terfi alan isimlerden Nazmi Ekici, Yaşar Çamur, Namık Alper, Tezcan Kızılelma, Serdar Ahmet Gündoğdu, Gökhan Polat ve Halil İbrahim Yıldız cuntayla ilişkilendiriliyor.
2013 Şura’sı, Balyoz ve Ergenekon davaları nedeniyle tutuklu bulunan general ve amirallerin emekliliğe sevk edildiği şura olarak da biliniyor.